top of page

Beluszky Páltól búcsúzunk

2022. november 28-án ment el a hazai településtudomány meghatározó alakja, a településföldrajz kiemelkedő professzora, Beluszky Pál. A magyar urbanisztikai tudás meghatározó karaktere volt ő, aki a magyar településekről és településhálózatról talán a legtöbb tudást gyűjtötte össze és elemezte rendszerezte tudós bölcsességgel és kérlelhetetlen alapossággal.


Munkásságára Tímár Judit Tér és Társadalom c. folyóiratban megjelent írása alapján emlékezünk. ( 37. évf., 1. szám, 2023)


A magyar geográfia történetében nemigen találunk másik olyan tudóst, mint Beluszky Pál, aki a tanyától a falun, mezővároson át Budapestig minden településtípusról szakavatottan írt, mindenütt otthonosan mozgott, és ezekről összegző, átfogó munkákat adott közre. A hazai társadalomföldrajznak abban az időszakában szocializálódott, amikor az nagyrészt leíró tudományként működött. Miközben ő valóban fontosnak tartotta a megismerésnek ezt a módját, történeti földrajzos vénájának köszönhetően sosem statikusan tekintett a településekre, tájakra, régiókra, és semmiképp sem egy szűk határok közé szorított diszciplína szabta keretek között vizsgálta azokat. Komplex szemlélettel, a szintetizálás igényével, az egész országra kiterjesztve, vagy általános összefüggéseket keresve fogalmazta meg eredményeit. Legnagyobb hatású könyvének − közel félezer hivatkozásával − minden bizonnyal a Magyarország településföldrajza tekinthető, ami Mendöl Tibor írásai óta nem olvasható ismereteket gyűjtött egybe.




18 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page