< 2022.07 >
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
2022.10.20. 10:00

XXVIII. Országos Urbanisztikai Konferencia 2022

A városfejlesztéssel és tervezéssel fél évszázada foglalkozó Magyar Urbanisztikai Társaság évente megrendezi az Országos Urbanisztikai Konferenciát. Az idei, immár 28. konferencia a Pécsi Tudományegyetem társszervezésével, 2022. október 20-21. között kerül megrendezésre Pécsett, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban! A konferencia idei témája: Az egyetemek változó szerepe a tudásipari forradalom városaiban.
Részletek »

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata - A stratégiai szemléletű, mintaértékű integrált településfejlesztésértA Magyar Urbanisztikai Társaság 2021-ben Hild János-díjat adományoz Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának a stratégiai szemléletű, mintaértékű integrált településfejlesztésért.

A díjat Gaál József, Kecskemét alpolgármestere és Király József, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke vette át Salamin Gézatól, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnökétől Debrecenben, a XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencián 2021. október 22-én. 

Kecskemét az Alföld egyik legdinamikusabban fejlődő városa volt az elmúlt évtizedben. Az autógyártó kapacitásokhoz kötődő intenzív ipari fejlődés lehetőségeket, valamint számos megoldandó feladatot és kihívást is hordozott a település számára. A város stratégiai városfejlesztési szemlélet jegyében sikeresen lépett előre barnamezős területek átalakításában, amelyek ma már modern egyetemi campusnak, innovációs központnak adnak helyet. Kiemelendőek a klímatudatos város irányába tett lépések, mint például a természetközeli aktív sport és turizmus lehetőségeinek bővítése, a városi közlekedés járműparkjának energiahatékony átalakítása, esőkertek létesítése, vagy épp a zöldfelületi fejlesztések. A nemzetközi gazdasági funkciót szerző város számára kiemelt igényként jelentkezik, hogy a szerepéhez vonzó, versenyképes városi környezet nyújtson, amit az elmúlt évek fejlesztései hatékonyan tudtak támogatni. Megújuló fürdő, uszoda, új vásárlóutca kialakítása, sportolási lehetőségek bővítése a közösségi életnek keretet adó közterek fejlesztése, vagy éppen közösségi kertek, és a gazdasági szereplőkkel megvalósuló példás partnerség révén a piaci alapon elérhető szolgáltatások és lehetőségek bővülése egyaránt egy magas minőségű városi élettér és innovációt ösztönző közeg kifejlődését eredményezi.