top of page

Makkos Dalma a MUT új főtitkára

A Magyar Urbanisztikai Társaság elnöksége a 2022-es év végén döntött arról, hogy a jövőben a társaság operatív működésének támogatására főtitkárt nevez ki, felélesztve ezzel a társaság korábbi hagyományait. Ennek érdekében 2022 decemberében a társaság pályázatot írt ki a pozíció betöltésére. https://www.mut.hu/post/felh%C3%ADv%C3%A1s

Több lépcsős kiválasztási folyamat során esett a döntés Makkos Dalmára, akinek a bemutatkozása az alábbiakban olvasható:


2004-ben végeztem az ELTE TTK terület- és településfejlesztő geográfus és földrajz tanár szakán. Vas megyei vagyok, már a diplomám megszerzése előtt elkezdtem dolgozni a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség szombathelyi irodájában, amelynek termékeny és kreatív közege, szakmailag és emberileg is kiváló vezetése nagy hatással volt későbbi munkámra is. 2006-ban átigazoltam a vállalkozói és civil szektorba, az oszkói Hegypásztor Kör nemzetközi projektekért felelős és vidékfejlesztési munkatársa lettem. Nagy szerencsének érzem, hogy a pályázati adminisztráció mellett remek munkatársakkal a vidékfejlesztés nagyon is gyakorlatias feladataiban is kipróbálhattam magam, többek között a Nyugat-dunántúli Helyi Termék Klaszter elindításával.

2010-ben saját vállalkozást alapítottam, amelynek keretein belül néhány kollégával önkormányzatok számára tervezési feladatokat, KKV-knak pályázatírási és projektmenedzsment feladatokat, civilek számára pedig térítésmentesen forrás-felkutatást és pályázatmenedzsmentet végeztünk.

Eközben az ELTE TTK Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszékén doktori képzésen vettem részt, területfejlesztéssel és projektmenedzsmenttel kapcsolatos tárgyakat oktattam. Alkalmanként tartottam órákat a Corvinus Egyetemen is.

2015-ben kerültem a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványhoz, ahol a beérkező pályázatokat gondoztam.

2018-ban férjem diplomáciai munkája révén kerültem Szingapúrba, majd másfél év múlva Sanghajba, ahonnan 2022 nyarán tértünk haza. Ez alatt az idő alatt főként önkéntesként tevékenykedtem, a diplomáciai közösségek házastársai által indított programok során, illetve a helyi magyar közösség életében. Alapszinten megtanultam kínaiul. Ázsiát nagyon megszerettem, az ottani emberek közösséghez való viszonyulása, a társadalomért való elköteleződés nagyon szimpatikus attitűd a számomra. Férjemmel három kislányunk van. Kevés szabadidőmben szívesen kirándulok és csellózom.

Az Urbanisztikai Társaság tevékenységét mindig nyomon követtem, korábban is résztvettem rendezvényein. Nagyon fontosnak tartom, hogy egy ilyen, több szakágat összefogó diszciplína mint az urbanisztika, civil összefogásban is hangsúlyosan megjelenjen. Megtiszteltetésnek érzem, hogy a közel 60 éves MUT főtitkára lehetek és igyekszem megfelelni ennek a rangnak.

182 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page