< 2021.09 >
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
2021.10.05. 16:00

A köztérhasználat kultúrájának változása

A Magyar Urbanisztikai Társaság Környezetesztétikai Tagozata 2021. október 5-én (kedd) 16,00 órakor beszélgetés-sorozatot szervez „Lehetőségek és korlátok a közösségi terek és létesítmények fejlesztésében" témakörben, amelyre tisztelettel meghívja Önt. A következő tagozati összejövetel témája: „A köztérhasználat kultúrájának változása”
Részletek »
2021.10.13. 17:00

Könyvbemutató: Városképek

A szerzők, Izsák Éva, Halász Levente, Békési László és S. Nagy Katalin, valamint a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ELTE Városkutató Tudományos Műhely tisztelettel meghívja Önt és barátait a Városképek című kötet bemutatójára.
Részletek »
2021.10.21.

XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencia - Újraiparosodó városaink

A Magyar Urbanisztikai Társaság a Debreceni Egyetem Műszaki Karának társszervezésével 27. alkalommal rendezi meg az Országos Urbanisztikai Konferenciát a Debreceni Egyetem Műszaki Karán 2021. október 21-22-én. A konferencia idei témája Újraiparosodó városaink, melyet több plenáris előadás és számos szekcióelőadás keretében járunk körül. A konferencián többek között plenáris előadást tart: Papp László, Debrecen Polgármestere, Dr. György László az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár, Füleky Zsolt építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere. valamint Dr. Lux Gábor, a Közgazdaság- És Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének tudományos főmunkatársa. A konferencia szakmai partnere a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz, Geoökonómia És Fenntartható Fejlődés Tanszék és a Magyar Regionális Tudományi Társaság.
Részletek »

Közösségi ötletpályázat a Nagykörút újratervezéséreA Fővárosi Önkormányzat 2020. őszén indított átfogó tervezési folyamatot a Nagykörút komplex megújítása érdekében, amelynek célja a körút megkopott vonzerejének és presztízsének, kellemes és karakteres hangulatának helyreállítása, egy élhető városi tengely kialakítása. Olyan helyszín, ahol egyszerre jó élni, közlekedni, vásárolni, enni-inni, felfedezni, boltot üzemeltetni.

A nevezési és pályázási határidő meghosszabbításra került 2021 október 4-ig! 
 

 

 

A következő években megvalósítandó konkrét beavatkozásokat és projekteket egy átfogó program alapozza meg, mely a fővárosi szakcégek, a kerületi önkormányzatok, civil és szakmai szervezetek aktív részvételével és a budapestiek bevonásával várhatóan 2021. őszére készül el. A program nem csak a közlekedési kérdésekre fókuszál, hanem komplex módon kezeli a Nagykörút köztereinek, zöldfelületeinek és épületeinek megújítását, a körút kereskedelmi és kulturális életének újjáélesztését.

Miről szól a pályázat?

Annak érdekében, hogy a Nagykörút újratervezésébe minden érdeklődő be tudjon kapcsolódni, a Fővárosi Önkormányzat közösségi ötletpályázat keretében várja a szakemberek és az érdeklődő lakosság fejlesztési javaslatait egy zöld, hangulatos és élhető Nagykörúttal kapcsolatban. A pályázaton olyan konkrét ötleteket, terveket várnak, melyek illeszkednek a Nagykörút megújításának közösen meghatározott jövőképéhez, és a Nagykörút teljes pesti oldalát, vagy akár egy-egy kiválasztott szakaszát érintik.

A jövőkép szerint a Nagykörút Budapest élhető városi körútja, amely több zöldfelülettel, tiszta és rendezett környezettel; pezsgő utcai élettel, minőségi bevásárlási, vendéglátási és kulturális lehetőségekkel; az ezeket szolgáló fenntartható közlekedési kialakítással; valamint reprezentatív arculattal mindenki számára vonzó.

Díjazás

A pályázatra beérkezett javaslatok közül a szakmai zsűri által kiválasztott és díjazott ötleteket beépítik a fejlesztési programba, mely várhatóan 2021. őszén készül el.

Ezen felül a zsűri által kiemelkedően színvonalas vagy innovatív ötletek pénzdíjban is részesülnek, összesen 700.000 Ft értékben. A négy legjobb, nagyléptékű terv szerzője fejenként 100.000 Ft, a hat kisebb léptékű javaslat benyújtója fejenként 50.000 Ft díjban részesül. E mellett valamennyi díjazott pályamű szerzőjét meghívják egy közös tervezői workshopra, ahol közvetlenül is bekapcsolódhat a program kidolgozásába.

A pályázat ütemezése

 • Nevezési és pályázási időszak: 2021. június 23-tól október 4-ig! 
 • Értékelési időszak: 2021. október 05-től október 29-ig.
 • Eredményhirdetés, díjátadó: 2021. november 02 – november 12. között, később meghatározott időpontban.

A zsűri tagjai

 • Erő Zoltán, Budapest főépítésze (a zsűri elnöke)
 • Balogh Samu, a Főpolgármester Kabinetfőnöke
 • Albrecht Ute, a Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. (BFVT Kft.) ügyvezetője
 • Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze
 • Bodor Ádám, a BKK Zrt. mobilitásfejlesztési igazgatója
 • Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója
 • Ongjerth Richárd, Hild János díjas urbanista, településtervező (MUT)
 • Dr. Kádár Bálint, a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) elnöke
 • Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke

Szakértők

 • Sági Adrienn, az V. kerület, Belváros-Lipótváros főépítésze
 • Matus István, a VI. kerület, Terézváros főépítésze
 • Sólyom Benedek, a VII. kerület, Erzsébetváros főépítésze
 • Barta Ferenc, a VIII. kerület, Józsefváros főépítésze
 • Hurták Gabriella, a IX. kerület, Ferencváros főépítésze
 • Massányi Katalin, a XIII. kerület főépítésze
 • Dévényi Tamás, a Margit Negyed Testület szakmai fővédnöke

 

A pályázás menete

A Pályázati Szabályzat megismerése után a Pályázó a Regisztrációs űrlap kitöltésével jelentkezhet a pályázatra. A pályázati kiírásnak tartalmilag és formailag is megfelelő pályaműveket az otlet.nagykorut@budapest.hu címre kell beküldeni 2021. augusztus 3-ig. A pályázás további feltételeit és részleteit a Pályázati Szabályzat tartalmazza.

Forrás, további információ: énbudapestem