top of page

Beszámoló az Örökséggazdálkodási tagozat kirándulásairól

Az Örökséggazdálkodási tagozat három alkalommal szervezett kirándulást az elmúlt időszakban, ezekről szóló beszámolóikat tekinthetik meg. Reméljük, a képeket látva a jövőben minél többen kapnak kedvet tagjaink közül a csatlakozáshoz! A beszámolókért köszönet Dr. Börcsök Gizella tagozatvezetőnek!

A Magyar Urbanisztikai Társaság Örökséggazdálkodási Tagozata és a Magyar Építőművészek Szövetsége 2022 szeptemberétől közösen buszos szakmai kirándulásokat szervez.


Ez évi első utunk, február 25-én, szombaton ismét a felvidéki Gömör megyébe vezetett, ahol Henckó, Hárskút és Torna középkori templomait és a bennük található különleges gótikus falképeket ismerhettük meg dr. Prokopp Mária professor emeritus, Széchenyi-díjas művészettörténész szakmai vezetőnk segítségével. Az Égiek ismét velünk voltak, mert bár induláskor Budapesten szemerkélt az eső, amint átértünk a határon, kisütött a nap. A henckói Mindenszentek temploma Szent Györgyöt ábrázoló töredékes freskója megfejtésében segítségünkre volt a szlovákiai Gótikus Út Egyesület vezetője, Peter Palgut is. Hárskúton a Keresztelő Szent János templomban Mics Imre atya, Tornán a Nagyboldogasszony plébániatemplomban Kojta Richárd plébános ismertetőjét is meghallgattuk. Dr. Prokopp Mária szakmai vezetőnk hatalmas tudása, történelmi hátteret is bemutató ismertetője, fiatalos lendülete és magával ragadó, lelkes előadása ismét lenyűgözte a tanulmányút résztvevőit.


A kreditpontokat is érő szakmai kirándulások nagy sikerére való tekintettel a Gótikus út Európai Örökség címet elnyert további templomait és egyedülálló gótikus falfestményeit fogjuk felkeresni márciusban és májusban is.


Részletes ismertetők a Gótikus Út Egyesület honlapján magyarul is olvashatók: https://gotickacesta.sk/hu/





25 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page