< 2022.09 >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
2022.09.29. 14:30

Példaértékű épületek a Balatonnál | 4. rendezvény

A Balatoni Szövetség rendezvénysorozatot indít, melyen megtekinthetők az Év Balatoni Háza (ÉBH) 2021 építészeti pályázat díjazott épületei. Kapcsolódó építészeti előadás mellett az épület tervezőjeismerteti a tervezési folyamatot, a közös gondolkozást az építtetővel és a kivitelezővel, majd a helyszínen tervezői épületlátogatásra-épületbemutatásra is sor kerül.
Részletek »
2022.09.30. 14:30

Robert Szmytkie, a Wrocław-i Egyetem professzorának vendégelőadása a lengyelországi szuburbanizációról.

Robert Szmytkie, a Wrocław-i Egyetem vendégprofesszora 2022. október 30. 14:30-kor előadást tart a Magyar Urbanisztikai Társaság székházában a lengyelországi, worclaw-i szuburbanizációs folyamatókról.
Részletek »
2022.09.30. 16:15

Városismereti séták a Fiatal Urbanisták Tagozatával: 1. alkalom | Budafok-Tétény; a Janus-arcú borváros

Lebilincsel a város és nem tudsz szabadulni? Érdekel az urbanisztika; a környezeted és az abba karcolt érdekes történetek, izgalmas, rejtett kincsek? Mitől kísérleti egy lakótelep, mitől vörös Csepel, vagy megnéznéd Havannát, de csak néhány órád van rá? Szeretsz a dolgok mélyére ásni és mindezt nem a képernyő előtt tennéd? Ha igen, akkor városismereti séta-sorozatra hív téged és minden kedves érdeklődőt, városbarátot a Magyar Urbanisztikai Társaság Fiatal Urbanisták tagozata. Ehhez nincs is szükség másra, csak nyitott szemre és fülre, no meg egy jó cipőre.
Részletek »
2022.10.03. 09:00

Idősödő társadalom: lehetőségek és kihívások

A Hegyvidéki Önkormányzat, a Barankovics István Alapítvány, a Hétfa Kutatóintézet és a Magyar Urbanisztikai Társaság közösen idősügyi konferenciát szervez azzal a céllal, hogy körüljárjuk, milyen kihívásokat tartogat az idősödés és a meghosszabbodott életkor az önkormányzati- és az állami szektorok, valamint az egészségügyi ellátórendszer számára, továbbű hogy megvizsgáljuk, milyen innovatív válaszok születtek, születnek helyi szinteken.
Részletek »
2022.10.07. 16:15

Városismereti séták a Fiatal Urbanisták Tagozatával: 2. alkalom | A Büdi-tótól, Kubán át az Alacskára

Lebilincsel a város és nem tudsz szabadulni? Érdekel az urbanisztika; a környezeted és az abba karcolt érdekes történetek, izgalmas, rejtett kincsek? Mitől kísérleti egy lakótelep, mitől vörös Csepel, vagy megnéznéd Havannát, de csak néhány órád van rá? Szeretsz a dolgok mélyére ásni és mindezt nem a képernyő előtt tennéd? Ha igen, akkor városismereti séta-sorozatra hív téged és minden kedves érdeklődőt, városbarátot a Magyar Urbanisztikai Társaság Fiatal Urbanisták tagozata. Ehhez nincs is szükség másra, csak nyitott szemre és fülre, no meg egy jó cipőre.
Részletek »
2022.10.13. 14:30

Példaértékű épületek a Balatonnál | 5. rendezvény

A Balatoni Szövetség rendezvénysorozatot indít, melyen megtekinthetők az Év Balatoni Háza (ÉBH) 2021 építészeti pályázat díjazott épületei. Kapcsolódó építészeti előadás mellett az épület tervezőjeismerteti a tervezési folyamatot, a közös gondolkozást az építtetővel és a kivitelezővel, majd a helyszínen tervezői épületlátogatásra-épületbemutatásra is sor kerül. A rendezvényeken megtekinthető az ÉBH 2021 díjazott épületeit bemutató kiállítás.
Részletek »
2022.10.20. 10:00

XXVIII. Országos Urbanisztikai Konferencia 2022

A városfejlesztéssel és tervezéssel fél évszázada foglalkozó Magyar Urbanisztikai Társaság évente megrendezi az Országos Urbanisztikai Konferenciát. Az idei, immár 28. konferencia a Pécsi Tudományegyetem társszervezésével, 2022. október 20-21. között kerül megrendezésre Pécsett, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban! A konferencia idei témája: Az egyetemek változó szerepe a tudásipari forradalom városaiban.
Részletek »

Települési Hild János-díjazottak 2021


Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata - A stratégiai szemléletű, mintaértékű integrált településfejlesztésért

A Magyar Urbanisztikai Társaság 2021-ben Hild János-díjat adományoz Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának a stratégiai szemléletű, mintaértékű integrált településfejlesztésért.

A díjat Gaál József, Kecskemét alpolgármestere és Király József, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke vette át Salamin Gézatól, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnökétől Debrecenben, a XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencián 2021. október 22-én. 

Kecskemét az Alföld egyik legdinamikusabban fejlődő városa volt az elmúlt évtizedben. Az autógyártó kapacitásokhoz kötődő intenzív ipari fejlődés lehetőségeket, valamint számos megoldandó feladatot és kihívást is hordozott a település számára. A város stratégiai városfejlesztési szemlélet jegyében sikeresen lépett előre barnamezős területek átalakításában, amelyek ma már modern egyetemi campusnak, innovációs központnak adnak helyet. Kiemelendőek a klímatudatos város irányába tett lépések, mint például a természetközeli aktív sport és turizmus lehetőségeinek bővítése, a városi közlekedés járműparkjának energiahatékony átalakítása, esőkertek létesítése, vagy épp a zöldfelületi fejlesztések. A nemzetközi gazdasági funkciót szerző város számára kiemelt igényként jelentkezik, hogy a szerepéhez vonzó, versenyképes városi környezet nyújtson, amit az elmúlt évek fejlesztései hatékonyan tudtak támogatni. Megújuló fürdő, uszoda, új vásárlóutca kialakítása, sportolási lehetőségek bővítése a közösségi életnek keretet adó közterek fejlesztése, vagy éppen közösségi kertek, és a gazdasági szereplőkkel megvalósuló példás partnerség révén a piaci alapon elérhető szolgáltatások és lehetőségek bővülése egyaránt egy magas minőségű városi élettér és innovációt ösztönző közeg kifejlődését eredményezi.


Budapest Főváros X. Kerület Kőbánya Önkormányzata - Az integrált szemléletű, tudatos városrehabilitációért

A Magyar Urbanisztikai Társaság 2021-ben Hild János-díjat adományoz Budapest Főváros X. Kerület Kőbánya Önkormányzatának az integrált szemléletű, tudatos városrehabilitációért.

A díjat D. Kovács Róbert Antal, Budapest Főváros X. Kerület Kőbánya polgármestere vette át Salamin Gézatól, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnökétől Debrecenben, a XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencián 2021. október 22-én. 

Kőbánya Budapest egy nehezebb adottságú, de nagy fejlődési lehetőséggel bíró, nagy komplexitású kerületeként jelentős erőfeszítéseket tett élhetősége javítására, a helyi környezet minőségének javítására, a meglévő értékek megőrzésére és továbbfejlesztésére.

Az Újhegyi sétány fejlesztése a lakótelepek életminőségének emelését célzó program, amely komplex és máshol is követendő módon igyekszik kezelni környéke helyzetét, a lakótelepeken általában hiányzó közterek minőségi fejlesztésével és közösségi funkciók, szolgáltatások megerősítésével. A Kis-Pongrác lakótelep szociális városrehabilitációja jeles példája a leromlott lakókörnyékek komplex, a helyi közösséget megerősítő, szempontjait figyelembevevő megújításának. A kerület további erőfeszítéseivel – az önkormányzati szolgáltatások, egészségügyi és oktatási intézmények épített környezetének javításával és színvonalának emelésével, a településkép gondozásával és megújításával, a zöld környezet fejlesztésével kiemelkedő eredményeket ért el, amelyet a Magyar Urbanisztikai Társaság Hild-díjjal ismer le 2021-ben.