top of page

Főszerepben a fiatalok

2023. május 10-én nagyszámú érdeklődő kíséretében a Klímabarát Települések Szövetsége és a Magyar Urbanisztikai Társaság Fiatal Urbanisták Tagozata kerekasztal beszélgetést tartott a Magyar Urbanisztikai Társaság székházában.

A beszélgetés célja az volt, hogy az önkormányzatok, közigazgatásban dolgozók és az érdeklődők megismerhessék, hogy a fiatal döntéshozók és szakemberek milyen nehézségekkel szembesülnek munkájuk során a fiatalok bevonásával kapcsolatban és személyükön keresztül jó példát mutassanak a működő jó gyakorlatok, tapasztalatok megosztásával, továbbá az alkalmazható megoldási lehetőségek és eszközök megvitatásával. A résztvevőket a rendezvény elején Dr. Salamin Géza a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke köszöntötte, aki köszöntőjében kiemelte, hogy a hazai településfejlesztési és urbanisztikai szakma számára kiemelten fontos az egyéni tapasztalatok megosztása és az ezen alapuló személyes diskurzus.

A meghívott előadók mindnyájan egyetértettek abban, hogy a fiatalabb korosztályok energiáinak, érdeklődésének és motivációinak becsatornázása elengedhetetlen a település sikeressége és jóléte szempontjából. Mikola Gergely, Encs Város polgármestere Dr. Kocsis János Balázs a MUT alelnökének kérdésére kifejtette; hogy koránt sem volt egyszerű fiatalon döntéshozói pozícióba kerülni, annak ellenére sem, hogy már hosszú idő óta megérett benne a gondolat, hogy a városért és az ott élőkért szeretne dolgozni. Plachi Attila, Kóspallag Község polgármestere megosztott az érdeklődőkkel néhány praktikát, mellyel igyekszik a hivatali működést emberléptékűvé és fiatalossá tenni, így oldva a település vezetésével járó feladatok okozta feszültséget. Kisbali Bence, a salgótarjáni Völgyváros Egyesület elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy sokszor a település igazgatásának bürokratikus jellegéből, és az ebből fakadó működésből fakadóan nagyon nehéz megtalálnia a közös hangot a fiatalokkal, nagyon nehéz megszólítani őket, ezért különösen fontos szerepük lehet ebben a helyi civileknek, civil szervezeteknek. Gerencsér Lilla, RÉV 8 Zrt. operatív vezetője kiemelte, hogy a fiatalok minél hatékonyabb és szélesebb körű bevonásának szempontjából az egyik legfontosabb, hogy ne az önkormányzat döntse el, gondolja ki, hogy mit akarnak a fiatalok, milyen programokat szervezzenek számukra, hanem a városvezetés oldaláról legyen meg a bizalom és a nyitottság a fiatalabb lakosok felé, melynek szellemében teret és támogatást nyújtanak számukra saját ötleteik megvalósításához, így segítve elő a hatékony participációt.

A jó hangulatú, izgalmas beszélgetésnek a gyorsan elröpülő idő vetett véget, de a résztvevők egyetértettek abban, hogy hasonló hiánypótló személyes diskurzusra, beszélgetésekre volna szükség, ugyanis a tapasztalatcsere kiemelten fontos a fiatalok megszólításának szempontjából.


50 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page