top of page

Smart City rendezvénysorozat - Németh József előadása

A Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei területi csoport és a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézete Nyugat-magyarországi Osztály

Smart City rendezvénysorozat

Németh József Igazgató, Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
„Győr és a folyók kapcsolata"
Összefoglaló
Helyszín: MTA KRTK RKI NYUTO (Dr. Lados Mihály Terem), 9022 Győr, Liszt Ferenc utca 10. Dátum: 2022. november 17. 15:00

Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportja és az KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztálya által szervezett Smart City rendezvénysorozat november 17-i beszélgetéssel és előadással egybekötött rendezvényén Németh József az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgató tartott előadást Győr és a folyók kapcsolatáról.


A beszélgetést Dr. Jóna László a Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának elnöke nyitotta meg. Németh József előadásában az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság által végrehajtott vízgazdálkodási célú rehabilitációs projekteket mutatta be. Jelentős problémát okozott, hogy az 1980-as évektől kezdődően a Dunán jelentős medersüllyedés alakult ki, a Mosoni-Duna torkolatánál a kisvízszint közel 2 métert süllyedt, ez Győrnél a Rába torkolatánál pedig közel 70 cm-t jelentett, emellett a meder feliszapolódása is komoly problémát okozott. A vízpartok esztétikai értékükből vesztettek és a vízszintsüllyedés a hajózást is megnehezítette. Ennek a problémának a megoldására került átadásra 2022. júniusában az új Mosoni-Duna torkolati műtárgy. Ez egy vízszintszabályozó műből, hajózsilipből és halátjáróból álló létesítmény. A műtárgy segítségével a mértékadó árvízszint 55 cm-el csökkenthető, és megvalósítható a kis- és középvízszintek rehabilitációja.


Mindezek mellett a műtárgy jelentős idegenforgalmi szerepet is betölt, a műtárgynak köszönhetően újra hajózhatóvá vált a Mosoni-Duna, mely vonzóvá teheti a várost a turistahajók 2 számára. Németh József ehhez kapcsolódóan a tervezett belvárosi kikötőről is beszélt, amely lehetővé tenné a turistahajók, illetve a Győrben már üzempróbán járt Twin City Liner számára a kikötést. A torkolati műtárgy alvizi oldalán a közeljövőben szállodahajók fogadására alkalmas kikötő létesül. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója a műtárgy mellett bemutatta a Szigetköz mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer működését és beszélt a Mosoni-Duna rehabilitációjával kapcsolatban kialakított zöldterületekről, valamint a vízközeli többcélú padka kialakításának szempontjairól is.




Győr és a folyók kapcsolata
.pdf
Download PDF • 15.24MB


47 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page