< 2021.09 >
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
2021.10.05. 16:00

A köztérhasználat kultúrájának változása

A Magyar Urbanisztikai Társaság Környezetesztétikai Tagozata 2021. október 5-én (kedd) 16,00 órakor beszélgetés-sorozatot szervez „Lehetőségek és korlátok a közösségi terek és létesítmények fejlesztésében" témakörben, amelyre tisztelettel meghívja Önt. A következő tagozati összejövetel témája: „A köztérhasználat kultúrájának változása”
Részletek »
2021.10.13. 17:00

Könyvbemutató: Városképek

A szerzők, Izsák Éva, Halász Levente, Békési László és S. Nagy Katalin, valamint a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ELTE Városkutató Tudományos Műhely tisztelettel meghívja Önt és barátait a Városképek című kötet bemutatójára.
Részletek »
2021.10.21.

XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencia - Újraiparosodó városaink

A Magyar Urbanisztikai Társaság a Debreceni Egyetem Műszaki Karának társszervezésével 27. alkalommal rendezi meg az Országos Urbanisztikai Konferenciát a Debreceni Egyetem Műszaki Karán 2021. október 21-22-én. A konferencia idei témája Újraiparosodó városaink, melyet több plenáris előadás és számos szekcióelőadás keretében járunk körül. A konferencián többek között plenáris előadást tart: Papp László, Debrecen Polgármestere, Dr. György László az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár, Füleky Zsolt építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere. valamint Dr. Lux Gábor, a Közgazdaság- És Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének tudományos főmunkatársa. A konferencia szakmai partnere a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz, Geoökonómia És Fenntartható Fejlődés Tanszék és a Magyar Regionális Tudományi Társaság.
Részletek »

Jelentkezzen előadónak!


A Magyar Urbanisztikai Társaság a Debreceni Egyetem Műszaki Karának társszervezésével 27. alkalommal rendezi meg az Országos Urbanisztikai Konferenciát a Debreceni Egyetem Műszaki Karán 2021. október 21-22-én.

A konferencia idei témája Újraiparosodó városaink, melyet több plenáris előadás és számos szekcióelőadás keretében járunk körül. A konferencián többek között plenáris előadást tart: Papp László, Debrecen Polgármestere, Dr. György László az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár, Füleky Zsolt építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere. valamint Dr. Lux Gábor, a Közgazdaság- És Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének tudományos főmunkatársa.

A konferencia szakmai partnere a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz, Geoökonómia És Fenntartható Fejlődés Tanszék és a Magyar Regionális Tudományi Társaság.

A Magyar Urbanisztikai Társaság  konferenciakötetet publikál, amelyben az Országos Urbanisztikai Konferencia előadásai alapján elkészített tanulmányokat közli, lektorálást követően.
Jelentkezzen előadónak a XXVII. Országos Urbanisztikai Konferenciára! 

MEGHOSSZABBÍTOTT ABSZTRAKTBEADÁSI HATÁRIDŐ!

A konferencián való részvétel díjaiért kérjük görgessen lejjebb!

A Magyar Urbanisztikai Társaság várja előadásaik regisztrációját a konferencia hét különböző témakört felölelő szekciójába! Az egyes szekciók vázlatos leírását alább olvashatja!

Absztraktbeadás a következő linkre kattintva: https://forms.gle/33t26XdioMZrGMAJA

Kérjük, amennyiben előadónak jelentkezik – adminisztrációs okokból – töltse ki a résztvevőknek szóló regisztrációs űrlapunkat is: https://forms.gle/pTvoQnBD144qta968

Meghosszabbított absztraktbeadási- és regisztrációs határidő előadók számára: 2021. szeptember 22. 23:59

Előadóinkat az absztraktbeadási határidőt követő napokban mihamarabb értesítjük az absztrakt elfogadásáról.

MRTT – A városok újraiparosodásának területi hatásai

 • A város megerősödő ipari tevékenységének hatása a város térségére.
 • A vállalatok szerepe a város-vidék kapcsolatok megerősítésében.
 • Az újraiparosodás-vezérelt hangsúlyeltolódások hazánk megyéiben.
 • A nagyvállalatok szerepe nagyvárosaink, gazdasági, regionális megerősödésében.

Nagyvállalatok és a város

 • Új nagyipari központjaink története, dilemmái, különös tekintettel az olyan autóipari vállalatokra, mint az AUDI, a Mercedes vagy a BMW.
 • Nagyvállalatok szerepe a városfejlesztésben.
 • A város gazdaságának reakciói a nagyvállalat domináns szereplőként való fellépésére.
 • A nagy ipari vállalatok hatása a képzési rendszer, az ingatlanpiac, valamint a város gazdaságának fejlődésére, átalakulására.
 • A nagy ipari vállalatok hatása a város egyéb szereplőinek – az egyetemek, felsőoktatási, valamint közoktatási intézmények – működésére, fejlődésére, átalakulására.
 • Ipari parkok: város a városban. Az ipari parkok városszerkezetre gyakorolt hatása, közösségi érdekek érvényesülése és érvényesítése az ipartelepítésben.
 • Az új nagyvállalati infrastruktúra illeszkedése a város épített és természeti környezetéhez.

"Újraiparosodás": összeomlás, újrakezdés, kitettség

 • Miskolc, Pécs, Dunaújváros, Ózd – hagyományok, a rendszerváltás sokkja, tanulságai, története.
 • Az ipar szerepe a városok életében egykor és most.
 • Az ipar lenyomatai a városban egykor és most.
 • A városok felkészülése a reziliencia-problémákra.

Az iparvállalatok és az önkormányzatok együttműködése

 • A vállalkozások növekvő, domináns szerepének hatása a helyi döntéshozatalra.
 • Kisvárosaink, középvárosaink közösségi érdekképviselete a (nagy)vállalatokkal szemben – a vállalatok és az önkormányzatok függőségi viszonya.
 • Konfliktusok a (nagy)vállalat és az önkormányzat között, és az ezeket megoldó együttműködési technikák.
 • Dunaújváros, Jászberény, Szikszó, Nyírbátor stb. története.

A városok átalakulására ható új ipari technológiák

 • Az ipar ma már nem pusztán a füstölgő gyárkéményt jelenti, hanem a 3D technológiával termelő belvárosi kisüzemet is. Miben eredményeznek a korábbiakhoz képest „másfajta” iparosodást az új technológiák?
 • Új ipari technológiák megjelenése a város működésében – az ipar 4.0 városokra gyakorolt hatása.
 • SMART city-k és az új ipari technológiák megjelenésének kapcsolata.
 • Felkészülés az önvezető közúti járművekre.
 • Felhasználói adatok gyűjtése és adatfelhasználási stratégiák szerepe a város fejlődésében.

A területi- és városfejlesztés kihívásai

Részvételi díjak

A Magyar Urbanisztikai Társaság tagjai részére kedvezményes részvételi díjat biztosítunk. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a MUT tagok kedvezményes díját csak azok számára tudjuk biztosítani, akik rendezték 2021. évi tagdíjukat, vagy tiszteletbeli tagként nem kell tagdíjat fizetniük.

Szeptember 24-ig minden résztvevőnk kedvezményes áron vásárolhat jegyet, a részleteket lásd alább!

MUT tag - 15.000 Ft (szeptember 24. után és a helyszínen 20.000 Ft)

Teljes ár - 20.000 Ft (szeptember 24. után és a helyszínen 25.000 Ft)

Diákoknak (Nappali tagozatos, aktív hallgatói jogvisszonnyal rendelkező BSc, MSc, PhD) - 10.000 Ft. (szeptember 24. után és a helyszínen 12.000 Ft.) 

A Magyar Regionális Tudományi Társaság tagjai "MUT-tag" áron vásárolhatnak jegyet a konferenciára!

A pontos összeget a Magyar Urbanisztikai Társaság OTP számlájára kérjük átutalni, melynek száma: 11709002-20603447. A helyszínen, készpénzben lesz lehetőség kifizetni, ez esetben kizárólag az emelt jegyár érvényes.

A regisztráció után a kedvezményes, early bird jegyárat kizárólag abban az esetben tudjuk elfogadni, amennyiben az összeg 2021. szeptember 20. 23:59-ig beérkezik a Magyar Urbanisztikai Társaság számlájára. 

Az átutalás közleményében a következők feltüntetése szükséges: KONF_a befizető neve
(Példa: KONF_Példa Béla)