top of page

Oltári múlt kirándulás 03.18.

A Magyar Urbanisztikai Társaság Örökséggazdálkodási Tagozata és a Magyar Építőművészek Szövetsége 2022 szeptemberétől közösen buszos szakmai kirándulásokat szervez.


Ez évi második utunk, március 18-án, szombaton ismét a felvidéki Gömör megyébe vezetett, ahol Zsíp, Süvete és Kövi középkori templomait és a bennük található különleges románkori és gótikus falképeket ismerhettük meg dr. Prokopp Mária professor emeritus művészettörténész szakmai vezetőnk segítségével. Csodálatos kiránduló időnk volt, végig ragyogó napsütéssel. Zsíp 13. századi temploma egy korábbi későromán objektum helyére, dombra épült. Tanulmányutunk különleges állomása Süvete Antióchiai Szent Margit tiszteletére felszentelt 13. század közepén emelt tégla rotunda. A kör alaprajzú, 11 méter átmérőjű templomot Közép-Európa legnagyobb rotundájaként tartják számon. Ugyan a rotunda még nem látogatható a folyamatban lévő renoválási munkálatok miatt, a szlovákiai Gótikus Út Egyesület vezetője, Peter Palgut kinyitotta nekünk, és a románkori falképek megfejtésében is a segítségünkre volt. Kövi Szent László tiszteletére felszentelt, 13. század közepén, egy román kori templom alapjaira épült templomot Ivan Bojna, lelkipásztor mutatatta be. A templom falképei a 14. század második felére és a 15. század első felére datálhatóak. Az egyik legkiemelkedőbb motívum Szent Anna harmadmagával (Mettercia) ábrázolása a templom északi falán, ahová a bátrabbak a meredek falépcsőn és pallókon feljutottak.


Dr. Prokopp Mária szakmai vezetőnk – a tőle már megszokott – fiatalos lendülete és magával ragadó, lelkes előadása ismét lenyűgözte a tanulmányút résztvevőit.


A kreditpontokat is érő szakmai kirándulások nagy sikerére való tekintettel a Gótikus út Európai Örökség címet elnyert további templomait és egyedülálló gótikus falfestményeit fogjuk felkeresni májusban is.


Részletes ismertetők a Gótikus Út Egyesület honlapján magyarul is olvashatók: https://gotickacesta.sk/hu/




13 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page