< 2022.05 >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
2022.06.02. 15:00

Fiatal urbanisták konferenciája – Kőbánya fejlesztési lehetőségei

2021-2022 egyetemi tanév során a Budapesti Corvinus Egyetem, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói oktatóik irányítása mellett a 2021-ben Hild János-díjjal kitüntetett Kőbányán végezték terepgyakorlataikat, kutatásaikat. Kutatásuk eredményeit a hallgatók a Magyar Urbanisztikai Társaság Székházában mutatják be 2022. június 2-án 15:00 órától. Az előadások után kerekasztal beszélgetést szervezünk Kőbánya Önkormányzata, Budapest Főváros, valamint a Budapest Fejlesztési Központ képviselőinek részvételével.
Részletek »
2022.06.09. 16:00

Világörökség és romlásveszély a Terézvárosban

A Magyar Urbanisztikai Társaság Budapesti és Pest megyei Területi Csoportja tisztelettel meghívja Önt Világörökség és romlásveszély a Terézvárosban témájában tartandó beszélgetésre! A beszélgetés résztvevői: Matus István, Terézváros főépítésze, Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, valamint Szaló Péter, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnökségi tagja.
Részletek »

Települési Hild János-díjazottak 2021


Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata - A stratégiai szemléletű, mintaértékű integrált településfejlesztésért

A Magyar Urbanisztikai Társaság 2021-ben Hild János-díjat adományoz Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának a stratégiai szemléletű, mintaértékű integrált településfejlesztésért.

A díjat Gaál József, Kecskemét alpolgármestere és Király József, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke vette át Salamin Gézatól, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnökétől Debrecenben, a XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencián 2021. október 22-én. 

Kecskemét az Alföld egyik legdinamikusabban fejlődő városa volt az elmúlt évtizedben. Az autógyártó kapacitásokhoz kötődő intenzív ipari fejlődés lehetőségeket, valamint számos megoldandó feladatot és kihívást is hordozott a település számára. A város stratégiai városfejlesztési szemlélet jegyében sikeresen lépett előre barnamezős területek átalakításában, amelyek ma már modern egyetemi campusnak, innovációs központnak adnak helyet. Kiemelendőek a klímatudatos város irányába tett lépések, mint például a természetközeli aktív sport és turizmus lehetőségeinek bővítése, a városi közlekedés járműparkjának energiahatékony átalakítása, esőkertek létesítése, vagy épp a zöldfelületi fejlesztések. A nemzetközi gazdasági funkciót szerző város számára kiemelt igényként jelentkezik, hogy a szerepéhez vonzó, versenyképes városi környezet nyújtson, amit az elmúlt évek fejlesztései hatékonyan tudtak támogatni. Megújuló fürdő, uszoda, új vásárlóutca kialakítása, sportolási lehetőségek bővítése a közösségi életnek keretet adó közterek fejlesztése, vagy éppen közösségi kertek, és a gazdasági szereplőkkel megvalósuló példás partnerség révén a piaci alapon elérhető szolgáltatások és lehetőségek bővülése egyaránt egy magas minőségű városi élettér és innovációt ösztönző közeg kifejlődését eredményezi.


Budapest Főváros X. Kerület Kőbánya Önkormányzata - Az integrált szemléletű, tudatos városrehabilitációért

A Magyar Urbanisztikai Társaság 2021-ben Hild János-díjat adományoz Budapest Főváros X. Kerület Kőbánya Önkormányzatának az integrált szemléletű, tudatos városrehabilitációért.

A díjat D. Kovács Róbert Antal, Budapest Főváros X. Kerület Kőbánya polgármestere vette át Salamin Gézatól, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnökétől Debrecenben, a XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencián 2021. október 22-én. 

Kőbánya Budapest egy nehezebb adottságú, de nagy fejlődési lehetőséggel bíró, nagy komplexitású kerületeként jelentős erőfeszítéseket tett élhetősége javítására, a helyi környezet minőségének javítására, a meglévő értékek megőrzésére és továbbfejlesztésére.

Az Újhegyi sétány fejlesztése a lakótelepek életminőségének emelését célzó program, amely komplex és máshol is követendő módon igyekszik kezelni környéke helyzetét, a lakótelepeken általában hiányzó közterek minőségi fejlesztésével és közösségi funkciók, szolgáltatások megerősítésével. A Kis-Pongrác lakótelep szociális városrehabilitációja jeles példája a leromlott lakókörnyékek komplex, a helyi közösséget megerősítő, szempontjait figyelembevevő megújításának. A kerület további erőfeszítéseivel – az önkormányzati szolgáltatások, egészségügyi és oktatási intézmények épített környezetének javításával és színvonalának emelésével, a településkép gondozásával és megújításával, a zöld környezet fejlesztésével kiemelkedő eredményeket ért el, amelyet a Magyar Urbanisztikai Társaság Hild-díjjal ismer le 2021-ben.