< 2021.09 >
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
2021.10.05. 16:00

A köztérhasználat kultúrájának változása

A Magyar Urbanisztikai Társaság Környezetesztétikai Tagozata 2021. október 5-én (kedd) 16,00 órakor beszélgetés-sorozatot szervez „Lehetőségek és korlátok a közösségi terek és létesítmények fejlesztésében" témakörben, amelyre tisztelettel meghívja Önt. A következő tagozati összejövetel témája: „A köztérhasználat kultúrájának változása”
Részletek »
2021.10.13. 17:00

Könyvbemutató: Városképek

A szerzők, Izsák Éva, Halász Levente, Békési László és S. Nagy Katalin, valamint a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ELTE Városkutató Tudományos Műhely tisztelettel meghívja Önt és barátait a Városképek című kötet bemutatójára.
Részletek »
2021.10.21.

XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencia - Újraiparosodó városaink

A Magyar Urbanisztikai Társaság a Debreceni Egyetem Műszaki Karának társszervezésével 27. alkalommal rendezi meg az Országos Urbanisztikai Konferenciát a Debreceni Egyetem Műszaki Karán 2021. október 21-22-én. A konferencia idei témája Újraiparosodó városaink, melyet több plenáris előadás és számos szekcióelőadás keretében járunk körül. A konferencián többek között plenáris előadást tart: Papp László, Debrecen Polgármestere, Dr. György László az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár, Füleky Zsolt építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere. valamint Dr. Lux Gábor, a Közgazdaság- És Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének tudományos főmunkatársa. A konferencia szakmai partnere a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz, Geoökonómia És Fenntartható Fejlődés Tanszék és a Magyar Regionális Tudományi Társaság.
Részletek »

Megemlékezés Ráday Mihályról


 

A Magyar Urbanisztikai Társaság 2021 augusztus harmadikán, 17:00 órakor vesz búcsút Ráday Mihálytól, aki a Budapesti Városvédő Egyesület alapító tagjaként, Budapest díszpolgáraként, Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas rendezőként, operatőrként rendkívül sokat tett épített és természeti értékeink védelméért, megőrzéséért.
 

 

 

A rendezvényen beszédet mond Erő Zoltán, Budapest főépítésze, Bojár Iván András, művészettörténész, újságíró, valamint Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke.

A rendezvény személyes részvétellel kerül megrendezésre. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételét kérjük jelezze a következő linken keresztül elérhető regisztrációs űrlapon: https://forms.gle/GCiCcrbkD5epgjtBA

A rendezvényen továbbá csak az vehet részt személyesen, aki rendelkezik koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal, melyet személyi igazolvánnyal együtt fel kell mutatni a rendezvényre való belépéskor. Tájékoztatjuk, hogy a rendezvényre az első 50 regisztrált főt tudjuk beengedni.

Helyszín: A Magyar Urbanisztikai Társaság székháza (1094 Budapest, Liliom utca 48.)

Időpont: 2021. augusztus 3. 17:00.

A rendezvényről felvétel készül, melyet teljes egészében publikálunk a Magyar Urbanisztikai Társaság YouTube-csatornáján.

A rendezvény teljes egészében visszanézhető a Magyar Urbanisztikai Társaság YouTube-csatornáján! 


Ráday Mihály nevét, közéleti életművét az épített és természeti értékek megőrzése tette ismertté nem csak Budapesten, hanem országosan is. Kiállása az épített értékek megőrzéséért, megújításért – a kicsiny részletektől a világörökségi együttesekig – nemcsak televízióssorozatában, cikkeiben, könyveiben leírva keltett visszhangot, fáradhatatlanul, mondhatni harcosan keresett és talált mecénásokat a „műemléki” felújítások megvalósítására.

1982-ben alapította a Budapesti Városvédő Egyesületet (melyet a politika először Budapesti Városszépítő Egyesületként engedte a működni és bejegyezni) Habár alkotó és művész egyénisége nem igazán volt egyesületszervező, ennek ellenére megnyerte az ügyért tenni akaró lokálpatriótákat, írókat, építészeket és fotósokat. Mindvégig elnöke, az utóbbi két évben Tiszteletbeli elnöke volt a 2008-ban Prima Primissima díjjal elismert szakcsoportokat és városrészi csoportokat működtető egyesületnek.

Operatőr-rendező, művészettörténész életművéből az 1979-2010 között forgatott Unokáink sem fogják látni épített értékvédő műsorból ismerte meg az ország. Már akkor meggyőzően igazolta, hogy nem újra kell cserélni az értékes, egyedi régit – akár egy kaput, liftet – hanem megőrizni, talán fáradságosan, talán több munkával, talán drágábban is. Városvédőbeszédek könyvsorozata, Budapest teljes utcanév lexikona, számtalan cikke mind-mind az egyetemes értékekre nevel bennünket.

Csak töredékesen lehet páratlanul gazdag életművét felvillantani. Kossuth díjtól Budapest díszpolgára címig számtalan elismerést kapott. Nagyon sokáig lehetne sorolni, mennyi mindent tett az értékek felismeréséért, tovább-éltetéséért. Hitele, súlya volt és van mindannak a civil értékteremtő munkának, melynek elindítója volt. Nem volt hibátlan ember, olykor hiú és öntörvényű, ugyanakkor nagyműveltségű, tettre kész, alkotó, aki életét utolsó erejéig a jó ügynek, a hazájának szentelte! Így emlékezzünk Rá és vigyük tovább értékvédő szemléletét, szándékát!

Részlet dr. Buzna Margit nekrológjából