< 2022.07 >
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
2022.10.20. 10:00

XXVIII. Országos Urbanisztikai Konferencia 2022

A városfejlesztéssel és tervezéssel fél évszázada foglalkozó Magyar Urbanisztikai Társaság évente megrendezi az Országos Urbanisztikai Konferenciát. Az idei, immár 28. konferencia a Pécsi Tudományegyetem társszervezésével, 2022. október 20-21. között kerül megrendezésre Pécsett, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban! A konferencia idei témája: Az egyetemek változó szerepe a tudásipari forradalom városaiban.
Részletek »

Elhunyt Péterffy Ágoston RichárdPéterffy Ágoston Richárd, a Városépítési Tudományos és Tervező Intézet korábbi munkatársa, a Miniszterelnöki Hivatal Vízlépcső titkárságának egykori kormánytanácsosa, a Fővárosi Közgyűlés Városgazdálkodási Bizottságának korábbi vezetője életének 80. évében, fegyelemmel viselt hosszú betegséget követően elhunyt.  

Hamvait 2022. február 1-jén, kedden 17 órakor az Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom altemplomában (1065, Budapest Pethő Sándor utca 2.) helyezik örök nyugalomra Római Katolikus szertartású gyászmise keretében. 

Emlékét tisztelettel és szeretettel őrizzük!

Az alábbiakban Szálka Miklós volt fővárosi képviselő nekrológját olvashatják.

Péterffy Ágoston emlékezetére

Érdekes és értékes társunkkal lett szegényebb mérnöki, városépítő szakmai társadalmunk. Péterffy Ágoston szerteágazó pályát futott be, elkötelezettségét, környezetre mindig érzékeny szemléletét a Piarista gimnázium mellett, a Budapesti Műszaki Egyetem alapozta meg. Híd-szerkezetépítő szakon végzett majd Közmű szakmérnöki, Igazságügyi szakértői, Urbanisztikai tanulmányokat folytatott. Első munkahelyei változatos kivitelezői tevékenység szinterei voltak, amely felölelte a közmű, út, villamos pálya, valamint statikai szakágazatokat.

1976-tól a Városépítési Tudományos és tervező Intézetnél különös kihívással találkozott, a Bős-Nagymarosi Vízlépcsőrendszer területrendezési tervének koordinátoraként tevékenykedett, majd rendszerváltozás után a Miniszterelnöki Hivatal Vízlépcső titkárságának kormánytanácsosa lett. Időközben több fővárosi és állami nagyberuházás lebonyolításának létesítményi felelősként szélesítette szakmai tevékenységét.

A rendszerváltozás, Őbenne is, mint sokunkban, felvetette a kérdést, hogyan lehetne „műszaki emberként” segíteni a hátrahagyott évtizedek súlyos öröksége után az Országot? Ágostonban mindezt tett is követte: a fővárost vezető koalíció tagjaként 12 évig vezette a Fővárosi Közgyűlés Városgazdálkodási Bizottságát, ami a „béke szigete” volt. Ebben nagy szerepe volt Péterffy Ágostonnak, de a többi frakció által delegált, - a főváros közmű, közlekedés zöldterülete iránt elkötelezett résztvevőknek.

Elkötelezetten harcolt elveiért, ezt könnyen tehette, mert nem megélhetési politikus volt. Nem nézte jó szemmel a túl drágának talált és nyomvonalában is elégtelen 4 metrót. Az általa javasolt földfeletti kötöttpályás megoldások hamarabb és hatékonyabban megvalósultak, mint az akkori „Világvárost építő” városvezető által sokszor harci eszközként szolgáló 4 metró.  

Bár az Ágoston által vezetett bizottság tagjai különböző pártokból jöttek össze, ez nem akadályozta meg őket abban, hogy az utóbbi időkig évenként összejárjanak, bizonyítandó napi politikán túlmutató szakmai elhívatottságukat.

Péterffyre különösen jellemző volt a főváros közösségi közlekedése iránti elkötelezettség, kemény harcokat kellett vívnia a pénzügyi lobbi tarifa emelési, hálózat csökkentési szemlélete ellen. Ezt a Budapesti Közlekedési Vállalatnál is felismerték, ennek köszönhetően kapta meg 2003 évben a Balázs Mór díjat. (Balázs Mór volt a közlekedési vállalat rendkívül sokat tevő első igazgatója.)

A szociális érzék és társadalmi elhívatottság említése nélkül nem lenne teljes kép Péterffy Ágostonról. Tagja volt a környezeti katasztrófával fenyegető Bős- Nagymarosi vízlépcső megépítését sikerrel ellenző „Duna Körnek”, a „Szegényeket Támogató Alapnak” és Lélegzet Alapítványnak.

Péterffy Ágoston egészséges kritikai érzéke mellett részt vett a „közéletben”, így nem a partvonalon kívülről hallatta hangját, hanem sok türelemmel részt is vett benne. Életpályáját áttekintve, ahogy a középiskolai éveiben beleívódott, - felelősségteljesen tette dolgát a Főváros és az Ország érdekében.

Jegyezte: Szálka Miklós volt fővárosi képviselő