< 2021.07 >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
2021.10.21.

XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencia - Újraiparosodó városaink

A Magyar Urbanisztikai Társaság 27. alkalommal rendezi meg az Országos Urbanisztikai Konferenciát a Debreceni Egyetem Műszaki Karán 2021. október 21-22-én. A konferencia idei témája Újraiparosodó városaink, melyet több plenáris előadás és számos szekcióelőadás keretében járunk körül. A konferencián plenáris előadást tart Papp László, Debrecen Polgármestere, valamint Dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.
Részletek »

Rechnitzer János és Jóna László búcsúja Lados Mihálytól


 

Megrendülten tudatjuk, hogy szeretett kollégánk, barátunk, a Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei területi csoportjának elnöke, a Széchenyi István Egyetem Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszékének vezetője, Lados Mihály életének 60. évében, április 20-án elhunyt. Halála pótolhatatlan veszteség mind a szakmai élet, mind a szakmai felsőoktatási képzés számára.

Emléke velünk él, nyugodjék békében!

Az alábbiakban Rechnitzer János, valamint Jóna László nekrológját olvashatják. 
 

Rechnitzer János:

Lados Mihály (1961-2021)

A szörnyű világjárvány behatolt életünkbe. Ha ismerőseinket veszítjük el, fájó reccsenést érzünk, ám ha a halál a közelünkben csap le, már a fájdalom, a tiltakozás, és tehetetlenség lesz úrra rajtunk. Ilyen érzésekkel küzdök április 20. óta, amikor 40 napi kegyetlen küzdelem után elment a barátom, küzdőtársam, a hazai regionális tudomány kedves alakító személyisége dr. Lados Mihály, tudományos főmunkatárs, egyetemi docens.

Örömmel jött 1986-ban Győrbe, hogy megalakítsuk a MTA Regionális Kutatások Központja Észak-dunántúli Osztályát. Hazaérkezett a családjával, hiszen Szigetközből származtak feleségével együtt, Mosonmagyaróváron tanultak, akkor még ott éltek szüleik. Formáltuk a kialakuló regionális tudomány új kutatóhelyét, valójában „oázist teremtettünk a sivatagban”, hiszen a társadalomtudomány, s azon belül a helyét kereső területi tudományoknak minimális, lényegtelen előzménye volt a városban, de a nagyobb régióban is. Sikerrel vette tudományos kihívásokat, 1996-ban megszerezte a közgazdaságtudomány kandidátusa tudományos fokozatot. Alkalma volt egy mesterképzést (Urban Management) a rotterdami Erasmus Egyetemen elvégezni, ami egész további munkásságát meghatározta. A kilencvenes évek elején beléptünk a felsőoktatásba, meghatározó alakítója lett a településgazdász szaknak, aktív formálója volt az akkori főiskola, ma Széchenyi István Egyetemmel való kapcsolatoknak, az intézetbe kihelyezett tanszéknek.

Kutatás kutatást követett, megbízások, pályázatok itthon és külföldön; Mihály progresszív formálója, szervezője volt a programoknak. Az önkormányzati gazdálkodás érdekelte, a helyi közösségek gazdasági alapjainak megteremtése és működtetése, a közszolgáltatások rendszere, azok intézményi működtetése. Számos tanulmányban (116 jegyzett közlemény 347 hivatkozással) dolgozta fel a kérdéskört, elemzéseivel, előremutató megállapításaival itthon és külföldön is elismerést szerzett.

Szerette és igazgatta az Intézetet, 2008-ban vette át az igazgató posztot (2008-2011), majd annak beolvasztása után osztályvezetőként irányította tudományos közösségünket (2012-2016). Közben több egyetemen oktatott, alapító tagja lett a SZE regionális tudományi doktori iskolának (RGDI), négy doktorandusz pályáját gondozta sikerrel. 2018-ban tanszékvezető megbízást kapott a Széchenyi Egyetemtől, s megszervezte a szakterület angol nyelvű mesterképzését.

Lados Mihály igazi közösségi ember volt, ami a neveltetéséből és egyéniségéből is fakadt. Csendes, kedves, megértő személyisége beépült, majd alakítója lett több társaságnak. 1995-től tagja lett a Magyar Urbanisztika Társaságnak, a Győr-Moson-Sopron megyei szervezet alelnökévé (2015-2017), majd elnökévé választották (2018-). Új életet lehelt a társaság győri szervezetbe, folyamatosan rendezvényeket szervezett kiváló kollégáival, tanítványaival. Az urbanisták szakmai közösségét építették ki, megnyitva ezt az izgalmas komplex tudományt és gondolkodási rendszert más szakterületeken tevékenykedők előtt is. Ugyanígy vált az egyik győri Rotary Club nemzetközi kapcsolatainak alakítójává.

A tízes években az okos városok kerültek érdeklődése fókuszába. A város és a digitális világ kapcsolatát elsők között dolgozta fel, számos nemzetközi kutatásban vett részt, ismert és elismert szakértője lett a témakörnek, tanítványokat nevelt, elkezdett iskolát építeni. Az elmúlt év végén egy új Szigetköz kutatás szervezésébe kezdett bele, hatalmas energiával kívánta szülőföldjének jövőbeli fejlődési irányait felvázolni, sajnos ezt már nem tudta elindítani.

Lados Mihály nagyszerű ember volt, kiváló kutatásszervező és lelkiismeretes elemző, a szakmai, tudományos és a társadalmi közösségek építője, formálója. Hiányozni fog kedves, érdeklődő személyisége, hatalmas ismeret- és kapcsolati tára. Nyomot hagyott a regionálisták, az urbanisták, valamint a közösségek hazai és nemzetközi világában is!

Emléked, Mihály, velünk marad, köszönjük, hogy ismerhettünk! Nyugodj Békében!

Rechnitzer János

 

Jóna László:

Lados Mihály (1961-2021)

Azt mondják, hogy az embert a tanítványai ismerik a legjobban. Ha ez nem is teljesen igaz, az biztos, hogy a Mester – tanítvány viszony egy különleges kapcsolat. Jóna László, a MUTK Felügyelő Bizottságának elnöke, a MUT Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Csoportjának titkára Lados Mihály tanítványa a szó legklasszikusabb értelmében. Alább Jóna László megemlékezését olvashatják.

Lados Mihályt 2008-ban ismertem meg a Széchenyi István Egyetemen még településmérnök egyetemista hallgatóként és rögtön két tárgyat is hallgathattam tőle. Mindig nagyon szerettem az óráira járni, mert nemcsak nagyon jó tanár volt, de olyan lelkesen mesélt az önkormányzati gazdálkodásról vagy az uniós fejlesztési programokról, hogy valamennyi hallgatója, köztük jómagam érdeklődését is azonnal felkeltette a téma iránt. Minden előadásán tudott érdekes történeteket mesélni az adott témával kapcsolatban, mely elsősorban annak volt köszönhető, hogy rengeteget járt a világban. Később az államvizsgán pedig az a szerencse ért, hogy nála vizsgázhattam regionális gazdaságtanból.

Az egyetem elvégzését követően, amikor 2010-ben megkerestem azzal, hogy volna-e lehetőség az általa vezetett kutatóintézetben dolgozni, életem legjobb döntését hoztam meg. Misi azonnal a szárnyai alá vett, neki köszönhetően az akkor még Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központjában egy rendkívüli közösség tagjává válhattam a győri intézetben. Ezzel együtt Ő ösztönzött arra is, hogy beadjam jelentkezésemet a Széchenyi István Egyetem Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskolájába. Rögtön bevont a hazai és a nemzetközi munkákba, ahol láthattam, mennyire otthonosan mozog valamennyi témában, legyen szó urbanisztikáról, területfejlesztésről, önkormányzati gazdálkodásról vagy megújuló energiákról. Mindig csodálattal néztem, ahogy azonnal meg tudta találni a közös hangot a hazai és a nemzetközi projektekben dolgozó kollégákkal. Tisztelettel és szeretettel viszonyult mindenkihez, ennek köszönhetően pedig mindenki szerette és tisztelte Őt. Ebben volt Ő igazán nagy, hogy nemcsak a munkájában, de az életben is elsősorban a másik ember iránti tisztelet és szeretet vezérelte. A szakmai életen túl neki köszönve, nagyon sok embert ismerhettem meg, akik közül többen is az életem meghatározó részévé váltak, és köttettek a szívemnek kedves barátságok is, ami nélküle soha nem történhetett volna meg.

Számos alkalommal vitt magával hazai, illetve nemzetközi utakra, így jómagam is világot látott emberré válhattam. Folyamatosan tanultam Tőle, az így szerzett tudást későbbi munkám során hasznosítani tudtam és mai napig hasznosítok is. Amikor 2015-ben úgy döntött, hogy újjáéleszti a Magyar Urbanisztikai Társaság győri csoportját, a lelkesedése engem is magával ragadott és ugyanolyan hévvel kezdtem el dolgozni rajta, mint Ő. Ötlete nyomán indítottuk útjára a Smart City rendezvénysorozatunkat, melyre a kezdetektől fogva pontosan tudta, milyen előadásokat kell szervezni. Ennek köszönhetően vált sikeressé a sorozat, így nem volt kérdéses a győri tagok számára sem a 2017-es tisztújítás során, hogy Misi a legalkalmasabb az Elnöki feladatok ellátására.

Misi utolsó levelében, amelyet március elején írt nekem, az állt, hogy több dolog is van, melyről beszélnünk kellene. De most már soha nem fogom megtudni, miről akart velem beszélni, mert nemrég örökre itt hagyott minket. Így én sem mondhattam el neki, hogy mennyire hálás vagyok neki mindazért, amit értem tett. Nélküle ma nem tarthatnék ott, ahol most vagyok és amióta ismerem, sok mindent az életemben, munkámban neki köszönhetek! Soha nem fogom elfelejteni a közös utazásainkat, a konferenciákat és rendezvényeket, melyeken együtt vettünk részt!

Nagyon hiányzol Misi, de a szívemben örökké élni fogsz! 

Jóna László

Győr, 2021.április 23.