< 2021.11 >
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
2021.11.30. 16:00

Megújuló Angyalföld

A Magyar Urbanisztikai Társaság Budapesti és Pest megyei Területi Csoportja tisztelettel meghívja Önt Megújuló Angyalföld témájában tartandó beszélgetésre!
Részletek »
2021.12.07. 16:00

Ember-(köz)tér kapcsolat: környezetpszichológiai szempontok

A Magyar Urbanisztikai Társaság Környezetesztétikai Tagozata beszélgetés-sorozatot szervez „Lehetőségek és korlátok a közösségi terek és létesítmények fejlesztésében” témakörben, amelyre tisztelettel meghívja Önt. A következő tagozati összejövetel témája „Ember-(köz)tér kapcsolat: környezetpszichológiai szempontok”
Részletek »
2021.12.10. 14:00

Tisztújító Közgyűlés

A Magyar Urbanisztikai Társaság Elnöksége az Alapszabály 11.3.1. és 11.4 pontjai alapján TISZTÚJÍTÓ KÖZGYŰLÉST tart 2021 december 10-én 14:00 órakor a MUT Székházában (Budapest 1094, Liliom utca 48.), és erre a Magyar Urbanisztikai Társaság minden tagját meghívjuk.
Részletek »

A köztérhasználat kultúrájának változásaA Magyar Urbanisztikai Társaság Környezetesztétikai Tagozata 2021. október 5-én (kedd) 16,00 órakor beszélgetés-sorozatot szervez „Lehetőségek és korlátok a közösségi terek és létesítmények fejlesztésében" témakörben, amelyre tisztelettel meghívja Önt. A következő tagozati összejövetel témája: „A köztérhasználat kultúrájának változása”

 
 
 
 
 

Összefoglaló az eseményről 

A MUT Környezetesztétika Tagozata „Lehetőségek és korlátok a közösségi terek és létesítmények fejlesztésében” címmel indított beszélgetés-sorozatában 2021. október 5-én Koszorú Lajos „A köztérhasználat kultúrájának változása” címmel tartott előadást a MUT Liliom utcai székházában.

Előadásában történelmi dimenziókban tekintette át a városi terek használatának sajátosságait. Felvetette, hogy a pandémia - úgy tűnik - ráerősített az információ technológia fejlődésének korára jellemző jelenségre (az online kapcsolatok térnyerésére), amelyben ritkulnak a személyes kapcsolatok és azok a közösségi együttélési formák, amelyben a városi viselkedés tanulható. Érdekes párhuzamként említette, hogy a szabadidősportban azok a mozgásformák nyernek egyre nagyobb teret, amelyek kontaktusmentesek (futás, biciklizés, túrázás).

Összefoglalva és a klímatényezőket is figyelembe véve, a városi létforma változása a térigény változásával jár együtt, amelyet a városi terek/helyek tervezése során figyelembe kell venni.

A tapasztalatok és a bemutatott példák szerint a városi létforma változására a rugalmasan megváltoztatott tértervezési elvek és a kivitelezési gyakorlat nem tudott megnyugtató választ adni. Újonnan kialakított városi tereink gyorsan veszítenek átadáskori minőségükből, az oda nem illő térhasználati szokások miatt nem tükrözik azokat a modern térhasználati elveket, amelyek a megújításuk során a beruházók szándékait és a tervezői elképzeléseket motiválták.

A köztérhasználat kultúrájának változása a környezeti körülmények megváltozására adott válaszként nem csak a tervezési elvek, hanem a térhasználati szokások változását is jelenti. A következő alkalommal a köztérhasználati kultúra emberi oldalát, a városi viselkedés jellemzőit szeretnénk áttekinteni.

Gerzánics Annamária

programfelelős

Az esemény teljes egészében visszanézhető a Magyar Urbanisztikai Társaság YouTube-csatornáján!

 

 

A Magyar Urbanisztikai Társaság Környezetesztétikai Tagozata beszélgetés-sorozatot szervez „Lehetőségek és korlátok a közösségi terek és létesítmények fejlesztésében
témakörben, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 
A beszélgetés-sorozatban a közösségi terek tervezésének városszerkezeti vonatkozásait és a közösségi objektumok létesítési szempontjait vizsgálva a társszakmák (városépítészek, tájépítészek, építészek, a műszaki infrastruktúra tervezésével foglalkozó szakemberek és az ingatlanfejlesztők) értékrendszerének, valamint a társadalmi elvárásoknak a bemutatását, összevetését szeretnénk lehetővé tenni.
 
A téma aktualitását a városi létforma tapintható átalakulása és az ezzel járó, szakmánkat is érintő kihívások adják.
 
Az előadásokat követően megnyitott moderált beszélgetésben kérdésekre és vélemények kifejtésére adunk lehetőséget a meghívottak és megjelentek részvételével.
 
A következő tagozati összejövetel témája „A köztérhasználat kultúrájának változása
 
A programon történő részvétel regisztrációhoz és érvényes védettségi igazolvány meglétéhez kötött, melyet személyi igazolvánnyal együtt fel szükséges mutatni a rendezvényre való belépéskor!
 
Regisztráció a következő linkre kattintvahttps://forms.gle/U2GNhWNqmsjc5acU6
 
Felhívjuk érdeklődőink figyelmét, hogy a rendezvényre maximum 50 vendéget tudunk beengedni!
 
A program időpontja: 2021. október 5. (kedd) 16,00 óra
A program helyszíne: MUT székház, 1094 Budapest, Liliom u. 48.
 
Felkért előadó: Koszorú Lajos okl. építészmérnök
Moderátor: Gerzanics Annamária okl. tájépítészmérnök
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!