< 2022.09 >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
2022.09.29. 14:30

Példaértékű épületek a Balatonnál | 4. rendezvény

A Balatoni Szövetség rendezvénysorozatot indít, melyen megtekinthetők az Év Balatoni Háza (ÉBH) 2021 építészeti pályázat díjazott épületei. Kapcsolódó építészeti előadás mellett az épület tervezőjeismerteti a tervezési folyamatot, a közös gondolkozást az építtetővel és a kivitelezővel, majd a helyszínen tervezői épületlátogatásra-épületbemutatásra is sor kerül.
Részletek »
2022.09.30. 14:30

Robert Szmytkie, a Wrocław-i Egyetem professzorának vendégelőadása a lengyelországi szuburbanizációról.

Robert Szmytkie, a Wrocław-i Egyetem vendégprofesszora 2022. október 30. 14:30-kor előadást tart a Magyar Urbanisztikai Társaság székházában a lengyelországi, worclaw-i szuburbanizációs folyamatókról.
Részletek »
2022.09.30. 16:15

Városismereti séták a Fiatal Urbanisták Tagozatával: 1. alkalom | Budafok-Tétény; a Janus-arcú borváros

Lebilincsel a város és nem tudsz szabadulni? Érdekel az urbanisztika; a környezeted és az abba karcolt érdekes történetek, izgalmas, rejtett kincsek? Mitől kísérleti egy lakótelep, mitől vörös Csepel, vagy megnéznéd Havannát, de csak néhány órád van rá? Szeretsz a dolgok mélyére ásni és mindezt nem a képernyő előtt tennéd? Ha igen, akkor városismereti séta-sorozatra hív téged és minden kedves érdeklődőt, városbarátot a Magyar Urbanisztikai Társaság Fiatal Urbanisták tagozata. Ehhez nincs is szükség másra, csak nyitott szemre és fülre, no meg egy jó cipőre.
Részletek »
2022.10.03. 09:00

Idősödő társadalom: lehetőségek és kihívások

A Hegyvidéki Önkormányzat, a Barankovics István Alapítvány, a Hétfa Kutatóintézet és a Magyar Urbanisztikai Társaság közösen idősügyi konferenciát szervez azzal a céllal, hogy körüljárjuk, milyen kihívásokat tartogat az idősödés és a meghosszabbodott életkor az önkormányzati- és az állami szektorok, valamint az egészségügyi ellátórendszer számára, továbbű hogy megvizsgáljuk, milyen innovatív válaszok születtek, születnek helyi szinteken.
Részletek »
2022.10.07. 16:15

Városismereti séták a Fiatal Urbanisták Tagozatával: 2. alkalom | A Büdi-tótól, Kubán át az Alacskára

Lebilincsel a város és nem tudsz szabadulni? Érdekel az urbanisztika; a környezeted és az abba karcolt érdekes történetek, izgalmas, rejtett kincsek? Mitől kísérleti egy lakótelep, mitől vörös Csepel, vagy megnéznéd Havannát, de csak néhány órád van rá? Szeretsz a dolgok mélyére ásni és mindezt nem a képernyő előtt tennéd? Ha igen, akkor városismereti séta-sorozatra hív téged és minden kedves érdeklődőt, városbarátot a Magyar Urbanisztikai Társaság Fiatal Urbanisták tagozata. Ehhez nincs is szükség másra, csak nyitott szemre és fülre, no meg egy jó cipőre.
Részletek »
2022.10.13. 14:30

Példaértékű épületek a Balatonnál | 5. rendezvény

A Balatoni Szövetség rendezvénysorozatot indít, melyen megtekinthetők az Év Balatoni Háza (ÉBH) 2021 építészeti pályázat díjazott épületei. Kapcsolódó építészeti előadás mellett az épület tervezőjeismerteti a tervezési folyamatot, a közös gondolkozást az építtetővel és a kivitelezővel, majd a helyszínen tervezői épületlátogatásra-épületbemutatásra is sor kerül. A rendezvényeken megtekinthető az ÉBH 2021 díjazott épületeit bemutató kiállítás.
Részletek »
2022.10.20. 10:00

XXVIII. Országos Urbanisztikai Konferencia 2022

A városfejlesztéssel és tervezéssel fél évszázada foglalkozó Magyar Urbanisztikai Társaság évente megrendezi az Országos Urbanisztikai Konferenciát. Az idei, immár 28. konferencia a Pécsi Tudományegyetem társszervezésével, 2022. október 20-21. között kerül megrendezésre Pécsett, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban! A konferencia idei témája: Az egyetemek változó szerepe a tudásipari forradalom városaiban.
Részletek »

A MUT együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Nemzeti Vidék Hálózattal


 

Együttműködési megállapodást kötött a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) szerdán, Budapesten. Az Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) és a Magyar Urbanisztikai Társaság hosszú évek óta tartó szoros együttműködése nyomán megszületett egyezmény elsődleges célja az agrárium, a vidéki térségek fejlesztése, valamint az Európai Falumegújítási Díj és a Magyarországi Falumegújítási Díj pályázati rendszer hatékonyságának, a falumegújítást végző községek eredményeinek, a falumegújítás mozgalom sikerességének növelése.
 

 

A két szervezet sikeres együttműködése a vidékfejlesztés iránti elkötelezettség mentén formálódott az elmúlt évtized során. Az MNVH tanácsadási tevékenységén keresztül segíti az információátadást, valamint a vidéki lakosság, a termelők, gazdálkodók, és a vidékfejlesztésben érdekelt szakemberek munkáját, illetve a Vidékfejlesztési Program lehetőségeinek és jó gyakorlatainak bemutatásával hozzájárul a vidék versenyképességének javításához. Ezzel összhangban áll a Magyar Urbanisztikai Társaság küldetése a sokféle szakma összehangolt tevékenységéből álló magyar urbanisztikának, a térségi és településfejlesztésnek, tervezésnek, irányításnak és működtetésének minél sikeresebbé, hatékonyabbá és eredményesebbé tétele, valamint, hogy segítséget nyújtson a falumegújítási mozgalom hazai elterjesztéséhez és megerősítéséhez, s ehhez kapcsolódva szakmai, logisztikai támogatást biztosítson elsősorban a rurális térségek kistelepüléseinek megújításához, fejlesztési koncepcióik, programjaik és településrendezési terveik elkészítéséhez.


Az aláírt megállapodásban megfogalmazott kiemelt célkitűzések szerint a résztvevő szervezetek az Európai Falumegújítási Díj, valamint a Magyarországi Falumegújítási Díj pályázati rendszer hatékonyságát növelik, pályázaton részt vevő települések számának és területi kiterjedésének bővítésével.

Az Európai Falumegújítási Díj, valamint Magyarországi Falumegújítási Díj pályázataiban megjelenő sikeres stratégiákat mintaként bemutatják a társadalom, kormányzat, települések számára annak érdekében, hogy ezzel hozzájáruljanak a települési közösségek tapasztalatátadásának és a falusi kistelepülések fejlődésének sikerességének elősegítéséhez;

Ezen tevékenységek a hazai és nemzetközi eseményeken keresztül a vidéki kistelepülések elszigeteltségének csökkentetéséhez, valamint széleskörű hazai és külföldi kapcsolatépítéshez, illetve kommunikációhoz, továbbá kistelepüléseken zajló szellemi élet erősödéséhez együttesen hozzájárulnak.

Az együttműködő szervezetek a hazai és nemzetközi településfejlesztési, vidékfejlesztési kapcsolatok erősítése és kapcsolatrendszer bővítése, valamint a nemzetközi szakmai kapcsolatok, Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Munkaközösség nyújtotta lehetőségek hatékonyabb felhasználása érdekében is kölcsönösen együttműködnek.

A megszületett megállapodás az elkötelezett felek közös szándéka és erőfeszítései révén számottevő előrelépést jelent majd a vidéki térségek fejlesztési lehetőségeinek kiaknázása terén.

Forrás: MNVH

Fotó: MNVH