top of page

Szakmai tanulmányút felhívás, május 13.

Frissítve: 2023. máj. 17.

A MUT Örökséggazdálkodási Tagozatának felhívása

„Oltári Múlt”

szakmai tanulmányúton való részvételre


A MUT Örökséggazdálkodási Tagozata és a Magyar Építőművészek Szövetsége 2022 szeptemberétől közösen buszos szakmai kirándulásokat szervez. A szakmai utakat a Magyar Építész Kamara 2 kreditponttal ismeri el.


Az ez évi első két szakmai kirándulásunk a felvidéki Gömör megyei középkori templomokhoz és bennük a festett román kori és gótikus falképekhez vezetett. Márciusban és áprilisban hazai örökségi helyszíneket ismerhetünk meg. Májusban ismét a Felvidékre látogatunk.


A következő tanulmányút időpontja: 2023. május 13. szombat


Programja: Hizsnyó, Gecelfalva, Ochtina/Martonháza középkori templomai és freskói megismerése


Szakmai vezetőnk: dr. Prokopp Mária professor emeritus, Széchenyi-díjas művészettörténész


Indulás Budapestről 8:00 órakor, gyülekező 7:30-tól (Hungária Körút 177., OMV benzinkút előtti lekanyarodó sáv)

Visszaérkezés Budapestre: kb. 20:00 óra.


Hizsnyó:

Gömör megye egyik legmeghatározóbb és legimpozánsabb középkori templomépülete Jolsvától nem messze, Hizsnyó településen található. Az egyhajós, négyzet alaprajzú szentéllyel ellátott, sekrestyével bővített templom a 13. század második felében épült. Később, a 18. században a templomépület mellé egy különálló fa harangtorony is épült, valamint a kő erődítésbe építve egy egyszintes, korábban egyházi iskolaként funkcionáló épület is helyet kapott. A templom szentélye keresztboltozattal fedett, a hajó festett famennyezetet kapott. A keleti oldal kiemelt helyén, a keskeny gótikus ablak fölött látható a templom névadó jelenete az Angyali üdvözlet ábrázolása.


29 megtekintés0 hozzászólás

Comentarios


bottom of page