top of page

Smart City rendezvénysorozat - Impulzív várostervezés - Győri Kulturális Negyed



Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei területi csoport és a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont

Regionális Kutatások Intézete Nyugat-magyarországi Osztály


Rosta S. Csaba ügyvezető, építész RAS-DESIGN Kft.


MTA KRTK RKI NYUTO (Dr. Lados Mihály Terem), 9022 Győr, Liszt Ferenc utca 10.

2020.november 10. 15:00 óra


A Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportja és az KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztálya által szervezett Smart City rendezvénysorozat november 10.-i beszélgetéssel és előadással egybekötött rendezvényén Rosta Csaba a RAS- DESIGN Kft. ügyvezetője beszélt a győri Kulturális Negyed koncepciójáról. A beszélgetést Dr. Jóna Lászlóa Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának elnöke nyitotta meg. Rosta Csaba a beszélgetést a győri városi elképzelések három víziójának bemutatásával kezdte. Kiemelte, hogy a szétterülő város helyett egy olyan városi jövőkép kialakítása szükséges, melynek hívószavai a vonzó város, ökocity, zöld mobilitás és a tájseb rehabilitáció. Rosta Csaba a Kulturális Negyed komplex koncepciójának bemutatása során hangsúlyozta, hogy a Kulturális Negyed alapkoncepciójának kidolgozása során a Kulturális Negyedet nem csak kulturális épületek soraként képzelték el, a körülötte kialakuló városi szövet kultúrával való megtöltése ugyanolyan fontos. A Kulturális Negyed mentális várostérképre történő helyezéséhez a korábbiaktól eltérőmegoldások kellenek: a tipikus tömbökből álló várostérkép helyett megérkezési irányokra komponált térfalak együttesében kell gondolkodni. A Lagúna és a Kultúra sziget megnyitásával eddig a lakók által megközelíthetetlen, alulhasznosított területek kapnának új funkciót .A koncepció a Negyed környezetében autómentes zónát jelöl ki sokszínű tömegközlekedési hálózattal és többletparkolóval. A felszíni parkolás helyett, zölddel kombinált parkolók rendszerében gondolkodtak, amelyek közelében az elektromos buszok, kerékpárok, rollerek és kishajók lesznek elérhetőek. A tervezett negyedben kialakítandó új Főtér az utolsó lakótömbtől keletre ötvözheti a Dunakapu tér vízi jellegét és a Széchenyi tér épületekkel körbezárt karakterét. A Főtérre kulturális épületek koncentrált sorát vizionálták, a szigetcsúcs pedig egy új szabadtéri rendezvény területként jelenik meg, amelynek funkcióját erősítené egy új Ifjúsági Ház. A koncepció egyik legfontosabb városszerkezeti eleme egy a Révfalut a Főtérrel összekötő gyalogos híd, amely révén a belvárosi programok autómentesen válnak bekapcsolhatóvá a Kulturális Negyed és Révfalu vérkeringésébe.


Az előadást követő beszélgetés során az üzemeltetési kérdések és a Szeszgyárral való együttműködési lehetőségek mellett a rehabilitáció kérdéskörét vitatták meg a jelenlévők. A koncepció a talajszennyeződés rekultiválását követően speciális szabályozási keretek között lakóegyüttesek kiépítését vízionálja a sugárút mindkét oldalán, mélygarázsok és pincék tilalmával. A Lagúna területének iszapkazettás ülepítéséhez, energianövényekkel történő beültetéséhez kapcsolható egy biomassza erőmű is.





Borítókép: Győr+

39 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page