< 2021.09 >
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
2021.10.05. 16:00

A köztérhasználat kultúrájának változása

A Magyar Urbanisztikai Társaság Környezetesztétikai Tagozata 2021. október 5-én (kedd) 16,00 órakor beszélgetés-sorozatot szervez „Lehetőségek és korlátok a közösségi terek és létesítmények fejlesztésében" témakörben, amelyre tisztelettel meghívja Önt. A következő tagozati összejövetel témája: „A köztérhasználat kultúrájának változása”
Részletek »
2021.10.13. 17:00

Könyvbemutató: Városképek

A szerzők, Izsák Éva, Halász Levente, Békési László és S. Nagy Katalin, valamint a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ELTE Városkutató Tudományos Műhely tisztelettel meghívja Önt és barátait a Városképek című kötet bemutatójára.
Részletek »
2021.10.21.

XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencia - Újraiparosodó városaink

A Magyar Urbanisztikai Társaság a Debreceni Egyetem Műszaki Karának társszervezésével 27. alkalommal rendezi meg az Országos Urbanisztikai Konferenciát a Debreceni Egyetem Műszaki Karán 2021. október 21-22-én. A konferencia idei témája Újraiparosodó városaink, melyet több plenáris előadás és számos szekcióelőadás keretében járunk körül. A konferencián többek között plenáris előadást tart: Papp László, Debrecen Polgármestere, Dr. György László az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár, Füleky Zsolt építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere. valamint Dr. Lux Gábor, a Közgazdaság- És Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének tudományos főmunkatársa. A konferencia szakmai partnere a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz, Geoökonómia És Fenntartható Fejlődés Tanszék és a Magyar Regionális Tudományi Társaság.
Részletek »

Elnök: Dr. Salamin GézaSalamin_2

Terület- és településfejlesztő geográfusként végeztem az ELTÉ-n 2000-ben, amit a Szegedi Tudományegyetemen rövidesen közgazdasági diplomával egészítettem ki. 2018-ban szereztem PhD fokozatot a területi és várostervezés európai országokban zajló átalakulásának vizsgálatából a Szent István Egyetemen. Négy gyermekes családapa vagyok.

Pályámat a BME-n kezdtem, majd kilenc évig a Vátiban folytattam, ahol először tervező-elemzőként majd az országos területfejlesztési koncepcióért (OTK), később az urbanisztikáért és nemzetközi kapcsolatokért, majd a Magyar EU elnökség területfejlesztési és várospolitikai feladataiért felelős irodavezetőként dolgoztam. Ebből az időszakból az OTK és a nemzetközi feladatok mellett az országos településhálózatfejlesztési koncepció előkészítését, a települési tervezés gyakorlatára irányuló kutatásokat, a hazai tervezési rendszer reformjának megalapozását érdemes kiemelni, valamint a határon tányúló térségi fejlesztési programok tervezését. 2011-2014 között a Nemzetgazdasági Minisztériumban területfejlesztési tervezési főosztályvezetőként feleltem a 2014-2020-as programidőszakra való terület- és városfejlesztési stratégiák és programok előkészítéséért (OFTK, TOP, VEKOP). Számos urbanisztikai és területfejlesztési nemzetközi program (ESPON, EUKN, URBACT) hazai koordinációs feladatait, ill. képviseletét láttam el. 2014-től pályámat a Magyar Nemzeti Bankban folytattam gazdaságstratégiai és regionális elemzési területen, ahol jelenleg is osztályvezető vagyok. 2001 óta veszek részt egyetemi oktatásban és 2016 óta vagyok a Budapesti Corvinus Egyetem mesteroktatója, jelenleg igazgatóhelyettese a Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézetben, ahol urbanisztikát, területi, közösségi és stratégiai tervezést, valamint különböző területfejlesztési tárgyakat tanítok.

2004 óta vagyok a MUT lelkes, aktív tagja. 2012 és 2015 között a társaság alelnöke voltam. A MUT-ot 2013 óta aktívan képviselem a European Council of Spatial Planners európai ernyőszervezetben. Kezdeményezésemre eddig két nemzetközi MUT konferenciára került sor (CITY-GLOBE 2015-ben, 1st Central and Eastern European Planning Conference 2018-ban).

Képességeimet, tapasztalataimat és tudásomat szívesen ajánlom fel a következő három évre egy olyan megújuló és nyitott MUT építéséhez, amely:

  • a városokkal, térségekkel, térbeli fejlődéssel 21. századi perspektívában, e kor nyelvén foglalkozik,

  • amely interdiszciplinárisan sok szakterület és szakma együttműködését testesíti meg (összhangban a Társaság 1966-os alapításával, amikor 11 szakma képviselői hozták létre a szervezetet),

  • amely nemcsak követi a tervezés nemzetközi gyakorlatát és trendjeit, hanem be is kapcsolódik ennek európai diskurzusába,

  • összeköti a városokkal, térségekkel, tervezéssel-fejlesztéssel foglalkozó szakmai szereplőket, közegeket,

  • vonzó a fiatalok számára, de büszke a szenior generáció teljesítményére és őrzi-gondozza szakmai közösségét.

Örömmel vállalom egy új generációs Magyar Urbanisztikai Társaság megteremtésének vezetését, ha a tagság támogatja az vezetőség fiatalítását és olyan jelöltek bevonását az elnökségébe, akik új szemléletet és új szakmai kapcsolatrendszert tudnak behozni a Társaságba. Megítélésem szerint mindkettő nélkülözhetetlen egy pozitív jövőhöz.


Kapcsolódó dokumentumok:
Dr. Salamin Géza