< 2022.09 >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
2022.09.29. 14:30

Példaértékű épületek a Balatonnál | 4. rendezvény

A Balatoni Szövetség rendezvénysorozatot indít, melyen megtekinthetők az Év Balatoni Háza (ÉBH) 2021 építészeti pályázat díjazott épületei. Kapcsolódó építészeti előadás mellett az épület tervezőjeismerteti a tervezési folyamatot, a közös gondolkozást az építtetővel és a kivitelezővel, majd a helyszínen tervezői épületlátogatásra-épületbemutatásra is sor kerül.
Részletek »
2022.09.30. 14:30

Robert Szmytkie, a Wrocław-i Egyetem professzorának vendégelőadása a lengyelországi szuburbanizációról.

Robert Szmytkie, a Wrocław-i Egyetem vendégprofesszora 2022. október 30. 14:30-kor előadást tart a Magyar Urbanisztikai Társaság székházában a lengyelországi, worclaw-i szuburbanizációs folyamatókról.
Részletek »
2022.09.30. 16:15

Városismereti séták a Fiatal Urbanisták Tagozatával: 1. alkalom | Budafok-Tétény; a Janus-arcú borváros

Lebilincsel a város és nem tudsz szabadulni? Érdekel az urbanisztika; a környezeted és az abba karcolt érdekes történetek, izgalmas, rejtett kincsek? Mitől kísérleti egy lakótelep, mitől vörös Csepel, vagy megnéznéd Havannát, de csak néhány órád van rá? Szeretsz a dolgok mélyére ásni és mindezt nem a képernyő előtt tennéd? Ha igen, akkor városismereti séta-sorozatra hív téged és minden kedves érdeklődőt, városbarátot a Magyar Urbanisztikai Társaság Fiatal Urbanisták tagozata. Ehhez nincs is szükség másra, csak nyitott szemre és fülre, no meg egy jó cipőre.
Részletek »
2022.10.03. 09:00

Idősödő társadalom: lehetőségek és kihívások

A Hegyvidéki Önkormányzat, a Barankovics István Alapítvány, a Hétfa Kutatóintézet és a Magyar Urbanisztikai Társaság közösen idősügyi konferenciát szervez azzal a céllal, hogy körüljárjuk, milyen kihívásokat tartogat az idősödés és a meghosszabbodott életkor az önkormányzati- és az állami szektorok, valamint az egészségügyi ellátórendszer számára, továbbű hogy megvizsgáljuk, milyen innovatív válaszok születtek, születnek helyi szinteken.
Részletek »
2022.10.07. 16:15

Városismereti séták a Fiatal Urbanisták Tagozatával: 2. alkalom | A Büdi-tótól, Kubán át az Alacskára

Lebilincsel a város és nem tudsz szabadulni? Érdekel az urbanisztika; a környezeted és az abba karcolt érdekes történetek, izgalmas, rejtett kincsek? Mitől kísérleti egy lakótelep, mitől vörös Csepel, vagy megnéznéd Havannát, de csak néhány órád van rá? Szeretsz a dolgok mélyére ásni és mindezt nem a képernyő előtt tennéd? Ha igen, akkor városismereti séta-sorozatra hív téged és minden kedves érdeklődőt, városbarátot a Magyar Urbanisztikai Társaság Fiatal Urbanisták tagozata. Ehhez nincs is szükség másra, csak nyitott szemre és fülre, no meg egy jó cipőre.
Részletek »
2022.10.13. 14:30

Példaértékű épületek a Balatonnál | 5. rendezvény

A Balatoni Szövetség rendezvénysorozatot indít, melyen megtekinthetők az Év Balatoni Háza (ÉBH) 2021 építészeti pályázat díjazott épületei. Kapcsolódó építészeti előadás mellett az épület tervezőjeismerteti a tervezési folyamatot, a közös gondolkozást az építtetővel és a kivitelezővel, majd a helyszínen tervezői épületlátogatásra-épületbemutatásra is sor kerül. A rendezvényeken megtekinthető az ÉBH 2021 díjazott épületeit bemutató kiállítás.
Részletek »
2022.10.20. 10:00

XXVIII. Országos Urbanisztikai Konferencia 2022

A városfejlesztéssel és tervezéssel fél évszázada foglalkozó Magyar Urbanisztikai Társaság évente megrendezi az Országos Urbanisztikai Konferenciát. Az idei, immár 28. konferencia a Pécsi Tudományegyetem társszervezésével, 2022. október 20-21. között kerül megrendezésre Pécsett, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban! A konferencia idei témája: Az egyetemek változó szerepe a tudásipari forradalom városaiban.
Részletek »

Elnök: Dr. Salamin GézaSalamin_2Terület- és településfejlesztő geográfusként végeztem az ELTE-n 2000-ben, amit közgazdasági diplomával egészítettem ki, majd 2018-ban szereztem PhD fokozatot a területi és várostervezés európai országokban zajló átalakulásának vizsgálatából a Szent István Egyetemen. Négy gyermekes családapa vagyok.

Pályámat a BME-n kezdtem, majd kilenc évig a Vátiban folytattam, ahol először tervező-elemzőként majd az országos területfejlesztési koncepcióért (OTK), később az urbanisztikáért és nemzetközi kapcsolatokért, majd a Magyar EU elnökség területfejlesztési és várospolitikai feladataiért felelős irodavezetőként dolgoztam. Ebből az időszakból az OTK és a nemzetközi feladatok mellett az országos településhálózatfejlesztési koncepció előkészítését, a települési tervezés gyakorlatára irányuló kutatásokat, a hazai tervezési rendszer – máig elmaradt - reformjának megalapozását érdemes kiemelni. 2011-2014 között a Nemzetgazdasági Minisztériumban területfejlesztési tervezési főosztályvezetőként feleltem a 2014-2020-as programidőszakra való terület- és városfejlesztési stratégiák és programok előkészítéséért (OFTK, TOP, VEKOP). Számos urbanisztikai és területfejlesztési nemzetközi program (ESPON, EUKN, URBACT) hazai koordinációs feladatait, ill. képviseletét láttam el. 2014 és 2019 között pályámat a Magyar Nemzeti Bankban folytattam. 2016 óta vagyok a Budapesti Corvinus Egyetem oktató-kutatója, jelenleg intézetvezető igazgatója és egyben a Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Tanszék vezetője, ahol urbanisztikát, területi, közösségi és stratégiai tervezést, valamint különböző területfejlesztési tárgyakat tanítok. Korábban tanítottam az ELTÉ-n, a BME-n is, mások mellett a főépítészi szakirányú képzésen is.

2004 óta vagyok a MUT l tagja, 2012 és 2015 között voltam a társaság alelnöke, és társaságunkat 2013 óta képviselem a European Council of Spatial Planners európai ernyőszervezetében. 2018 novemberétől egy olyan időszakban lettem a MUT elnöke, amikor egy korábban soha nem tapasztalt világjelenség, a Covid járvány alapvetően átrendezte a társaság működési lehetőségeit. Az időszak elején sikerült egy új stratégia mentén a társaság életében egy új lendületet venni, de aztán a járvány sok tekintetben gátját szabta az eltervezett kibontakozásnak.

Képességeimet, tapasztalataimat és tudásomat és munkámat szívesen ajánlom fel a következő három éves periódusra is.

A most záruló elnökségi ciklusban közösen elért eredményeinket az elnöki beszámoló tartalmazza. https://www.mut.hu/?module=news&action=show&nid=264543#MIDDLE

A MUT jövőjével kapcsolatos célokat számomra a 2019-ben a közgyűlés által elfogadott középtávú vízióban megfogalmazottak jelentik. A tudásközösség vízióját kijelölő stratégiai dokumentumot továbbra is irányadónak tekintem. https://www.mut.hu/?module=news&action=list&fname=mut_strat

Urbanisztika szemléletemben az alábbiakat tartom fontosnak kiemelni:

  • Interdiszciplináris szakterület vagyunk, ezért fontos, hogy a különböző társadalom- és gazdaságtudományi, műszaki, építészeti, földrajzi és környezettudományi tudásokat össze tudjuk kapcsolni, szereplőiket be tudjuk vonni munkánkba.
  • Ugyanakkor szükség van a térbeli (területi- és városi tervezés) közös szakmai kereteinek a jelenleginél erőteljesebb megfogalmazására, megteremtésére és elismertetésére is, egységes kompetenciarendszerre a haladó nemzetközi gyakorlatokat követve;
  • Az urbanisztikát integráló, egységes szakmai rendszernek tekintem, amelynek egyaránt része a városfejlesztés és a vidék(falu) fejlesztése, a szabályozás alapú (rendezési) és a fejlesztési eszközrendszer, de számos kevésbé formalizált tervezési-fejlesztési eszköz is (mint pl. a szereplők és szakpolitikák összehangolása és kooperációja, a PPP, az integrált stratégiaformálás) és amelybe a települési és a területi-térségi, de akár határokon is átívelő nagyobb terek tervezése is beletartozik. A tervezés formái, konkrét feladatai is változnak idővel, ezért eszközei és szakmai karaktere is időről időre megújításra szorul.
  • A területi és települési tervezés-fejlesztést a társadalom olyan nagy kihívásainak megoldásában segítő eszköznek tekintem, mint pl. a fenntarthatóság, a gazdasági prosperitás, a társadalmi kohézió és a közösségek kihívása, a klímaváltozás, amelyeket sajátos terület alapú és integrált karakterével egyedi módon tud kezelni.