top of page

"Oltári múlt " szakmai kirándulás 2023.07.08.

A MUT Örökséggazdálkodási Tagozatának felhívása

„Oltári Múlt”

szakmai tanulmányúton való részvételre


A MUT Örökséggazdálkodási Tagozata és a Magyar Építőművészek Szövetsége 2022 szeptemberétől közösen buszos szakmai kirándulásokat szervez. A szakmai utakért az építészkamara 2 kreditpontot biztosít.


A következő tanulmányút időpontja: 2023. július 08. szombat


Programja: Csehimindszent, Zalaegerszeg (Mindszentyneum), Sümeg (Ferences templom)


Szakmai vezetőnk: Kovács Gergely okleveles posztulátor, a Mindszenty Alapítvány vezetője, a zalaegerszegi Mindszenty-kiállítás kurátora, és Balogh Csaba okleveles építésztervező szakmérnök, ICOMOS és MÉD díjas építész, a zalaegerszegi Mindszentyneum felelős tervezője.


Indulás Budapestről 8:00 órakor, gyülekező 7:30-tól (BAH csomópont, OMV benzinkút oldalában lévő kikanyarodó sáv)

Visszaérkezés Budapestre: 19:00 és 19:30 között.


Csehimindszent: Mindszenty József 1942-ben a szülőfalujáról választott magának a német hangzású Pehm helyett magyar vezetéknevet – a nyilas-náci propaganda elleni kiállásként. Az ő kedves falujában megnézzük a gyönyörűen felújított Mindenszentek-templomot és benne a régi-új magyar szentek emlékeit, szülőházában a Mindszenty-Pehm család rekvizitumait, ahol Fukszberger Imre Csehimindszent polgármestere fogad bennünket, aki anyagi ágon Mindszenty bíboros rokona.

Zalaegerszeg: Magyarország legújabb muzeális intézménye 2022. október 23-án nyitotta meg kapuit Zalaegerszegen. A Mindszentyneum a város legjelentősebb plébánosáról, a világszerte szabadsághősként ismertté lett Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsekről kapta a nevét, az ő életútját mutatja be a ház I. emeleti nagyívű kiállítása, melynek felfedezésében a tárlat kurátora segít bennünket. Kovács Gergely a bíboros szentté avatási ügyének (és több más hasonló magyar eljárásnak) is a felelőse, a plébániatemplom oltárait és freskóit (Johann Ignaz Cimbal) liturgikus, szenttiszteleti és ikonográfiai szempontból hozza közelebb hozzánk.

Sümeg: A sümegi plébániatemplomban az egerszegi freskók méltó párját, Franz Anton Maulbertsch káprázatos alkotásait fedezzük fel hasonló nézőpontból, a ferences kegytemplom rokokó oltáraihoz is a szentek és a népi vallásosság felől közelítünk majd. Sümegre Mindszenty gyermekkorában sokszor elzarándokolt, a szomszédos püspöki palotát veszprémi püspökként 1944-45-ben – amikor szabadlábon volt – még eredeti funkciójában és állapotában használhatta.

Utasaink felszálláskor audio guide készüléket kapnak, hogy az előadások közben zavartalanul nézelődhessenek.


Részvételi díj: 16.000,- Ft / fő

Regisztráció: szakmaiut@oltarimult.hu

Információ: +36 20 312 5925

További információ: https://oltarimult.hu/19 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page