top of page

Beszámoló a 2023.05.13-i „Oltári Múlt” szakmai kirándulásról

A Magyar Urbanisztikai Társaság Örökséggazdálkodási Tagozata és a Magyar Építőművészek Szövetsége 2022 szeptemberétől közösen buszos szakmai kirándulásokat szervez, melyekért az Építészkamara 2-2 kreditpontot biztosít.


A nagysikerű felvidéki kirándulásaink folytatásaként május 13-án, szombaton ismét Gömör megyébe látogattunk, a Murány patak erdős vidékére és a csetneki völgy egykori bányászfalvaiba, ahol Hizsnyó, Ochtina/Martonháza és Gecelfalva gótikus freskóciklusokkal rendkívül gazdagon díszített középkori templomait ismerhettük meg dr. Prokopp Mária professor emeritus művészettörténész szakmai vezetőnk segítségével. Bár induláskor esett az eső, amint azt időjárás előrejelzésben is helytálló professzor asszony megjósolta: Budapestről kiérve borongós, de eső- és szélmentes kiránduló időnk volt, és később még a nap is kisütött. Szakmai vezetőnk már a buszban előadást tartott, bemutatva Gömör megye történelmét, mely szorosan összefügg az Európai Örökség díjat elnyert középkori templomok és falképek történetével.


Gömör megye egyik legmeghatározóbb és legimpozánsabb középkori temploma Hizsnyó településen található. A 13. század második felében épült Angyali üdvözlet templom faragott-festett oltára Lőcsei Pál mester műhelyének munkája 1508-ból. A gazdagon díszített szentély tudós program alapján festett, az itáliai trecentot idéző falképei szinte teljesen épen megmaradtak, így bárki számára könnyen „olvashatók”, kivételes élményt jelentenek. A 18. században a templom mellé egy különálló fa harangtorony is épült. Fennmaradt a templomterületet védő kő erődítés is. Második állomásunk Ochtina/Martonháza eredetileg Szent Miklós tiszteletére felszentelt (ma evangélikus) temploma volt, mely az egyik legrégebbi és legkülönlegesebb gömöri templomok közé tartozik. A poligonális szentélyzáródású gótikus templom szentélyét teljesen elborítják az egyházi év két nagy ünnepkörét bemutató, a 14. század második felében készült falképek. Az oltár mögötti körablak belső-felső falán látható a szentháromság különleges, három-arcú ábrázolása, melyet korábbi szakmai utunkon Gömörrákoson is felfedezhettünk. Gecelfalva (ma evangélikus) templomát eredetileg Szent Bertalan tiszteletére szentelték fel a 14. század első felében. A poligonális szentélyt gazdagon díszítő freskók a 14. század második harmadára datálhatók, tematikájuk azonos az ochtinai temploméval, itt is ugyanazok a kitűnő mintaképeket követő mesterek dolgoztak. Ez az egyik legépebben megmaradt teljes falképciklus Gömör vidékén.


Dr. Prokopp Mária szakmai vezetőnk átfogó tudása, a tőle már megszokott fiatalos lendülete és magával ragadó, lelkes előadása ez alkalommal is lenyűgözte a tanulmányút résztvevőit.


A kreditpontokat is érő felvidéki szakmai kirándulásunkat – nagy sikerére való tekintettel – június 03-án megismételjük.


Részletes ismertetők a Gótikus Út Egyesület honlapján magyarul is olvashatók: https://gotickacesta.sk/hu/


23 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page