2019.09.15.

Országos Urbanisztikai Konferencia 2019 Szekciók és Absztrakt leadás határideje

Az absztraktok benyújtásának határideje: 2019. szeptember 15.
Részletek »
2019.09.20. 14:00

Egyéni HILD JÁNOS-DÍJ 2019 javaslattételi határideje

Benyújtásának határideje 2019. szeptember 20. 12:00 óra
Részletek »
2019.09.20. 14:00

Köztérmegújítási Nívódíj 2019 pályázat leadási határidő

Beadási határidő: 2019. szeptember 20. 12:00 óra, munkanapokon 10.00 és 14.00 óra között a MUT Titkárságán (1094 Budapest, Liliom u. 48.).
Részletek »
2019.11.06. 09:00

XXV. Országos Urbanisztikai Konferencia

Városfejlődés és lakáspiac 2019
Részletek »
Safecity nemzetközi konferencia - A tudatos tér és környezetalakítás szerepe a bűnmegelőzésben
2019.03.07 - 2019.03.08

Manapság egyre nagyobb figyelmet kap a biztonságosság és a bűnmegelőzés szempontja a térés környezetalakításban. Az ember alapvető biztonságszükséglete ugyanis nem csak a társas kapcsolatokban, hanem a fizikai környezetben is megmutatkozik. A fizikai környezetünk kialakítása során ezért a veszély és fenyegetettség csökkentésére törekszünk. Olyan tereket igyekszünk kialakítani, amelyekben jó élni, dolgozni, együtt lenni, ünnepelni, pihenni, vásárolni, játszani, tanulni - anélkül, hogy túl sok vagyonvédelmi eszközzel, fallal vagy ráccsal bástyáznánk körül magunkat.

Az építészeti bűnmegelőzés alapgondolata, hogy az épített környezet tervezése során tapasztalati tudással és kreativitással jelentősen csökkenteni lehet a bűnalkalmakat. Ezzel kapcsolatos ismereteink tapasztalatokon és kutatómunkán alapulva folyamatosan bővültek az elmúlt évtizedek során. A Safecity 1.0 konferencia célja ezeket a környezetet céltudatosan alakító elveket különböző nézőpontokból, széles körben megismertetni.

A konferencia két részben tárgyalja az építészeti bűnmegelőzés megközelítéseit és lehetőségeit. Az első napon rangos hazai és nemzetközi szakemberek előadásaiból nyernek tájékoztatást a résztvevők. Az előadások a biztonságos települések, a gyerekbarát városok és az egyetemi képzések és kutatások témakörök köré szerveződnek. A második napon interaktív, gyakorlatorientált workshopokon nyújtanak lehetőséget a szakmai témák és ismeretek elmélyítésére.

Részletes Program:

ÉPÍTÉSZETI BŰNMEGELŐZÉS A GYAKORLATBAN

Hogyan lehet az építészeti bűnmegelőzés alapelveit (CPTED) alkalmazni a településfejlesztés gyakorlatában? Az első szekció előadásai három különböző szempontból közelítik meg a biztonságos település témakörét. Bemutatásra kerül a nemzetközileg is nagy sikerű SafeGrowth módszer, amely gyakorlati útmutatást nyújt az építészeti bűnmegelőzési elvek alkalmazásához, a Global Street Design Guide,
amely többek között a gyermekközpontú utca és köztértervezési stratégiák kidolgozását segíti.

ÉPÍTÉSZETI BŰNMEGELŐZÉS EURÓPÁBAN ÉS MAGYARORSZÁGON

A második szekció előadásai átfogó képet nyújtanak az építészeti bűnmegelőzés hátteréről, szerepéről, az európai hálózatáról, a Magyarországi helyzetéről és a jövőbeni irányokról a jelenlegi társadalmi változások, kihívások tükrében.

GYEREKBARÁT VÁROSOK

A harmadik szekcióban a gyermekek és fiatalok által használt terek biztonságos kialakítása áll a középpontban. Hogyan lehet építészeti és környezetalakítási eszközökkel csökkenteni a bűnesetek számát az oktatás, a tanulás, és a játék tereiben? És hogyan integrálható a gyermekek szempontja a közterek és települések tudatos és biztonságosságra törekvő kialakítása során? A szekció előadásai a gyermekbarát városok szempontjából tárgyalják az építészeti bűnmegelőzést, hazai és nemzetközi példákon keresztül.

SZAKEMBEREK KÉPZÉSE

A negyedik szekció külföldi és hazai példákon keresztül mutatja be az építészeti bűnmegelőzés szerepét a felsőoktatásban, az építész szakokon keresztül a kriminológiáig. Vajon hogyan kapcsolódik az
építészeti bűnmegelőzés témaköre az egyes tudományágakhoz, és hogyan illeszthető ez a tematika a különböző szakirányú képzésekbe és egyetemi kutatásokba?

WORKSHOPOK

A konferencia második napján három interaktív workshopon vehetnek részt a résztvevők, melyeket egy-egy rövid ismertető előadás vezet fel.
• a SafeGrowth módszer a gyakorlatban
•  az építészeti bűnmegelőzés jogszabályi környezete
•  építészeti bűnmegelőzés: nézőpontok, szereplők és feladatokIdőpont: 2019. március 7-8.

Helyszín: Budapest, Nemzetközi Oktatási Központ


További információk: 
Tóth Eszter: +36 (30) 235 0190, toth.eszter@kulturaktiv.hu
Szervezők: Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, Lechner Tudásközpont, kultúrAktív Egyesület
www.safecity.hu


Részletes leírás és program a csatolmányban olvasható!

Kapcsolódó anyagok