top of page

OUK 2023 - rekordszámú résztvevő

Közel 230 résztvevővel, 80 előadóval és kerekasztal-közreműködővel zajlott le a HÉTFA és a MUT közös szervezésében megvalósuló XXIX. Országos Urbanisztikai Konferencia 2023 október 19-én.


A konferencián készült fotókat, és a végleges konferenciakötetet letöltheti innen:


A konferencia fókuszában a terület- és városfejlesztésben érintettek, a fejlesztők, a finanszírozók és a szabályozók eltérő érdekeiből adódó konfliktusok és kooperációs lehetőségek álltak a „Ki fejleszti a várost? – Érdekek, konfliktusok és együttműködések a terület- és városfejlesztésben” kérdésköre mentén.

Különös aktualitást ad konferenciának a városfejlesztés terén uralkodó általános bizonytalanság: az európai uniós városfejlesztési források még nem állnak rendelkezésre, miközben az építőiparban is piaci visszaesés tapasztalható. Feltételezhető ugyanakkor, hogy egy jelentős ingatlan és városfejlesztési ugrás előtt állunk, így kiemelten fontos, hogy közösen vitathassuk meg a jövő kilátásait. Erre építve a konferencia az alábbi nyolc kulcstémára épült:

• Jelentős ingatlanfejlesztések hatásai a városok fejlődésére

• Uniós fejlesztések tapasztalatai és az aktuális várakozások

• Állami ösztönzők és kormányzati fejlesztések hatásai

• Lakhatás és a lakásépítések városalakító szerepe

• Várostérségek terjeszkedése, agglomerációs kiköltözés

• Építőipari kilátások a városfejlesztésben

• Régióközpontok fejlesztése kutatói, szakértői szemmel

• Közlekedésfejlesztések urbanisztikai hatásai

A konferencia programja itt érhető el: PROGRAM A konferencia absztraktfüzete itt érhető el: ABSZTRAKTFÜZET

A konferencia plenáris ülésén meghallgathattuk Böszörményi-Nagy Gergely előadását a MOME megújulásáról, Karácsony Gergely főpolgármester előadását Budapest és/vagy vidék? címmel, Fürjes Balázs előadását Budapest, a nemzeti story témában, Mayer Gábor területfejlesztésért felelős államtitkár bemutatóját a területfejlesztés aktuális kérdéseiről, valamint Lánszki Regő építészeti államtitkár előadását a építésügy szabályozási környezetének változásáról.

A konferencia szakmai programjának hangsúlyos elemei voltak a kerekasztal-beszélgetések. A plenáris szekcióban az ingatlanfejlesztés és a városok szimbiózisa, a stratégiai tervezés gyakorlata, a piaci bérlakásépítés, valamint a barnamezős fejlesztések hazai lehetőségei kerültek terítékre. Az egyes tematikus szekciók közül az Magyar Regionális Tudományi Társaság szervezésében meghívott szakértők a régióközpontok fejlesztési lehetőségeit járták körbe, míg a MUT frissen megalakult közlekedési tagozata az egészséges utcák és terek, valamint az agglomerációs közlekedés kihívásai témában szerveztek pódiumbeszélgetéseket.

A konferencia során a résztvevők hat szekcióban összesen közel 50 előadást hallgathattak meg, melynek köre kiterjedt a településfejlesztésre, -rendezésre és a térhasználatra, a lakáspiacra és a lakhatásra, a zöldinfrastruktúrára és a fenntarthatóság urbanisztikai vonásaira, a társadalmi bevonás és a közösségi tervezés településfejlesztési aspektusaira, valamint a közlekedésfejlesztés urbanisztikai vetületeire. Ezeken felül, napirenden tartva a konferencia három felvezető rendezvényének témáit, két szekció is foglalkozott a szuburbanizáció és az agglomeráció témájával.

A konferencia keretében a Magyar Urbanisztikai Társaság kimagasló szakmai teljesítményt elismerő egyéni Hild János-díjat adományozott dr. Gerzánics Annamáriának a balatoni települések közérdekű rendezéséért és szabályozásáért, valamint dr. Németh Nándornak a leszakadó falvak felzárkóztató fejlesztéséért végzett elhivatott és innovatív szakmai munkásságáért.

A XXIX. Országos Urbanisztikai Konferencia záróeseményeként átadtuk a konferencia résztvevői által megszavazott közönségdíjakat három kategória mentén. Díjazott lett:

· Az M3 metróvonal rekonstrukciója – a legnagyobb hatású közfejlesztés kategória nyertese

· BudaPart és a MOL Campus – a legnagyobb hatású ingatlanfejlesztés kategória nyertese

· Budapest XX. kerülete, Pesterzsébet, Duna-sétány – a legnagyobb hatású helyi városfejlesztési projekt kategória nyertese

A 2023. október 19-én megrendezett XXIX. Országos Urbanisztikai Konferencia a szponzori és szakmai támogatók nélkül egészen biztosan nem tudott volna megvalósulni.

Ezúton is köszönjük a Market Építő Zrt., a Szabadics Építőipari Zrt., a WING Zrt., a Gardenfutura Kft. és a Forestay Development Kft. támogatását!

Köszönjük az Ingatanfejlesztői Kerekasztal Egyesület, a BME Urbanisztika Tanszék, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület, a Kortárs Építész Központ, valamint a Magyar Regionális Tudományi Társaság szakmai támogatását és aktív részvételét.

Köszönjük a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemnek, hogy helyszínt biztosított a konferencia számára!

Köszönjük médiapartnerünk, a Portfolio.hu segítségét, támogatását!






85 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page