2019.08.01.

Savaria Urbanisztika Nyári Egyetem

IX. Tervező Tábor Helyszín: Bük
Részletek »
2019.11.06. 09:00

XXV. Országos Urbanisztikai Konferencia

Részletek hamarosan...
Részletek »

Az Erzsébet tér és a Gödör -- rövid összefoglaló a Környezetesztétika Tagozat összejöveteléről


A „Megújult köztereink funkcióváltásával kapcsolatos tapasztalatok” program keretében a MUT Környezetesztétika Tagozata 2018. december 4-i összejövetelén a budapesti Erzsébet tér és a Gödör területének megújítási folyamatáról tartott előadást Balogh Péter István tájépítész, Sándor Tamás tájépítész és Gyűrűs István, Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. ügyvezetője.
Az előadók felvázolták a hármas tagolású tér (Erzsébet tér, a Gödör területe, valamint a két teret lineárisan megosztó egykori buszpályaudvar épülete és a vele párhuzamosan futó sétány) kialakulásának történetét és térszervezési problémáit. A Gödör egy 2000-ben kiírt pályázat után nyerte el az új használati funkciójának megfelelő kialakítást. Hallottunk a kivitelezés egyenetlen színvonaláról, amely az átadást követően egyre növekvő terhelés próbáját nehezen állta ki, és viszonylag gyorsan vezetett 2013-ban egy újabb, most már az – időközben szintén megújult - Erzsébet térrel összehangolt felújításhoz. A főváros központjában elhelyezkedő terület a leglátogatottabb budapesti köztér. Számos rendezvény helyszíne, a budapestiek és a turisták kedvelt találkozási helye.

A nagy látogatottság és az egyértelmű túlhasználat óriási kihívást jelent a fenntartást végző intézmény számára, akik szemléletváltással, türelemmel, és a meggyőzés eszközével igyekeznek a térhasználat vonatkozásában döntési helyzetben lévő tulajdonosok felé közvetíteni azokat a szakmai problémákat, amelyek a terület jelenét és jövőjét is meghatározzák.

Az előadást követő beszélgetésben kifejezésre jutott az a perspektíva, amely a területnek a város zöldfelületi rendszerében, a Belváros térszervezését meghatározó gyalogos tengelyekkel való kapcsolatában rejlik (Múzeum körút zöldfelületei, gyalogos tengelyek a Szent István Bazilika, Október 6. utca, Szabadság tér, Vértanúk tere, Kossuth tér felé). Ebből adódóan nem várható a használat csökkenése, amit a jelenlévők véleménye szerint a térhasználati módok, az ide szervezett események és attrakciók kritikus megválasztásával lehetne a környezethez méltó módon mederben tartani.

Gerzanics Annamária
programfelelős