< 2022.07 >
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
2022.10.20. 10:00

XXVIII. Országos Urbanisztikai Konferencia 2022

A városfejlesztéssel és tervezéssel fél évszázada foglalkozó Magyar Urbanisztikai Társaság évente megrendezi az Országos Urbanisztikai Konferenciát. Az idei, immár 28. konferencia a Pécsi Tudományegyetem társszervezésével, 2022. október 20-21. között kerül megrendezésre Pécsett, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban! A konferencia idei témája: Az egyetemek változó szerepe a tudásipari forradalom városaiban.
Részletek »

Ónodi Gábor Kemény Bertalan Falufejlesztési Díjban részesült


A falugondnoki szolgálat megálmodójának és megvalósítójának, Kemény Bertalan emlékének megőrzéséért alapították meg 2008-ban a Falufejlesztési Díjat. A Díj célja, hogy erkölcsi elismerése legyen azon vidékfejlesztő szakembereknek, közösségfejlesztőknek is, akik szűkebb környezetükben, vagy országos szinten elkötelezetten tevékenykednek a centrum és a periféria hídépítésében. Díjban részesülnek továbbá azon falugondnokok, akik feladataikat legalább 5 éve, kiemelkedő színvonalon, a munkaidő korlátait nem ismerve végzik. A díjat Alsómocsoládon adták át.


Kemény Bertalan falufejlesztési díjban részesült Ónodi Gábor, a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatának vezetője.

Ónodi Gábor szakmai elkötelezettségére Kemény Bertalan óriási hatást gyakorolt – mind tervezőként, mind egyetemi oktatóként az ő szellemiségét képviselte. Szakmai munkája kiterjedt az ország egészére, többek között részt vett az Alföld időszerű tájhasznosítási kérdéseiről szóló országgyűlési határozat végrehajtásában, a program kidolgozásában is.

A korábbi Szent István Egyetem (ma Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) Környezet és Tájgazdálkodási Intézet meghatározó személyisége: egyetemi docensként oktatási-kutatási igazgatóhelyettesként, tanszékvezetőként dolgozott. 1991 óta a Falufejlesztési Társaság tagja, 2006 óta pedig a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatának elnöke.

Meghatározó szerepet játszott az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkacsoportban, fáradhatatlanul szervezte a falumegújítási mozgalmat, mellyel komoly megbecsülést szerzett az országnak.

Korábban tagja volt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökségének, 2010 óta a Szélmalom Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A díjátadóról szóló részletes beszámolót a Falugondnoki Hírlevél aktuális számában olvashatják, melyet a mellékletek között találnak!

Forrás:

Falugondnoki Hírlevél

Baranya Megyei HírportálKapcsolódó dokumentumok:
Beszámoló a díjátadóról a Falugondnoki hírlevélben (pdf)