< 2021.05 >
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
2021.05.28. 13:30

Éves közgyűlés

A Magyar Urbanisztikai Társaság Elnöksége az Alapszabály 11.3. pontja alapján ÉVES KÖZGYŰLÉST tart 2021. május 28-án 13.30 órakor a MUT székházának nagytermében (1094 Bp. Liliom u. 48.) és erre a MUT minden tagját meghívjuk.
Részletek »

Turizmusfejlesztéssel a helyreállítás feléAz utazás, valamint a turizmus egyike azon szektoroknak, melyek a hozzájuk kötődő ágazatokkal egyetemben a legsúlyosabb károkat szenvedték el a koronavírus-járvány alatt. A Magyar Urbanisztikai Társaságot, valamint több európai szervezetet tömörítő European Council of Spatial Planners partnere, a European Tourism Manifesto alliance nemrég publikált dokumentumban mutat be számos utazás-, valamint turizmusfejlesztéshez köthető reform- és beruházásötletet az Európai Unió Tagállamai számára.
 

 

Az Európai Bizottság „Europe's moment: Repair and Prepare for the Next Generation” című közleményében kifejti, hogy a koronavírus-járvány az utazásra, valamint a turizmusra mérte az egyik legnagyobb csapást; a helyreállítási munkálatok – hogy az érintett ágazatok elérjék a válság előtti állapotukat – mintegy 161 milliárd eurót igényelnek. Annak érdekében, hogy segítse az Europai Unió járvány utáni rehabilitációját, az Európai Bizottság létrehozta a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközt, mely példátlan lehetőséget teremt a turizmushoz kötődő reformok támogatására és véghezvitelére. A csomag elősegíti, hogy az érintett szektorokban fennakadásmentesen menjen végbe a zöld, valamint a digitális átmenet, ezzel biztosítva magas gazdasági és társadalmi ellenállóképességüket.

A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz célja, hogy nagy arányú anyagi támogatást biztosítson a tagállamok által végrehajtott reformokhoz, intézkedésekhez, beavatkozásokhoz, valamint, hogy mérsékelje a koronavírus-járvány gazdasági, illetve társadalmi hatásait, ezzel segítve az Európai Unió gazdaságának ellenállóképességét és fenntarthatóságát. Annak érdekében, hogy részesüljenek ezen példátlan támogatási lehetőségből, a Tagállamoknak 2021 áprilisáig kell benyújtaniuk az Európai Bizottság számára a helyreállítást, rezilienciaépítést célzó terveik vázlatát, melyeknek két stratégiai célkitűzéssel, a digitalizációval és a fenntarthatósággal összhangban kell felvázolniuk nemzeti beruházási és reformterveiket.

Az Európai Turisztikai Kiáltvány szövetsége üdvözli, hogy számos Tagállam kiemelt figyelmet szentel a turizmushoz köthető beruházásokra helyreállítási és rezilenciaépítési terveiben. A szövetség kéri, hogy az Európai Unió összes Tagállama hasonlóan járjon el; az utazási, turisztikai szolgáltatások, az ezekhez köthető infrastruktúra kritikus fontossággal bír az egyes országok hosszú távú gazdaságfejlesztésében. A kis- és középvállalkozások nagy aránya függ közvetlenül vagy közvetve a látógatógazdaságtól, elegendő támogatással pedig ezen gazdasági szereplők képesek a legnagyobb munkaerőt felszívni.

Hogy támogassa a Tagállamokat terveik elkészítésében, a szövetség az alábbi dokumentumban (melléklet) mutat be számos utazás-, valamint turizmusfejlesztéshez köthető reform- és beruházásötletet, melyek hozzásegítik az Európai Unió Tagállamainak gazdaságát a magasabb ellenállóképeséghez, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy felkészülten várják a jövő lehetőségeit és kihívásait.


Kapcsolódó dokumentumok:
Call for action: Accelerate social and economic recovery by investing in sustainable tourism development