top of page

XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencia




A Magyar Urbanisztikai Társaság 2021. október 21-22-én rendezte meg a XXVII. Országos Urbanisztikai Konferenciát a Debreceni Egyetem Műszaki Karán. A konferencia társszervezője volt a Debreceni Egyetem Műszaki Kar. A konferencia szakmai partnere a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Tanszék, valamint a Magyar Regionális Tudományi Társaság.



Nemzetközi elemzések hívják fel arra a figyelmet, hogy a tartós gazdasági növekedés egyik receptje az ipar korszerű formáinak újraépítése, amiben Magyarország és a V4-régió immár az élen jár. Jó úton járunk azon cél felé, hogy térségünk a magas hozzáadott értékű gazdaságok közé tartozzon. Az újraiparosodás folyamatát erősítik a nagy volumenű külföldi befektetések, melyek aránya a koronavírus-járvány alatt még emelkedett is. A vizsgálatok szerint a hazai innováció mögött nem csak a külföldi nagyvállalatok állnak, a fejlődés motorjának számítanak a legkorszerűbb kis- és középvállalkozások is, melyek termelékenysége az utóbbi idő-szakban ugyancsak nőtt.


Idei országos konferenciánk e trendekkel összefüggésben az ipar és a városok kapcsolatrendszerét állította a fókuszba. Kétnapos eseményünk olyan súlyponti kérdésekkel foglalkozott, hogy milyen hatással vannak az ipari vállalatok hazánk városaira, milyen változásokat indukál jelenlétük a város társadalmi, gazdasági, környezeti szférájában, valamint, hogy az „újraiparosodási” folyamatok miként manifesztálódnak a város agglomerációs, tágabb térségében, régiójában. Szekcióelőadásaink a hazai és nemzetközi nagyvállalatok szerepét vizsgálták a városfejlődésben, hatásukat a helyi önkormányzatok és intézmények működésére, az oktatásra, valamint a helyi döntéshozatalra, de kitérnek a városfejlesztés egyéb aktualitásaira is. Foglalkoztunk a rendszerváltás ipari válságából levonható tanulságokkal is, hogy milyen változásokat indukálnak a korábbiakhoz képest az újfajta technológiák – az ipar 4.0 –, és ezen folyamatok hatására milyen új kihívásokkal kell szembenézniük a városoknak.

A XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencia első napjának plenáris előadója volt Dr. Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánja, aki a kar munkájának Debrecen város fejlődésében betöltött szerepéről adott elő a konferencia hallgatósága számára. Második plenáris előadónk, Dr. Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára előadásában az ipar 4.0 városfejlesztésben való szerepéről beszélt.



A délelőtt folytatásaként Dr. Lux Gábor, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének tudományos főmunkatársa adott elő a hazai középvállalkozások szerepéről a várostérségek újraiparosodásában.

A délelőtt Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármesterének előadásával zárult, aki Debrecen város fejlődéséről, a város további terveiről, az újraiparosodás a város fejlődésében betöltött szerepéről beszélt.

Ebéd után a konferencia a szekciók munkájával folytatódott. A konferencia szekciói voltak:

  • "Újraiparosodás": összeomlás, újrakezdés, kitettség

  • MRTT – A városok újraiparosodásának területi hatásai

  • A városok átalakulására ható új ipari technológiák

  • Nagyvállalatok és a város

  • A nagyipari fejlődés társadalmi lenyomata

  • A területi- és városfejlesztés kihívásai

  • Metropolisz-régiók átalakulása

A XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencián megrendezésre került egy angol nyelvű szekció is a visegrádi négyek országainak közreműködésével. A Magyar Urbanisztikai Társaság a konferencián látta vendégül Lengyelország, Csehország, valamint Szlovákia városfejlesztői-tervezői egyesületének elnökeit. A szekcióban elhangzó előadások, valamint a megrendezésre kerülő kerekasztal-beszélgetés fő témája a tervezési rendszerek, módszerek utóbbi években tapasztalható változása volt, középpontba helyezve az ezen jelenségeket indukáló folyamatokat.



A szekcióelőadások végeztével a szekcióvezetők a konferencia plenáris előadótermében néhány percben összefoglalták szekciók munkáját, az elhangzott előadásokat.

A konferencia első napjának zárásaként a résztvevők rövid városi séta után vacsorán vettek részt Debrecen belvárosában, a Belga Étteremben.

A konferencia második napja Dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkárának előadásával folytatódott, aki a települési versenyképességről, az önkormányzat sikeréről adott elő, melyben említést tett a településfejlesztési rendszer nemrégen történt átalakításáról, az ebből következő várható változásokról is. Őt követte Tóth Attila, a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkárság Településfejlesztési Osztályának osztályvezetője, aki a barnamezők szabályozásáról, kijelölésükhöz köthető kérdésekről, nehézségekről beszélt.



Az előadások után következett a konferencia legizgalmasabb eseménye, a Magyar Urbanisztikai Társaság 2021-es díjainak átadása. Salamin Géza, a MUT elnöke az Országos Urbanisztikai Konferencián adta át az egyéni, valamint a települési Hild János-díjakat, valamint a MUT és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság közös díját, a Köztérmegújítási Nívódíjat.


A Magyar Urbanisztikai Társaság Hild János-díjat adományoz

  • Alföldi György részére a magyar városrehabilitációs gyakorlat innovatív előmozdításáért

  • Körmendy Imre részére a magyar urbanisztikai gondolkodás és párbeszéd előmozdításáért

  • Posztumusz Hild János-díjat Lados Mihály részére az urbanisztikai műhelyépítésért és a hazai "okos város" tudás fejlesztésért végzett áldozatos munkájáért

A Magyar Urbanisztikai Társaság Hild János-díjat adományoz:

  • Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának a stratégiai szemléletű, mintaértékű integrált településfejlesztésért

  • Budapest Főváros X. Kerület Kőbánya Önkormányzatának az integrált szemléletű, tudatos városrehabilitációért

A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület Köztérmegújítási Nívódíjban részesíti:

  • A Kész Építő és Szerelő Zrt. Történelmi tér Kiskunfélegyháza – 2021 c. pályaművét

  • Komló Város Önkormányzatának Petőfi tér és környezetének megújítása c. pályaművét

A Magyar Urbanisztikai Társaság Köztérmegújítási Nívódíjban részesíti:

  • A TSPC Kft. Millenáris Széllkapu park c. pályaművét

A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület dicséretben részesíti:

  • Paks Város Önkormányzatának Paks, Atom tér és park megújítása – I. ütem c. pályaművét

Körmendy Imre, a Magyar Urbanisztikai Társaság örökös, tiszteletbeli elnöke átveszi a Hild János-díjat

A díjátadó után sajtótájékoztató következett Salamin Géza, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnökének, valamint a díjazottak részvételével.

Rövid kávészünetet követően folytatódtak a plenáris előadások: Az immár Hild János-díjas Kecskemét alpolgármestere, Gaál József tartott előadást a város utóbbi években tapasztalt fejlődéséről, további lehetőségeiről, és arról, hogy ebben milyen szerepe van az újraiparosodásnak, többek között a Mercedes-gyár megjelenésének és tevékenységének.

A konferencia utolsó plenáris előadója Király Tamás, a Debrecen International Airport repülésbiztonsági és compliance igazgatója volt, aki a Debrecen International Airport – mely egyben a konferencia támogató partnere – városfejlesztésben betöltött szerepéről beszélt.

A plenáris előadások végeztével Salamin Géza, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke rövid beszédében zárta a konferenciát.

Ebéd után következett a konferencia záróeseménye: a résztvevők üzemlátogatáson vettek részt a Debreceni International Airporton. A repülőtéren a résztvevők számára ismét előadást tartott Király Tamás, a reptér repülésbiztonsági és compliance igazgatója, aki válaszolt az előzetesen feltett, városfejlesztést érintő kérdésekre. A résztvevők ezután buszos körutazást tettek a reptér területén, megtekintve koronavírus során eltárolt, „becsomagolt” repülőgépeket, a reptér kifutópályáját, az Országos Mentőszolgálat helikopterbázisát, valamint további, a reptér működéséhez elengedhetetlen berendezéseket és létesítményeket.


Sajtómegjelenések


HAON – Hajdú-Bihar megyei hírportál

DEHIR

Kecskeméti Lapok

54 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page