< 2022.05 >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
2022.06.02. 15:00

Fiatal urbanisták konferenciája – Kőbánya fejlesztési lehetőségei

2021-2022 egyetemi tanév során a Budapesti Corvinus Egyetem, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói oktatóik irányítása mellett a 2021-ben Hild János-díjjal kitüntetett Kőbányán végezték terepgyakorlataikat, kutatásaikat. Kutatásuk eredményeit a hallgatók a Magyar Urbanisztikai Társaság Székházában mutatják be 2022. június 2-án 15:00 órától. Az előadások után kerekasztal beszélgetést szervezünk Kőbánya Önkormányzata, Budapest Főváros, valamint a Budapest Fejlesztési Központ képviselőinek részvételével.
Részletek »
2022.06.09. 16:00

Világörökség és romlásveszély a Terézvárosban

A Magyar Urbanisztikai Társaság Budapesti és Pest megyei Területi Csoportja tisztelettel meghívja Önt Világörökség és romlásveszély a Terézvárosban témájában tartandó beszélgetésre! A beszélgetés résztvevői: Matus István, Terézváros főépítésze, Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, valamint Szaló Péter, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnökségi tagja.
Részletek »

Átadtuk a Hild János-díjat és a Köztérmegújítási Nívódíjat!Az október 21-22-én, a Debreceni Egyetem Műszaki Karán megrendezett XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencia második napján kerültek átadásra a Magyar Urbanisztikai Társaság 2021. évi díjai: Az egyéni Hild János-díj, a települési Hild János-díj, valamint a Köztérmegújítási Nívódíj. 
 

 

 

Települési Hild János-díj

A Magyar Urbanisztikai Társaság 2021-ben 37. alkalommal adományoz települési Hild János-díjat, a település céltudatos, fenntartható, integrált, stratégiai településfejlesztés terén kimagasló eredményeket elért önkormányzatoknak. 

2021-ben pályázata alapján két önkormányzatnak adományozott díjat a társaság. 

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata – A stratégiai szemléletű, mintaértékű integrált településfejlesztésért

Budapest Főváros X. Kerület Kőbánya Önkormányzata – Az integrált szemléletű, tudatos városrehabilitációért

A méltatás eléréséért kattintson a díjazott nevére! 

Egyéni Hild János-díj

A Magyar Urbanisztikai Társaság Hild Jánosról, az első budapesti városrendezési terv készítőjéről nevezte el a Hild János-díjat, amelynek egyéni változatát az urbanisztika terén elért kimagasló személyes elméleti és gyakorlati szakmai teljesítmények elismerése érdekében adományozza.

Hild János-díj adományozható annak a természetes személynek, aki az urbanisztikai szemlélet érvényesítése terén, a területfejlesztésben, területrendezésben, a településfejlesztésben, településrendezésben, városrehabilitációban, a települési értékek értékőrző fejlesztésében, a települések igazgatásában, irányításában, működtetésében kiemelkedő tudományos, tervező vagy gyakorlati szakmai eredményt ért el.

Kiemelkedő szakmai életműért 2021-ben három szakember kapott Hild János-díjat:

Alföldi György  A magyar városrehabilitációs gyakorlat innovatív előmozdításáért.

Körmendy Imre  A magyar urbanisztikai gondolkodás és párbeszéd előmozdításáért.

Lados Mihály (†)Posztumusz díj az urbanisztikai műhelyépítésért és a hazai "okos város" tudás fejlesztésért végzett áldozatos munkájáért.

A méltatás eléréséért kattintson a díjazott nevére! 

Köztérmegújítási Nívódíj

A Köztérmegújítási Nívódíj a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület közös díja. A Nívódíjat az arra érdemesnek talált megújult közterek nyerhetik el.

A köztér a közösségi élet formálásának talán legalapvetőbb eszköze, egyszerre frontvonal az együttélés konfliktusaiban, de eszköz is ezek leküzdésére. Mediátor, ami akár kezelhetővé tudja szelídíteni a közös tér használatának feszültségeit és képes lehet az együttműködés új formáinak a megteremtésére. Egyszerre része a közösség önreprezentációjának és ilyen formán az identitásának, de fontos eszköze is, a társadalmi adaptációnak. Ebből fakadóan egy megkerülhetetlen dimenzió korunk társadalmi kihívásainak a leküzdésében, legyen szó akár egy környezettudatosabb, fenntarthatóbb települési, közösségi kultúra megteremtéséről, a társadalmi kohézióról, vagy egész egyszerűen „csak” egy egészségesebb települési lét feltételeinek a megteremtéséről.

A pályázat legáltalánosabb célja ezért a tényleges társadalmi igényeket kielégítő, a meglévő örökségi és épített értékekre építő, azokat magas színvonalon bemutató és továbbfejlesztő, a település szerkezetébe illeszkedő, gazdaságilag is fenntartható módon megújult közterek feltárása, azok jó példaként való bemutatása, ezáltal a köztértervezési és fejlesztési tevékenység színvonalának emelése, kultúrájának terjesztése.

A Köztérmegújítási Nívódíj pályázaton az alábbi megújult közterek részesültek elismerésben: 

KÉSZ Építő és Szerelő Zrt.  Történelmi tér Kiskunfélegyháza – 2021

A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület Köztérmegújítási Nívódíjban részesíti a Kész Építő és Szerelő Zrt. Történelmi tér Kiskunfélegyháza – 2021 c. pályaművét a belvárosi tereket egységbeszervező főtérmegújításáért.

Komló Város Önkormányzata  Petőfi tér és környezetének megújítása

A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület Köztérmegújítási Nívódíjban részesíti Komló Város Önkormányzatának Petőfi tér és környezetének megújítása c. pályaművét.

TSPC Kft.  Millenáris Széllkapu park

A Magyar Urbanisztikai Társaság Köztérmegújítási Nívódíjban részesíti a TSPC Kft. Millenáris Széllkapu park c. pályaművét a mintaszerű zöldterületi fejlesztésért.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság különvéleménye a Széllkapu megítéléséről ide kattintva elérhető (PDF)

Paks Város Önkormányzata  Atom tér és park megújítása – I. ütem

A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület dicséretben részesíti Paks Város Önkormányzatának Atom tér és park megújítása – I. ütem c. pályaművét a környezetébe illeszkedő helyi igényeket kielégítő térmegújításért.

A méltatás eléréséért kattintson a díjazott nevére! 


Kapcsolódó dokumentumok:
Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság állásfoglalása