< 2021.10 >
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Elhunyt Ráday Mihály79 éves korában elhunyt Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület alapító tagja, Budapest díszpolgára, Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas rendező, operatőr. 

Alábbiakban dr. Buzna Margit nekrológját olvashatják. 

 
A Magyar Urbanisztikai Társaság 2021 augusztus harmadikán, 17:00 órakor vesz búcsút Ráday Mihálytól, aki a Budapesti Városvédő Egyesület alapító tagjaként, Budapest díszpolgáraként, Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas rendezőként, operatőrként rendkívül sokat tett épített és természeti értékeink védelméért, megőrzéséért.

A rendezvényen beszédet mond Erő Zoltán, Budapest főépítésze, Bojár Iván András, művészettörténész, újságíró, valamint Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke.

A rendezvény személyes részvétellel kerül megrendezésre. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételét kérjük jelezze a következő linken keresztül elérhető regisztrációs űrlapon: https://forms.gle/GCiCcrbkD5epgjtBA

A rendezvényen továbbá csak az vehet részt személyesen, aki rendelkezik koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal, melyet személyi igazolvánnyal együtt fel kell mutatni a rendezvényre való belépéskor. Tájékoztatjuk, hogy a rendezvényre az első 50 regisztrált főt tudjuk beengedni.

Helyszín: A Magyar Urbanisztikai Társaság székháza (1094 Budapest, Liliom utca 48.)

Időpont: 2021. augusztus 3. 17:00.


Ráday Mihály nevét, közéleti életművét az épített és természeti értékek megőrzése tette ismertté nemcsak Budapesten, hanem országosan is. Tudtuk, hogy betegséggel küzd,  mégis megdöbbent bennünket halálhíre, hiszen kevesebb mint egy hónapja a Hungaria Nostra elnökeként még Ő adta át az idei Podmaniczky-díjat, melyet a 1982 óta adományoznak mindazon közösségeknek és magánszemélyeknek, akik a legtöbbet teszik épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek megismertetése, védelme érdekében... Életére is jellemző, hogy halála kapcsán mennyi méltatást olvashattunk színes egyéniségéről, ez is jelzi: életműve maradandó!

Kiállása az épített értékek megőrzéséért, megújításért – a kicsiny részletektől a világörökségi együttesekig – nemcsak televízióssorozatában, cikkeiben, könyveiben leírva keltett visszhangot, fáradhatatlanul, mondhatni harcosan keresett és talált mecénásokat a „műemléki” felújítások megvalósítására. Példaként említhető a Margitszigeti Zenélő kút, az Illés kút a Ludovikánál, az Andrássy úti kandeláber sor, valamint az epreskerti barokk kálvária megújítása.

Ráday Mihály néhány éve lett a Magyar Urbanisztikai Társaság tagja és ilyen minőségében is a civil összefogás híve volt, hitt a közösség erejében. Így például kiállt a Városliget közparkként való megőrzéséért, nagyon fontosnak tartotta a történelmi településképek megőrzését, értékvédelmi felújítások anyagi támogatását.

1982-ben alapította a Budapesti Városvédő Egyesületet (melyet a politika először Budapesti Városszépítő Egyesületként engedte a működni és bejegyezni) Híres cikke, melyben idézi: Ki ellen akarják védeni az elvtársak a várost? – ezt kérdezi a Fővárosi Tanács egyik elnökhelyettese. Alkotó és művész egyénisége nem igazán volt egyesületszervező, ennek ellenére megnyerte az ügyért tenni akaró lokálpatriótákat, írókat, építészeket és fotósokat. Mindvégig elnöke, az utóbbi két évben Tiszteletbeli elnöke volt a 2008-ban Prima Primissima díjjal elismert szakcsoportokat és városrészi csoportokat működtető egyesületnek. Hitele, súlya volt és van mindannak a civil értékteremtő munkának, melynek elindítója volt.

Operatőr-rendező, művészettörténész életművéből az 1979-2010 között forgatott Unokáink sem fogják látni épített értékvédő műsorból ismerte meg az ország. Már akkor meggyőzően igazolta, hogy nem újra kell cserélni az értékes, egyedi régit – akár egy kaput, liftet – hanem megőrizni, talán fáradságosan, talán több munkával, talán drágábban is.

Városvédőbeszédek könyvsorozata, Budapest teljes utcanév lexikona, számtalan cikke mind-mind az egyetemes értékekre nevelik az embereket.

Kezdetektől A Város- és Faluvédők Szövetségének elnöke volt. Az ország különböző településein megrendezett Felújítási Seregszemle minden évben felemelő és méltó ünnepe volt a településszépítő- megújító civil tetterőnek.

Emlékezetes Katona Tamással alkotott az 1848-49-s honvédsírokkal foglalkozó sorozata. 

Csak töredékesen lehet páratlanul gazdag életművét felvillantani. Kossuth díjtól Budapest díszpolgára címig számtalan elismerést kapott. A rendszerválást követően országgyűlési képviselő, továbbá 17 évig a Fővárosi Közgyűlés, valamint az Építészeti Tervtanács tagja is volt. Nagyon sokáig lehetne sorolni, mennyi mindent tett az értékek felismeréséért, tovább-éltetéséért.

Nem volt hibátlan ember, olykor hiú és öntörvényű, ugyanakkor nagyműveltségű, tettre kész, alkotó, aki életét utolsó erejéig a jó ügynek, a hazájának szentelte! Így emlékezzünk Rá és vigyük tovább értékvédő szemléletét, szándékát!

dr. Buzna Margit

2021 július 22.