< 2021.04 >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Ismét magyar siker a nemzetközi EUROPAN várostervezési pályázaton
Nagy lépés a Rákos-patak revitalizációjának megvalósítása felé – a pályázat fő nyertese Zugló!
A két évvel ezelőtt zárult Europan11 nemzetközi várostervezési pályázat után, ahol a szegedi területen magyar építészek munkája nyerte az első díjat, a most befejeződött, a Rákos-patak zuglói partszakaszainak újjáélesztését célzó Europan 12 pályázaton a két díjazott egyike ismét hazai építészcsapat lett.

Magyar és francia díjazottak Zuglóban

Az elmúlt napokban zárult, a 40 év alatti európai építészek, várostervezők, tájtervezők számára kiírt Europan12 pályázaton ismét szép magyar siker született. A budapesti helyszínre beadott 26 nemzetközi pályamű közül a soknemzetiségű bíráló bizottság párizsi ülésén a zsűri nem ítélt oda első díjat, viszont két tervet választott ki megvételre: a gödöllői Guba Sándor, Besenyei Balázs és Szabó Lilla Chain Reaction (Láncreakció) című műve mellett a francia Romain Granoux, Francois Justet és Margaux Minier Manual Towards the Clumsy City (Kézikönyv az esetlen városhoz) című munkáját ítélték díjazásra érdemesnek. Dicséretben részesült az olasz Alessandra Glorialanza, Eliana Saracino, Orsola Nina Artioli, Francesco Scillieri, Enrica Olita, és Antonio Guerrieri Tune Up, Zugló! (Hangolj rá, Zugló!) című terve.

A francia alapítású, de mára európai szintűvé fejlődött, kétévente megrendezett EUROPAN pályázat elsődleges célja az, hogy nagyszámú fiatal európai tervező munkájával segítse a települési önkormányzatokat, az átlagosnál rendszerint jóval összetettebb várostervezési feladataik megoldásában. A pályázat számára tervezési helyszínt biztosító önkormányzatok – amelyek egyben a pályázat támogatói is – stratégiai jelentőségű, ám rendszerint hosszú ideje rendezetlen, kihasználatlan helyszíneikre innovatív és előremutató, az adott helyzetet legjobban megoldó városépítészeti tervek készülnek. A 2013 márciusában kiírt EUROPAN 12 pályázat magyarországi helyszíne a Rákos-patak menti zöldfelület zuglói szakasza volt, ahol főként olyan közterületi rekreációs beavatkozások előkészítése volt a cél, amelyek más hasonló helyzetű települések számára is példát jelentenek majd.

Két egymást kiegészítő díjazott terv – világos megvalósítási stratégia

A zsűri értékelése szerint a két megvételben részesült terv kölcsönösen kiegészítheti egymást és egy olyan közös projekt készíthető belőlük, mely világos és megvalósítható stratégiát tartalmaz. A nemzetközi szaktekintélyek állásfoglalása szerint a megvalósítást kisebb beavatkozásokkal kell elindítani. Így az első időszakban csak minimális befektetés szükséges, mely már ekkor lendületet adhat a beruházásnak és új aktivitások sorát generálhatja a térségben. Első lépésként a kezdeti beavatkozások területeit kell kijelölni pontosan definiált programmal, miközben a pályázati kiírásban megjelölt három fő beavatkozási terület szerepét is pontosítani kell.

Sokféle ötlet az alulról építkező megvalósításhoz – mit javasolnak a díjazott tervek a Rákos-patak partjainak megújítására?

Láncreakció
A díjazott magyar terv célja a városi zöldfelületek elértéktelenedésének láncreakciószerű folyamatának megállítása és megfordítása. Ehhez a zöldsáv ökologikus revitalizációja mellett a helyi lakosságot alulról induló kezdeményezések számára biztosított eszközökkel és területekkel kívánja bevonni. Kulturális központ, nyitott műhelyházak és közösségi kertészet segíti a helyiek oktatását, képzését. A patak menti sávban egységes megjelenésű objektumokmászófal, biciklis műhely, kilátópont, infó- és wifi pont, közösségi méhészet -, valamint a karakteres növényzetű „zöld szobák” segítik a helyi lakosok kapcsolatteremtését. A terv a lehetséges közterületi elemek kiváló katalógusát is tartalmazza, amelyből a helyi közösségek választhatnak.

Kézikönyv az esetlen városhoz
A francia díjazottak ironikus című terve arra a filozófiára épül, hogy a nagyobb projektek kisebb, mindenki számára szerethető léptékű részekre osztásával sokak részvétele valósítható meg, így biztosítva a városi léptékű társadalmi felelősségvállalást. A térben és időben változtatható eszköztár számos lehetőséget nyújt a társadalmi és az épített környezet javítására. A kisléptékű elemek pedig a nagy infrastruktúráknál könnyebben cserélhetőek és adaptálhatók a sokszor változó, de a helyi közösségek által meghatározott igényekhez.

Hangolj rá, Zugló!
A dicséretben részesített olasz terv egy többrétegű stratégiai gondolatsorra épül. A terv a Rákos-patak sávját, mint önálló városrészt azonosítja. Újragondolja a terület környező városrészekkel való kapcsolatát, új funkciókat, vonzó eseményhelyszíneket helyez el a területen, de ezeket az egyes szakaszok jellegéhez és karakteréhez igazítja. A terv hosszútávra tervez, de az egyes funkciókkal való kísérletezést is javasolja. Vonzó színes pavilonok rendszere mellett, nagy attrakciókat (közterek, szabadidőpark) is javasol a területre.

Magyar építészek a németországi díjazottak között

Bár a pályázat legnagyobb nyertese maga a helyszínt és a támogatást biztosító, a sikeres javaslatokkal gazdagodott Zugló Önkormányzata, a magyar építészek eredményességét jelzi, hogy a bajor Donauwörth helyszínére pályázók közül az egyik megvételt nyert terv, német vezetésű nemzetközi alkotócsapatában két magyar építész, Horváth Bence és Werner Zsuzsanna is az Europan12 díjazottjai közé került.

Kiállítás és helyi közönségszavazás január végétől Zuglóban

A Rákos-patakmentére készült tervekből a Zuglói Önkormányzat január végétől kiállítást tervez, ahol a látogatók is leadhatják majd szavazataikat. Ennek a továbbtervezés során lesz majd jelentősége, hiszen várhatóan 2014-ben megindul a területnek a pályázat eredményeit felhasználó tervezése, hogy 2015-ben egyes területrészeken a kivitelezésre is sor kerülhessen.

A következő pályázati kiírás január közepén várható

Január közepétől várható a következő pályázati ciklus, az Europan13 kiírásának megjelenése, hiszen a magyar szervezők – az Europan Magyar Nemzeti Bizottsága, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont munkatársainak előkészítésével – a potenciális helyszínek tulajdonosai – önkormányzatok, állami vagyonkezelők, vagy jelentősebb privát ingatlantulajdonosok, fejlesztők – számára kiírt pályázaton választják ki a nemzetközi versenyre benevezhető területeket. Bár Magyarország az elmúlt 15 évben csak egy-egy helyszínnel vett részt az Europan-sorozatban, az elmúlt évek sikersorozata nyomán remélhető, hogy az Europan 13-on akár négy-öt önkormányzat, vagy más jelentős ingatlantulajdonos is kihasználja az egyedülálló lehetőséget, és európai megoldást keres nehezen hasznosítható területei jövőjének megalapozására.

Az Europan12 számokban
16 ország, 51 területére, 1,762 pályamunka, 339 előminősített terv, 104 díjazott csapat: 43 győztes + 63 megvétel, 64 dicséretben részesített

- Vége –

Bővebb információval, interjú elérhetőségekkel Szabó Alexandra, az Europan magyar lebonyolítója, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont irodavezetője szolgál (+36-20 619-1370, a.szabo@mut.hu)

Európai szintű szakmai részletek találhatók az Europan Europe honlapján: www.europan-europe.eu további magyar pályázati információk pedig az Europan magyar honlapján: www.europan-hungary.hu
A magyar szervezőkkel stúdióbeszélgetésre kerül sor az internetes FUGA Rádió Városi Sáv című műsorában, 2014. december 18-án, 17:00-18:00 óra között, www.fugaradio.net