top of page

Oltári múlt kirándulás 03.25.

A nagysikerű felvidéki kirándulásaink után hazai helyszínekre látogattunk el március 25-én, szombaton. Első utunk a Gyöngyösi járásban található Abasár községhez vezetett, ahol Kazsu Attila polgármester úr és Grócz Zsolt Csaba alpolgármester úr fogadott bennünket. Büszkén meséltek az ásatás alkalmával előkerült szenzációs leletről és településük jövőbeli terveiről. Makoldi Miklós, a feltárást vezető régész, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpont igazgatója pedig részletesen ismertette az ásatás eddigi eredményeit és a feltárás kiterjesztésének további területeit. Lehetséges, hogy a legenda valóssággá válik? Aba Sámuel holttestét valószínűleg először a feldebrői monostorban helyezték örök nyugalomra. Amikor évekkel később felnyitották a sírt, azt látták, hogy ruhái épek voltak, a sebei pedig begyógyultak. Innen vitték át végső nyughelyére, az abasári monostorba. A szakértő véleménye szerint királyi központ lehet Abasár.


Második állomásunk Bogács község dombra épített, eredetileg Szent György tiszteletére felszentelt 13. századi temploma volt. Szakmai vezetőnk, Kárpáti János régész-kutató bemutatta az ősi, román kori elemeket, részletesen ismertette a vidéki gótikus templomok mintájára épült tornyot, a több színű kövekből épült külső falazat különlegességét. Szakmai vezetőnk lelkes előadását a buszban is hallgathattuk, így teljesen felkészülten érkeztünk utolsó állomásunkhoz.


Váraszó település fölötti temetődombon álló, egyhajós, keletelt, félköríves szentélyzáródású, nyeregtetős templom a 12. század végén – 13. század elején épült déli kapuval. A templom számtalan rejtélyét a mai napig nem sikerült megfejteni. A szakmai kirándulás résztvevői, építészek, műemlékes szakemberek, művészettörténészek vitatták meg a felmerült kérdéseket.


Ez alkalommal is szerencsések voltunk, hiszen csodálatos kiránduló időnk volt, végig ragyogó napsütéssel. Kiváló szakmai vezetőink lelkes előadása lenyűgözte a tanulmányút résztvevőit. A kreditpontokat is érő szakmai kirándulást – nagy sikerére való tekintettel – megismételjük június 10-én.


18 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page