< 2021.04 >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Hozzászólások

Kiosztottuk a 2019-es Diplomadíjakat


Február 10-én, Hétfőn rendeztük a Magyar Urbanisztika Hónapja második eseményét, a MUT Junior Kamarakonferenciát, amelyen kiosztottuk a Diplomadíjakat. A konferencián előadást tartott a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) alelnöke Kocsis János Balázs, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont (MUTK) ügyvezetőigazgatója Szkordilisz Flóra, valamint a négy kategória díjazottjai. Dr. Salamin Géza
 MUT-elnök köszöntőjében kitért arra, mennyire fontos a diplomadíj a MUT életében. Kiemelte, hogy a diplomadíj rendkívül népszerű a szakmához kapcsolódó tudományterületeken diplomázók körében. Ezt jól bizonyítja, hogy évről-évre egyre több oktatási intézmény egyre több különböző urbanisztikához kapcsolódó szak végzőseitől érkeznek pályaművek. Kiemelte, hogy a MUT számára a fiatalok bevonása a szakmai életbe, párbeszédbe rendkívül fontos, ezért is rendezi meg évről évre a Juniorkonferenciát és éleszti újra a Fiatal Urbanisták Tagozatát, amely eseményeivel kifejezetten a fiatal pályakezdőkre koncentrál majd és várják a lelkes jelentkezőket a tagozat körébe.Salamin Géza MUT-elnök köszöntőjét követően Kocsis János Balázs alelnök gondolatébresztő előadására került sor.

Előadásában a lakosság, fejlesztések előkészítésébe és megvalósításába való bevonásának gyakorlatairól, fontosságáról, feltételeiről, veszélyeiről, korlátjairól beszélt. Ezen kívül ismertette a bevonás eszközkeretét is. Miért hasznos a bevonás? Megalapozottabbak lehetnek a döntések, csökken a kudarc esélye, mélyebben megérthetjük a lakosság problémáit erősíti a helyi közösségeket és a fejlesztés hosszú távon is sikeres lehet, ha a lakosság megismeri a döntések hátterét.

Alelnök úr előadását követően Szkordilisz Flóra a MUTK ügyvezetőigazgatója a városok zöldfelületszemléleti átalakulásáról beszélt. Kiemelte, hogy a történelem korábbi szakaszaiban a városok a városi életmód teljesen külön állt a természettől és a természetközeli élet inkább a falvakra volt jellemző. Napjainkban az figyelhető meg, hogy a vidéki falusias helyeken is városi életmódot szeretnének élni az emberek (alvótelepülések), míg a városban falusias életmódra vágynak (közösségikertek). Ezért újraértékelődtek a városi zöldfelületek jelentőségei is, melyhez a klímaváltozás is jelentősen hozzáadott pozitív irányba. Mindezek következtében a zöldfelületek tervezése kiemelt fontosságú lett az urbanisztika területein is.

A két bevezető előadást követően megtörtént a díjak átadása. Az eredmények a következőképpen alakultak:

Területi és struktúratervezés kategória:

 1. helyezett:

 Csia Márton (98/100) 

Verseny vagy (és) együttműködés, három kelet-magyarországi középváros lehetőségei 
Településtervezés és városépítés kategória:

 1. helyezett:

 Frits Barbara (98/100)

Biodiverz zöldfelületek települési gyűjtőutak menti alkalmazása Budakeszi példáján


 

Dicséretben részesült:

Ulbert Dzsenifer (87/100)

Pestszentlőrinc, Három király kulturális és rekreációs alközpont


 Dicséretben részesült:

 Lakatos Luca (88/100) 

A Gubacsi Domb - A Gubacsi úti egykori sertésközvágóhíd területének szabadtérépítészeti terve

(betegség miatt sajnos nem tudott megjelenni a helyszínen)

 Településföldrajz és vonatkozó társadalomtudományok kategória:

 1. helyezett:

 Kurucz Krisztián (98/100) 

Budapest közigazgatási változásai és kerületeinek fejlettségi viszonyai (1950-2016)

Városgazdálkodás:

 1. helyezett:

 Mayer Balázs (96/100) 

Köztervezői optimizmus költség-haszon elemzésben a MOL Bubi példáján keresztül


Ezt követően a díjazottak is tartottak egy-egy rövid előadást, melyben összefoglalták szakdolgozatuk vagy diplomamunkájuk főbb eredményeit. Rendkívül izgalmas délután volt, melynek során színes előadásokat hallgathatott meg a szép számú közönség. 
A díjazottak színvonalas előadásait a kapcsolódó dokumentumokban a lap alján meg is tekinthetik.


Salamin Géza elnök úr zárszavában kiemelte: a díjazottak MUT-taggá válva a MUT megújulásának részeseivé lehetnek. A MUT elnöksége számít az ő ötleteikre, gondolataikra, arra, hogy pályakezdőként mit várnak a MUT-tól.

2020.02.11.