< 2021.09 >
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
2021.10.05. 16:00

A köztérhasználat kultúrájának változása

A Magyar Urbanisztikai Társaság Környezetesztétikai Tagozata 2021. október 5-én (kedd) 16,00 órakor beszélgetés-sorozatot szervez „Lehetőségek és korlátok a közösségi terek és létesítmények fejlesztésében" témakörben, amelyre tisztelettel meghívja Önt. A következő tagozati összejövetel témája: „A köztérhasználat kultúrájának változása”
Részletek »
2021.10.13. 17:00

Könyvbemutató: Városképek

A szerzők, Izsák Éva, Halász Levente, Békési László és S. Nagy Katalin, valamint a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ELTE Városkutató Tudományos Műhely tisztelettel meghívja Önt és barátait a Városképek című kötet bemutatójára.
Részletek »
2021.10.21.

XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencia - Újraiparosodó városaink

A Magyar Urbanisztikai Társaság a Debreceni Egyetem Műszaki Karának társszervezésével 27. alkalommal rendezi meg az Országos Urbanisztikai Konferenciát a Debreceni Egyetem Műszaki Karán 2021. október 21-22-én. A konferencia idei témája Újraiparosodó városaink, melyet több plenáris előadás és számos szekcióelőadás keretében járunk körül. A konferencián többek között plenáris előadást tart: Papp László, Debrecen Polgármestere, Dr. György László az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár, Füleky Zsolt építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere. valamint Dr. Lux Gábor, a Közgazdaság- És Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének tudományos főmunkatársa. A konferencia szakmai partnere a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz, Geoökonómia És Fenntartható Fejlődés Tanszék és a Magyar Regionális Tudományi Társaság.
Részletek »

Dr. Csomós György elnökségi tag

Okl. geográfus, okl. településmérnök, PhD (földtudományok), habilitáció (földtudományok)

Munkahely: Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék

Beosztás: főiskolai tanár, a magyar nyelvű Településmérnöki mesterképzési szak szakfelelőse és az angol nyelvű Urban Systems Engineering mesterképzési szak szakfelelőse

Szakmai gyakorlat: 2003-tól vagyok a Debreceni Egyetem oktatója, 2009-ben szereztem PhD fokozatot, 2015-ben pedig habilitáltam. Egyetemi oktatói tevékenységem fókuszában a területi tervezés, településtervezés és településüzemeltetés tárgyak állnak, amelyeket magyarul és angolul is oktatok. További egyetemi feladataim közé tartozik az oktatásfejlesztés: a Debreceni Egyetemen részt vettem a magyar nyelvű településmérnöki mesterképzési szak képzési programjának kidolgozásban, illetve vezetésemmel került kialakításra az angol nyelvű Urban Systems Engineering mesterképzési szak képzési programja. Oktatásfejlesztési feladataimat jelenleg a hazai körülményekre szabott képzési program nemzetközi kontextusba helyezése jelenti. Részt vettem továbbá településfejlesztési stratégiák kidolgozásában, jelenleg smart city kutatási programban és stratégia készítésben vagyok érdekelt.

A kutatási tevékenységem három területre terjed ki: településfejlesztés, településföldrajz és tudományföldrajz. Az elmúlt másfél évtizedben közel 100 tudományos közleményt publikáltam városokkal kapcsolatos kutatási témákban.

A Magyar Urbanisztikai Társaságnak 2016-tól vagyok tagja. Megítélésem szerint a MUT szakmai profilját markánsabb tudományos profillal kellene kiegészíteni, ezt a célt pedig szélesebb spektrumú konferenciák szervezése, illetve egy tudományos folyóirat elindítása szolgálhatja (ahogy az a külföldi rokonszervezetek esetében is megszokott).

A felsőoktatásban jelenleg tapasztalható tendencia azt mutatja, hogy a külföldről, döntően a fejlődő világból érkező hallgatók száma folyamatosan emelkedik. A MUT gyakorlatára és tapasztalatára építve szükséges lenne kialakítani egy angol nyelvű tudásbázist (esettanulmányok bemutatása, iránymutatások, stb.), amely támogatná a külföldi hallgatók oktatását, és amelyen keresztül a hazai urbanisztikai gyakorlatot exportálható lenne a legdinamikusabban bővülő piacok felé.