top of page

Oltári múlt - szakmai kirándulás június 10-én

A Magyar Urbanisztikai Társaság Örökséggazdálkodási Tagozatának felhívása

„Oltári Múlt”

szakmai tanulmányúton való részvételre


A MUT Örökséggazdálkodási Tagozata és a Magyar Építőművészek Szövetsége 2022 szeptemberétől közösen buszos szakmai kirándulásokat szervez. A szakmai utakért az építészkamara 2 kreditpontot biztosít.


A következő tanulmányút időpontja: 2023. június 10. szombat


Programja: az abasári ásatás szenzációs leletei, Bogács és Váraszó középkori templomai megismerése


Szakmai vezetőnk: Makoldi Miklós Zsombor, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpont igazgatója, az abasári ásatás vezető régésze. Utazásunk során szakmai vezetőnk Kárpáti János régészeti ásatás vezető, szakértő.


Indulás Budapestről 8:00 órakor, gyülekező 7:30-tól (Hungária Körút 177., OMV benzinkút előtti lekanyarodó sáv)


Abasár: Szenzációs lelet került elő az ásatás alkalmával. Lehetséges, hogy a legenda valóssággá válik? Miszerint „Aba Sámuel holttestét valószínűleg először a feldebrői monostorban helyezték örök nyugalomra, amikor évekkel később felnyitották a sírt, és azt látták, hogy ruhái épek voltak, a sebei pedig begyógyultak. Innen vitték át végső nyughelyére, az Abasári monostorba?” A mostani feltárásnál egy hatalmas templom (monostor, apátság) épületének falai kezdenek kirajzolódni. Döbbenetes méretű belső terek, gyönyörű faragott kövek, ajtó és ablakkeretek. A korabeli lépcsőn fellépve a monostor központi részének bal oldalán, a padlózati lap alatt rejtve előkerült egy gyönyörűen faragott kőfedlappal lezárt sír. A kőfedlapon gótikus írásjelek veszik körbe a tökéletes épségben megmaradt Aba családi királyi címert. A sír több emberi csontvázat is rejt. Minden nappal egyre több részlet kerül elő Abasár történelmi múltjából és egyre csak szaporodnak a kérdések…és az igazolások is.


Bogács: A község neve először 1248-ban fordult elő írásban, ekkor már állt temploma, ám azt még Szent György tiszteletére szentelték. Egy leltár szerint még 1568-ban is így volt, 1724-ből származó, tehát a török hódoltság utáni adatok viszont már Szent Mártont említik a templom védőszentjeként. A XIII. századi templom mellett temető is volt, és azt az épülettel együtt fal vette körül. A templom magaslati fekvése, tömör falszerkezete alapján az is feltételezhető, hogy védelmi szerepe is volt. Legősibb, román kori része valószínűleg a sekrestye, a szentély, a torony bizonyos magasságig és a kápolna. A gótikát a támpillérek és az ablakok őrzik legerőteljesebben.


Váraszó: A település fölötti temetődombon álló, egyhajós, keletelt, félköríves szentélyzáródású, nyeregtetős templom a 12. század végén – 13. század elején épült déli kapuval. A diadalív északi oldalán középkori falkép maradványai láthatók. A templom szentélyének külső, északi falán bevésett két darab és a hajó déli belső falán lévő egy mesterjegy is arra enged következtetni, hogy olyan vándorló mester dolgozott itt, aki ott volt néhány jelentős építkezésen. Feltehető, hogy a templom eredetileg fagerendás síkmennyezettel épült, a konzolok felett mestergerendával alátámasztva.


Visszaérkezés Budapestre: 19:30 és 20:00 óra között.

Részvételi díj: 15.000,- Ft / fő

Regisztráció: szakmaiut@oltarimult.hu

Információ: +36 20 312 5925

További információ: https://oltarimult.hu/
10 megtekintés0 hozzászólás

Commentaires


bottom of page