top of page

Matolcsi Lajos elmentA Magyar Urbanisztikai Társaság mély fájdalommal jelenti, hogy egykori alelnöke dr. Matolcsi Lajos egyetemi docens, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat korábbi alelnöke 2022. december 19-én, dolgos életének 84. évében örökre távozott közülünk.

Munkásságának, gazdag életútjának tényszerű ismertetése olvasható az Urbanisták.hu oldalon, a következő linken:

Derűs, konstruktív, kiegyensúlyozott és szakmailag hallatlanul felkészült személyiségére az egykor ifjú VB-titkárként, majd tanácselnökként általa 12 éven át vezetett település, Nagyrábé honlapja számára 2005-ben írott önvallomásával emlékezünk:


„Nagyrábé – nagybetűvel íródik az életembe. 1958-1970 – ha íródeák lennék, azt írhatnám férfi–korom legszebb, legmeghatározóbb évei. 20 évesen kerültem ebbe a kellemes bihari faluba VB (tanács) titkárnak – a helyi közigazgatás vezetőjének közvetlenül az államigazgatási iskola elvégzése után. A berettyóújfalui járás második nagyközségében, úgymond bele az élet közepébe. Előző munkahelyem egy kicsi – szintén bihari falu volt. Nagyrábé ahhoz képest más világ. Több intézmény, gazdaság – háromszor annyi népesség – külterületi lakóhely (Pernyés, Füst-puszták) – élénk társadalmi mozgás! Jó iskola – az iskola után! Fiatal voltam, hamar beilleszkedtem a környezetbe. Otthonosan mozogtam az értelmiségi körökben, a TSz-ekben, a gépállomáson egyaránt. Focicsapat edzője, irodalmi kör vezetője lettem.

Szerveztem, dolgoztam a társadalmi közéletben úgymond „népfrontos” – módon! Ennek az lett az eredménye, hogy a szakmai munkámat is elismerve – mindig példa volt Nagyrábé, hogy egy régebbi rossz állapotból miként sikerült „élre törni” – úgy döntött a falu, hogy tanács elnöknek választottak meg. Most már nemcsak legfiatalabb titkár, hanem legfiatalabb tanácselnök is lettem! Szerettem a munkámat, szerettek az emberek – szívesen emlékszem az ott töltött évekre. Ma ha arra járok kellemesen emlékezünk az ismerősök kezeit szorongatva! Mik is voltak a jelentősebb események az én időmbe!?!

· Új iskolák építése , felújítása (pl. ló istállóból politechnikai tanterem)

· Kultúrház építés (rengeteg társadalmi munka)

· Vízvezeték építés elkezdése (gerincvezeték társadalmi munkában)

· Tűzoltó – laktanya gépkocsi (vidéken első tűzoltókocsi)

· Óvoda bővítés

· Pernyési iskola felújítás (ott kultúrház, bolt, kocsma, járda építés)

· Sok utcában járdaépítés (Lenin, Hunyadi, Arany János utcák, a Komszomol – Újélet – régi néven emlékezetes összefogásban

· Gyógyszertár építés

· Cukrászda építés

· A társadalmi munkákat, azért jegyzem meg, mert az ott akkor olyan természetesnek tűnt.

Komoly társadalmi elhatározás volt a M. TSz-előbb 2, majd egybe szervezése, országos hírűvé vált a Petőfi TSz. A gépállomás megszűnése, után a kastélyba Mezőgazdasági Szakmunkásképző létesült! 1970-ben pedig Nagyrábé – Bihartorda – Bihardancsháza – közös tanács ezt már nem értem meg- én tanácselnök lettem Püspökladányban.

Mindhárom település így új közigazgatási területhez a berettyóújfalui járás helyett a püspökladányi járáshoz került!

1970. június 1. – új fejezet az életemben, új terület városiasodó nagyközség, ahol 1989-ig dolgoztam, mint tanácselnök. Odaérkeztem egy nagyközségbe – és távoztam a megyei tanácshoz egy szép rendezett sárréti kisvárosból!

  • 1968-tól külsős tanára voltam a Tanácsakadémiának.

  • 1979-től az Ybl Miklós Műszaki Főiskola e. docense

  • (meghívott tanár és államvizsga elnök)

  • 1989-től a Kossuth Lajos Tudományegyetem külsős tanára és jelenleg is aDE. e. docense!

Vissza még 1989-hez, amikor a megyei tanács elnöki referensének az Oktatási és Továbbképzési Intézet igazgatójának neveztek ki.

Ezen a poszton ért a rendszerváltás – amikor az első önkormányzati választáskor a bihari küldöttek jelölésére alelnöknek választottak.

1994-ben az önkormányzati szövetségek mandátumával lettem közgyűlés tagja – a koalíció már nem fogadott alelnöknek. Az alakuló Területfejlesztés tudományos előkészítésében vettem részt országos – regionális – megyei – kistérségi nevezésekben – én lettem az első megyei területfejlesztési tanács igazgatója. 1998-ban újra az önkormányzati szövetségek bizalma mandátuma alapján megyei alelnök – akkor még igen erős volt a szövetség – győzni tudott a pártok mellett – és innen 2002-ben mentem nyugdíjba! Ma a nyugdíjas éveimben csak az egyetemi oktatásnak élek, társadalmi megbízatásaim részben megszűntek, részben lemondtam azokat! A tanítás mellett – minisztériumi közművelődési szakértő vagyok.

Munka mellett következetesen tanultam.

Diplomát szereztem: Könyvtár-népművelés szakon,

Politológia-szociológia szakon, Művelődés történet-filozófia szakon. Urbanisztika szakon.

Doktori értekezésemet a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen védtem meg filozófia – művelődéspolitika – néprajz témákban.

Akadémiai díjas értekezésem volt az „Urbanisztika hatása a közigazgatásra” – címen!

Sokat publikáltam művelődéspolitika, urbanisztika témákban, több szakfolyóiratban.

Tagja voltam az Országos Hazafias Népfront Kulturális Bizottságának, a Magyar Urbanisztikai Társaságnak (Hild-bizottsági elnök, város – nagyközségi szekció.)

Egy lányom – három unokám van. 1999 óta özvegy vagyok.


Debrecen, 2005. január 4.


Dr. Matolcsi Lajos

58 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page