top of page

A MUT Örökséggazdálkodási Tagozatának felhívása „Oltári Múlt” szakmai tanulmányúton való részvételre

A MUT Örökséggazdálkodási Tagozata és a Magyar Építőművészek Szövetsége 2022 szeptemberétől közösen buszos szakmai kirándulásokat szervez. A szakmai utakért a Magyar Építész Kamara 2 kreditpontot biztosít.


Az ez évi első két szakmai kirándulásunk a felvidéki Gömör megyei középkori templomokhoz és bennük a festett román kori és gótikus falképekhez vezetett. Márciusban és áprilisban hazai örökségi helyszíneket ismerhetünk meg. Májusban és júniusban ismét a felvidékre látogatunk.


A következő tanulmányút időpontja: 2023. június 03. szombat


Programja: Hizsnyó, Gecelfalva, Ochtina/Martonháza középkori templomai és freskói megismerése


Szakmai vezetőnk: dr. Prokopp Mária professor emeritus, Széchenyi-díjas művészettörténész


Indulás Budapestről 8:00 órakor, gyülekező 7:30-tól (Hungária Körút 177., OMV benzinkút előtti lekanyarodó sáv)

Visszaérkezés Budapestre: kb. 20:00 óra.


Hizsnyó:

Gömör megye egyik legmeghatározóbb és legimpozánsabb középkori templomépülete Jolsvától nem messze, Hizsnyó településen található. Az egyhajós, négyzet alaprajzú szentéllyel ellátott, sekrestyével bővített templom a 13. század második felében épült. Később, a 18. században a templomépület mellé egy különálló fa harangtorony is épült, valamint a kő erődítésbe építve egy egyszintes, korábban egyházi iskolaként funkcionáló épület is helyet kapott. A templom szentélye keresztboltozattal fedett, a hajó festett famennyezetet kapott. A keleti oldal kiemelt helyén, a keskeny gótikus ablak fölött látható a templom névadó jelenete az Angyali üdvözlet ábrázolása.

Gecelfalva: Az eredetileg Szent Bertalan tiszteletére felszentelt templom a 14. század első felében épült. Egyhajós templom, poligonális szentélyzáródással, melyhez az északi oldalon egy kisméretű sekrestye csatlakozik. A templom hajóját egy domináns diadalív választja el a szentélytől, melynek falán egy csodálatos falképgaléria tárul a szemünk elé, egy teljes Krisztológiai ciklussal, az Egyházatyák, Apostolok, Próféták, Szentek és Angyalok impozáns alakjaival. A hajóban lévő szondák máig feltáratlan falképekről árulkodnak. A gecelfalvi freskók a 14. század második harmadára datálhatóak és az egyik legépebben megmaradt teljes falképciklus Gömör vidékén.

Ochtina/Martonháza: Az eredetileg Szent Miklós tiszteletére felszentelt templom az egyik legrégebbi és legkülönlegesebb gömöri templomok körébe tartozik. A jelenleg is látható eredetileg egyhajós, poligonális szentélyzáródású, északi sekrestyével ellátott gótikus templom minden bizonnyal egy korábbi, román kori templom helyére épült (sokáig azt hitték, a ma is látható templomtorony román eredetű, ám a kutatások kiderítették, hogy a gótikus korból származik, a rajta látható kettős román ablakok vagy “bifóriumok” valószínűleg másodlagosan felhasználtak – egy egykori románkori épületből származhatnak). A templom a 14. század második felében kaphatta egyedülálló freskódíszítését, mely különleges narratív ábrázolásaival tűnik ki a környék falképei közül.

Utasaink felszálláskor audio guide készüléket kapnak, hogy az előadások közben zavartalanul nézelődhessenek.

Részvételi díj: 15.000,- Ft / fő

Regisztráció: szakmaiut@oltarimult.hu

Információ: +36 20 312 5925

További információ: https://oltarimult.hu/





17 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page