top of page

Irányelvek szakmai kompetenciákra - egyeztetés november végétől

A Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke a XXIX. Országos Urbanisztikai Konferencián október 19-én Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen jelentette be, hogy a MUT szakmai egyeztetést kezdeményez a területi és településtervezés és -fejlesztés szakmai követelményrendszerének irányelveiről, melynek tervezetét a szakterület európai ajánlásai és a hazai piaci igények és tapasztalatok alapján készít elő.

A 21. században a városok és térségek fejlesztése és tervezése olyan komplex feladattá vált, amely sokszínű és sok esetben új típusú tudást és ismereteket igényel, hogy nélkülözhetetlenné vált összegyűjteni és meghatározni a szakterület szükséges kompetenciarendszerét. Az urbanisztikai-tervezési országos szövetségek európai ernyőszervezeteként a European Council of Spatial Planners (ECTP) 2018-ban irányelveket határozott meg a szakterület nemzetközi szakmai kompetenciáiról, melyet minden tagszervezet - így a MUT is – elfogadott és vállalta, hogy azt a saját országában implementálja, saját kontextusában és lehetőségei szerint. A hazai igények feltárása érdekében a MUT az ELK Társadalomkutató Intézetével közös kérdőíves felmérést végzett.

Társaságunk 2023 november végén minden érintett szakember és intézmény számára nyilvánossá teszi tervezetét, valamint célzott egyeztetéseket és szakmai eseményt is szervez annak érdekében, hogy a társadalmi szükségletekre a szakterület igényeire reflektáló módon tudja megfogalmazni, hogy milyen szakmai kompetenciákra van szükség a szakterületen a XXI. században.

A kompetenciarendszer kialakításához kapcsolódóan Salamin Géza, a MUT elnökének elemzése a szakterületi európai szakmai rendszereiről itt található:


konferenciakotet_sg
.pdf
PDF letöltése • 867KB

12 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page