top of page

Oltári Múlt szakmai tanulmányút 2024. június 8-án


A MUT Örökséggazdálkodási Tagozata és a Magyar Építőművészek Szövetsége 2022 szeptemberétől közösen buszos szakmai kirándulásokat szervez. A szakmai utakat a Magyar Építész Kamara 2 kreditponttal ismeri el.

 

Kirándulásunk a Pálosok Nyomában programsorozat részeként valósul meg. A salföldi romot lovaskocsikkal közelítjük meg!

 

A következő tanulmányút időpontja: 2024. június 08., szombat

 

Programja: Salföld (kolostorrom) – Zalacsány (Övényeshegy régészeti helyszín) megismerése

 

A kiránduláson velünk tart Schőnerné Pusztai Ilona műemléki tervező Ybl-díjas okleveles építészmérnök, a Möller István Emlékérem Bizottság tagja, számos baranyai középkori templom, valamint a pécsi középkori egyetem építészeti-rekonstrukciós munkálatainak vezetője, aki 1962-től 1967-ig folytatódó salföldi ásatásokkal egy időben a megmaradt romok állagmegóvását megtervezte és a munkálatokat irányította és első kézből meséli el saját élményeit.

 

Szakmai vezetőnk: Pető Zsuzsa Eszter régész-muzeológus, pálos kutató, a Pálosok című kiállítás kurátora, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze, a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat, a Magyar Régész Szövetség, az Európai Régész Szövetség, a várkutató Castrum Bene Egyesület, illetve a Hungarikum Bizottság Természeti és épített környezet Szakbizottság tagja. Simmer Lívia régész, történész, régészeti osztályvezető, régész-főmuzeológus Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága Régészeti Osztály, Castrum Bene Egyesület tagja.

 

Indulás Budapestről 8:00 órakor, gyülekező 7:30-tól (Indulás a BAH csomóponttól)

Visszaérkezés Budapestre: kb. 19:00 óra.

 

Salföld: Az eredeti templom valószínűleg nem a pálos rend építészeti munkájának eredménye, hanem a szerzetesek egy már meglévő román kápolnát vettek birtokukba, amit később körülépítéssel saját igényeik szerint kibővítettek. Az újjáépített templom már a pálos rend sajátos építési stílusának jegyeit viseli: a templomépületet keletre tájolták, ehhez a kolostor északról csatlakozik….

Zalacsány/Örvényeshegy: Az örményesi kolostor története 1378-tól ismert hiteles forrásból, amikor az örményesi perjel Eleket elcserélte egy másik birtokért. Az alapítás azonban már korábban történhetett, talán már a 13. század végén. 1378 után a 14. század végéig folyamatosan követhető a kolostor története. 1388-1503 között olyan jelentős birtokadományokkal gyarapodott, hogy a rend egyik legjobban ellátott kolostora lett. Kegyura mindvégig a Kanizsai család volt… Kanizsai Miklós alapította egyes források szerint az örményesi pálos kolostort. Tudjuk, hogy miután egészségi állapota miatt hivataláról leköszönt, Kanizsára vonult vissza és itt hunyt el 1404 márciusában. Az általa emeltetett örményesi kolostorban lett eltemetve.

 

Utasaink felszálláskor audio guide készüléket kapnak, hogy az előadások közben zavartalanul nézelődhessenek.

Kísérőnk: Szick Gergely +36 70 311 8536

Részvételi díj: 17.000,- Ft / fő

Regisztrálni a szakmaiut@oltarimult.hu e-mail címen lehet

Információ: +36 20 312 5925

További információ: https://oltarimult.hu/ 


16 megtekintés0 hozzászólás

コメント


bottom of page