< 2021.05 >
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
2021.05.28. 13:30

Éves közgyűlés

A Magyar Urbanisztikai Társaság Elnöksége az Alapszabály 11.3. pontja alapján ÉVES KÖZGYŰLÉST tart 2021. május 28-án 13.30 órakor a MUT székházának nagytermében (1094 Bp. Liliom u. 48.) és erre a MUT minden tagját meghívjuk.
Részletek »

Territorial Planning Laboratory - NyitókonferenciaTP LAB (Territorial Planning Laboratory - Területi Tervezési Laboratórium) elnevezésű projekt keretében a pozsonyi Térségi Tervezési Intézet (IPP), a Szlovák Műszaki Egyetem Pozsony (STU), a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. és a Lechner Tudásközpont közös együttműködéssel GIS adat- és szolgáltatóközpontot hoz létre a Szigetköz és a Csallóköz tágabb térsége számára. A cél a határ két oldalán fekvő, de egymással szoros kapcsolatban álló tájegységek jobb kommunikációs összeköttetése, az információk online elérhetősége és a területi tervezés, döntéshozás összehangolása.
 

Pozsony és Győr térségében az utóbbi évtizedekben egy rendkívül érdekes jelenséget figyelhetünk meg: a gazdasági fejlődés és a városok agglomerációinak kiépülése átlépi az országhatárokat. A természeti környezetet még kevésbé befolyásolja, hogy a határon innen vagy túl helyezkedik el, az egymással szomszédos szlovákiai Csallóköz (®itný ostrov) és magyarországi Szigetköz (Malý ®itný ostrov) egyaránt komoly természetvédelmi és ökoturisztikai jelentőséggel bír. Az országhatár mindkét oldalán természeti, kulturális és tájképi értékekben gazdag területeket találunk.  


De nemcsak az értékek, hanem a problémák is hasonlóak, ezek egy része a vízgazdálkodással és a természeti erőforrások fenntartható hasznosításával kapcsolatos, másik része az elővárosok létrejöttéhez, vagyis az agglomerálódáshoz, valamint a városi környezet minőségéhez kötődik.


A harmonikus területi fejlődés érdekében észszerű a határ két oldalán fekvő fejlesztési célterületek kijelölését összehangolni. Ennek érdekében 2020 októberében két-két szlovák és magyar, területi tervezéssel és információ szolgáltatással foglalkozó intézmény együttműködésével elindult a TP LAB, vagyis a Territorial Planning Laboratory, magyarul Területi Tervezési Laboratórium, amelyet az Interreg V-A Szlovák-Magyar Együttműködési Program támogat /www.skhu.eu/.
A 16 hónapos időtartamú projekt tervezési területe a szlovák oldalon Pozsony és Nagyszombat megyékre, a magyar oldalon Győr-Moson-Sopron megye területére terjed ki. A résztvevő partnerek a pozsonyi Térségi Tervezési Intézet (IPP) a Szlovák Műszaki Egyetem Pozsony (STU), magyar részről pedig a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft., valamint vezető partnerként a Lechner Tudásközpont.  


A projekt keretében egy GIS adat- és információ szolgáltató központot hoznak létre, amelynek segítségével lehetővé válik a helyi szereplők jobb kommunikációs összeköttetése, az információk online elérhetősége és a területi koordináció. Mindez hozzájárul a kiegyensúlyozottabb térstruktúrához, valamint az értékes természeti területek és az urbanizált táj közötti erősebb összhang megteremtéséhez.

A fő célok a következőek:

  •  a többszintű területi tervezés, területi döntéshozás támogatása, a területi változások nyomon követése és az ágazati beruházások, ingatlanfejlesztések segítése webes szolgáltatással (GIS Adat és Szolgáltatási Központ),
  • az adatbázis és web szolgáltatás meghatározása közös igényfelméréssel,
  • Living Lab-ek létesítése, a web szolgáltatás tesztelése, monitorozása és értékelése a továbbfejlesztés érdekében, valamint a felhasználók segítése a webes áltatás használatában, továbbá
  • a helyi hatóságok, önkormányzatok, befektetők, területi tervezők, egyetemi hallgatók és civil szervezetek tájékoztatása, képzése, készségfejlesztése.

A TP LAB 2021. január 28-án 9.00 órától tartja meg a partnerek nyitó konferenciáját, 13.00 órától pedig a projektindító találkozót, a Győri Megyeházán, illetve online formában.


Az eseményen a résztvevő intézmények szakemberei rövid, 15-20 perces előadásokban mutatták be a projekt egyes elemeit, valamint a szlovák-magyar határ menti együttműködés eddigi tapasztalatait, eredményeit.


A szervezők mindkét eseményre várják a sajtó munkatársait és az érdeklődőket, jelentkezni Illés Viktória rendezvényszervezőnél a viktoria.illes@westpannon.hu e-mail címen, valamint a +36 30 746 7780 mobiltelefonon lehet.

A sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül képviseli az Európai Unió hivatalos álláspontját.

A TP LAB honlapja

A TP LAB Facebook-oldala

A Nyitókonferencia időpontja:2021. január 28. 9:00

Csatlakozási lehetőség Zoomon keresztül:

https://us02web.zoom.us/j/82579153815?pwd=Q0o0UzBuK1dZUEFnZkk3emdLK24zQT09

Meeting ID: 825 7915 3815 Passcode: 369115

A Nyitókonferencia teljes programja (PDF)


Kapcsolódó dokumentumok:
A nyitókonferencia teljes programja