top of page

Összefoglaló „Budapest új zöld főtere – Városháza park” előadásról

A MUT Környezetesztétika Tagozata „Lehetőségek és korlátok a közösségi terek és létesítmények fejlesztésében” című beszélgetés-sorozatának 2022. október 4-i eseménye „ Budapest új zöld főtere – a Városháza park” témakörét járta körül.


Témaválasztásunkat az indokolta, hogy a Városháza mögötti terület Budapest fantasztikus lehetőségekkel, központi elhelyezkedéssel, jó városszerkezeti kapcsolatokkal rendelkező tere, amelynek fejlesztésében, megvalósításban a korlátozó tényezőkkel is meg kellett küzdeni. A helyszín

  • rendelkezett a jelenleginél nagyobb ívű városszerkezeti elképzelésekkel, amelyek a két világháború miatt nem valósulhattak meg,

  • és ma, a reális megvalósíthatóság érdekében újabb kompromisszumokat kellett kötni.

Bardóczi Sándor - Budapest főtájépítésze - a területre 2021 őszén kiírt tervpályázat keretfeltételeit és a pályázók számára hozzáférhetővé tett háttérinformációkat, a beszélgetéshez csatlakozó Erő Zoltán - Budapest főépítésze - a „Nyitott Városháza” programot ismertette.


A pályázaton I. díjas Lépték Terv Tájépítész Iroda pályaművének ismertetésében Szakács Barnabás vezető tervező elmondta, hogyan sikerült a tervben élniük a lehetőségekkel és megbirkózni a korlátokkal.


Az előadásokat követően a megjelentek aktív részvételével élénk eszmecsere alakult ki a megcélzott térhasználati funkciók és az ehhez választott térformák megfelelőségéről. Felvetődött, hogy a Városháza-tömb esetleges későbbi építészeti átalakítása hogyan szolgálhatná a „Nyitott Városháza” programot, a tér közhasználatát, és a megvalósítás minőségi elemeinek megőrzését.


Gerzánics Annamária

programfelelős

48 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page