< 2021.07 >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
2021.10.21.

XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencia - Újraiparosodó városaink

A Magyar Urbanisztikai Társaság 27. alkalommal rendezi meg az Országos Urbanisztikai Konferenciát a Debreceni Egyetem Műszaki Karán 2021. október 21-22-én. A konferencia idei témája Újraiparosodó városaink, melyet több plenáris előadás és számos szekcióelőadás keretében járunk körül. A konferencián plenáris előadást tart Papp László, Debrecen Polgármestere, valamint Dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.
Részletek »

Diplomadíj Pályázat - Az Építészfórum bemutatóiA Magyar Urbanisztikai Társaság minden évben pályázatot hirdet főiskolák és egyetemek urbanisztikai és ahhoz kapcsolódó témájú szakirányán végző alap- és mesterképzésben résztvevő hallgatók kiemelkedő szakdolgozatainak/diplomaterveinek díjazására. A MUT 2020-as Diplomadíj Pályázatán mintegy 11 hallgatót díjaztunk, többük pályamunkájáról pedig az Építészfórum is cikket, bemutatót publikált.Airbnb és a város – A rövidtávú lakáskiadás hatásai (Demjén Norbert - Városfejlesztés és városkutatás kategória – Diplomadíj)

A rövidtávú lakáskiadás elsősorban a nagyvárosi térségek életét befolyásolta jelentősen az elmúlt években, főként ott, ahol a túlturizmussal (overtourism) is összefonódott hatásokról beszélhetünk. Városfejlesztési, városgazdasági, építészeti és egyéb kérdéseket is felvet és sokak által vitatott témakörré nőtt az utóbbi évtizedben. Demjén Norbert ezt a jelenséget vizsgálta munkájában, amelyet a Magyar Urbanisztikai Társaság 2021-ben Diplomadíjjal jutalmazott.

Az Építészfórum cikke ide kattintva elérhető

Budapesti barnamezős beruházások – A kőbányai sörgyárak fejlesztési lehetőségei (Sipos Fanni - Területi- és struktúratervezés kategória – Dicséret)

A fővárosban több ezer hektárnyi jelenleg kihasználatlan egykor ipari nagy, egybefüggő ingatlan, úgynevezett barnamezős terület található, melyek fejlesztése meghatározhatja bizonyos városrészek jövőképét. Ilyen például a kőbányai sörgyárak épületállománya. Hogyan lehet revitalizálni az ehhez hasonló területeket? Hogyan emelhető vissza a főváros gazdasági, társadalmi és környezeti szövetébe? Milyen lehetőségeket hordozhat magában? Sipos Fanni a MUT Diplomadíjával jutalmazott kutatásában, ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Az Építészfórum cikke ide kattintva elérhető

Újfajta közterület-használati kihívások Budapesten: fókuszban a segwayek és az elektromos rollerek (Varga György - Településföldrajz és vonatkozó társadalomtudományok kategória – Diplomadíj)

Az elmúlt két évtizedben Budapesten is számos újfajta közlekedési eszköz jelent meg, amelyek több szempontból is átformálták a közterület-használatot. Varga György diplomamunkájában elsősorban a segwayek és az elektromos rollerek terjedésével megjelenő problémákat, nézőpontokat, kihívásokat járta körül. Kutatását a Magyar Urbanisztikai Társaság diplomadíjjal jutalmazta.

Az Építészfórum cikke ide kattintva elérhető

Dombóvár történeti városközpontjának revitalizációja (Gimes Kinga - Területi- és struktúratervezés kategória – Diplomadíj)

Dombóvár központi területeinek felhasználását erősen meghatározzák a közlekedéshez kapcsolódó funkciók. Gimes Kinga diplomamunkájában a városközpont revitalizációjával foglalkozik és azt vizsgálja, hogy milyen módon válhatna élhetőbbé a centrum. A Magyar Urbanisztikai Társaság diplomadíjjal jutalmazta a koncepciót.

Az Építészfórum cikke ide kattintva elérhető

Villamos, autó vagy bicikli? A harmónia keresése: a budapesti kerékpáros közlekedés fejlesztése (Uhljár Péter - Városfejlesztés és városkutatás kategória – Dicséret)

Fővárosunk közlekedési munkamegosztása magában hordozza a feszültségeket, különösen az autózás túlzott térhasználata miatt. Ezt csak tovább élezi a koncepcionális fejlesztési irányok és azok ütemezésének elhanyagolása. Uhljár Péter kutatásának explicit tárgya a harmonizáció egyik kulcselemének, azaz a kerékpározásnak a fejlesztése volt. Munkáját a Magyar Urbanisztikai Társaság dicsérettel jutalmazta.

Az Építészfórum cikke ide kattintva elérhető