< 2021.01 >
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Átadták a főépítészi díjakatHuszonegyedik alkalommal került átadásra a 2000-ben megalapított „Az Év Főépítésze Díj”, melyet évente két kategóriában adományoznak a díjazottaknak: Az Év Főépítésze Díjat aktív főépítész, a Főépítészi Életműdíjat szakmáját hosszú ideje gyakorló, illetve nyugdíjba vonuló/vonult kiváló főépítész kapja.
 

 

 

 

A Díjakat Budapesten, 2020 november 20-án online megtartott Főépítészi Rendezvényen adta át Erő Zoltán, Budapest főváros főépítésze, valamint Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke. Karácsony Gergely, Budapest Főváros Önkormányzata főpolgármestere előadás keretében üdvözölte a főépítészeket, gratulált a díjazottaknak, elismerve a főépítészek kiemelt és fontos munkáját.

A 2020. évi díjazottak

Főépítészi Életmű Díj

Fábián Éva okl. építészmérnök

Somogy megye ny. főépítésze, Kaposvár m. j. város korábbi főépítésze, korábbi állami főépítész

Több évtizedes szakmai elkötelezettséggel és lelkiismeretességgel végzett főépítészi tevékenységéért, amelyet a komplex gondolkodásmód jellemez. Kaposvár és Somogy megye építészeti értékeinek védelme és megújítása mellett a települések építészeti arculatának formálása, valamint az aprófalvak megmentése és fejlesztése érdekében végzett munkája is példaértékű. Kiemelt feladatának tekintette az épített örökség megőrzését, fenntartását, fenntartható hasznosítását, de ugyanolyan érzékenységgel fordult a megye természeti értékeinek megvédése felé is.

Főépítészi Életmű Díj

Mozsár Ágnes okl. városépítési – városgazdasági szakmérnök

Bp. Főváros X. ker. Kőbánya főépítésze, Bp. VIII. Józsefváros és III. Óbuda-Békásmegyer korábbi főépítésze

Több évtizedes főépítészi és szakmai munkájáért, melynek során az épített és természeti környezet alakításánál a településfejlesztés, a településrendezés és a településüzemeltetés összhangján alapuló szemléletet képvisel. Elméleti munkájával alapozta meg gyakorlati főépítészi tevékenységét Budapest VIII., III., majd X. kerületében, miközben hosszabb időt töltött Budapest Főváros Önkormányzatának Főépítészi Irodáján is. Kiemelt céljának tekinti, hogy a településtervezés során elfogadott koncepciók és programok a gyakorlatban is megvalósuljanak.

Az Év Főépítésze Díj

Dankó Kristóf okl. építészmérnök

Dorog és Nyergesújfalu városok, Tokod nagyközség és Kesztölc község főépítésze

Tizenkét éves sokoldalú főépítészi tevékenységéért, melynek nyomán Dorog közterületei, építészeti öröksége folyamatosan megújul. A bányászváros és a sváb hagyományok öröksége mellett fontos számára a mai, színes, élhető településkép formálása, a városi beruházások menedzselése. Aktív közéleti szerepet is vállal, részt vesz a fiatalok vizuális nevelésében, a város lakóinak szemléletformálásában, az értékeket bemutató könyv elkészítésében. Főépítészi tevékenysége mellett sikeres építész tervező is, egyedi, kreatív épületeivel formálja tágabb környezetét.