< 2022.09 >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
2022.09.29. 14:30

Példaértékű épületek a Balatonnál | 4. rendezvény

A Balatoni Szövetség rendezvénysorozatot indít, melyen megtekinthetők az Év Balatoni Háza (ÉBH) 2021 építészeti pályázat díjazott épületei. Kapcsolódó építészeti előadás mellett az épület tervezőjeismerteti a tervezési folyamatot, a közös gondolkozást az építtetővel és a kivitelezővel, majd a helyszínen tervezői épületlátogatásra-épületbemutatásra is sor kerül.
Részletek »
2022.09.30. 14:30

Robert Szmytkie, a Wrocław-i Egyetem professzorának vendégelőadása a lengyelországi szuburbanizációról.

Robert Szmytkie, a Wrocław-i Egyetem vendégprofesszora 2022. október 30. 14:30-kor előadást tart a Magyar Urbanisztikai Társaság székházában a lengyelországi, worclaw-i szuburbanizációs folyamatókról.
Részletek »
2022.09.30. 16:15

Városismereti séták a Fiatal Urbanisták Tagozatával: 1. alkalom | Budafok-Tétény; a Janus-arcú borváros

Lebilincsel a város és nem tudsz szabadulni? Érdekel az urbanisztika; a környezeted és az abba karcolt érdekes történetek, izgalmas, rejtett kincsek? Mitől kísérleti egy lakótelep, mitől vörös Csepel, vagy megnéznéd Havannát, de csak néhány órád van rá? Szeretsz a dolgok mélyére ásni és mindezt nem a képernyő előtt tennéd? Ha igen, akkor városismereti séta-sorozatra hív téged és minden kedves érdeklődőt, városbarátot a Magyar Urbanisztikai Társaság Fiatal Urbanisták tagozata. Ehhez nincs is szükség másra, csak nyitott szemre és fülre, no meg egy jó cipőre.
Részletek »
2022.10.03. 09:00

Idősödő társadalom: lehetőségek és kihívások

A Hegyvidéki Önkormányzat, a Barankovics István Alapítvány, a Hétfa Kutatóintézet és a Magyar Urbanisztikai Társaság közösen idősügyi konferenciát szervez azzal a céllal, hogy körüljárjuk, milyen kihívásokat tartogat az idősödés és a meghosszabbodott életkor az önkormányzati- és az állami szektorok, valamint az egészségügyi ellátórendszer számára, továbbű hogy megvizsgáljuk, milyen innovatív válaszok születtek, születnek helyi szinteken.
Részletek »
2022.10.07. 16:15

Városismereti séták a Fiatal Urbanisták Tagozatával: 2. alkalom | A Büdi-tótól, Kubán át az Alacskára

Lebilincsel a város és nem tudsz szabadulni? Érdekel az urbanisztika; a környezeted és az abba karcolt érdekes történetek, izgalmas, rejtett kincsek? Mitől kísérleti egy lakótelep, mitől vörös Csepel, vagy megnéznéd Havannát, de csak néhány órád van rá? Szeretsz a dolgok mélyére ásni és mindezt nem a képernyő előtt tennéd? Ha igen, akkor városismereti séta-sorozatra hív téged és minden kedves érdeklődőt, városbarátot a Magyar Urbanisztikai Társaság Fiatal Urbanisták tagozata. Ehhez nincs is szükség másra, csak nyitott szemre és fülre, no meg egy jó cipőre.
Részletek »
2022.10.13. 14:30

Példaértékű épületek a Balatonnál | 5. rendezvény

A Balatoni Szövetség rendezvénysorozatot indít, melyen megtekinthetők az Év Balatoni Háza (ÉBH) 2021 építészeti pályázat díjazott épületei. Kapcsolódó építészeti előadás mellett az épület tervezőjeismerteti a tervezési folyamatot, a közös gondolkozást az építtetővel és a kivitelezővel, majd a helyszínen tervezői épületlátogatásra-épületbemutatásra is sor kerül. A rendezvényeken megtekinthető az ÉBH 2021 díjazott épületeit bemutató kiállítás.
Részletek »
2022.10.20. 10:00

XXVIII. Országos Urbanisztikai Konferencia 2022

A városfejlesztéssel és tervezéssel fél évszázada foglalkozó Magyar Urbanisztikai Társaság évente megrendezi az Országos Urbanisztikai Konferenciát. Az idei, immár 28. konferencia a Pécsi Tudományegyetem társszervezésével, 2022. október 20-21. között kerül megrendezésre Pécsett, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban! A konferencia idei témája: Az egyetemek változó szerepe a tudásipari forradalom városaiban.
Részletek »

Alelnök: Dr. habil Kocsis János BalázsA Budapesti Műszaki Egyetemen végzett 1995-ben okleveles villamosmérnökként, majd 1998-ban az ELTE-n szerzett okleveles szociológus diplomát városszociológia szakirányon, majd a Leicesteri Egyetemen (Egyesült Királyság) szerzett 2002-ben várostörténészi diplomát. Már szociológiai tanulmányai alatt bekapcsolódott az egyetemen zajló városi társadalmi, városfejlesztéshez, városfejlődéshez kötődő kutatásokba, változatos témakörökben. 1999-ben kezdte ELTÉ-n a doktori tanulmányait, a fokozatot 2008-ban szerezte meg, fő témája a huszadik századi urbanizációs folyamatok, illetve az erre adott szakpolitikai, városfejlesztési reakciók elsősorban Budapest esetében. Mindemellett tovább folytatta a korábban megkezdett alapvetően szuburbanizációs fókuszú kutatásait is.

2003 óta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, majd előbbi mellett 2016 óta a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, elsősorban városszociológia, városfejlesztés társadalmi oldalához köthető témákban, jelenleg egyetemi docensként. Elsősorban a település- és területfejlesztés irányultságú közgazdász képzésekben oktat, de a BME építészképzéséhez is kötődik. Jelenleg számos doktori hallgatójával is kutatja a városfejlődési, városfejlesztési folyamatokat.

2014-15 között az Egyesült Államokban, az Indiana Egyetem bloomingtoni kampuszán oktatott vendégprofesszorként és jelenleg is számos külföldi egyetemi kapcsolatban tölt be szerepet, elsősorban az urbanisztika területén.

Számos nemzetiközi és hazai projekt résztvevője, elsősorban kutatóként és kutatásvezetőként. Fontosabb témái a lakossági bevonás, település-irányítás, közpolitika, települési sikeresség, szuburbanizáció, városi alközpont-fejlesztés, energiahatékony városfejlesztés. Egyetemi oktatásában elsősorban e területen dolgozó szakemberek képzésére helyezi a hangsúlyt.

2009 óta a MUT tagja, 2015 óta alelnöke. Tagsága kezdete óta számos konferencia, szakmai fórum, workshop szervezésében vett részt, sok alkalommal a MUT keretében, célozva különböző, urbanisztikához kötődő szakmák képviselői, döntéshozók közötti szakmai párbeszéd előmozdítását, a különböző álláspontok megismertetését. A települések sikeres fejlesztése számos, mérnöki és társadalomtudományi diszciplína képviselőinek bevonását, kollaborációját kívánja meg, ahol az építész, a tájépítész, az építő- és közlekedésmérnök éppúgy részese a szakmai párbeszédnek, mint a közgazdász, szociológus, geográfus és történész és többi érintett társszakma képviselője. MUT alelnökeként továbbra is hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerét fölhasználva kívánja a Társaság tudományos, oktatási és szakmai életét előmozdítani.