< 2021.09 >
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
2021.10.05. 16:00

A köztérhasználat kultúrájának változása

A Magyar Urbanisztikai Társaság Környezetesztétikai Tagozata 2021. október 5-én (kedd) 16,00 órakor beszélgetés-sorozatot szervez „Lehetőségek és korlátok a közösségi terek és létesítmények fejlesztésében" témakörben, amelyre tisztelettel meghívja Önt. A következő tagozati összejövetel témája: „A köztérhasználat kultúrájának változása”
Részletek »
2021.10.13. 17:00

Könyvbemutató: Városképek

A szerzők, Izsák Éva, Halász Levente, Békési László és S. Nagy Katalin, valamint a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ELTE Városkutató Tudományos Műhely tisztelettel meghívja Önt és barátait a Városképek című kötet bemutatójára.
Részletek »
2021.10.21.

XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencia - Újraiparosodó városaink

A Magyar Urbanisztikai Társaság a Debreceni Egyetem Műszaki Karának társszervezésével 27. alkalommal rendezi meg az Országos Urbanisztikai Konferenciát a Debreceni Egyetem Műszaki Karán 2021. október 21-22-én. A konferencia idei témája Újraiparosodó városaink, melyet több plenáris előadás és számos szekcióelőadás keretében járunk körül. A konferencián többek között plenáris előadást tart: Papp László, Debrecen Polgármestere, Dr. György László az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár, Füleky Zsolt építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere. valamint Dr. Lux Gábor, a Közgazdaság- És Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének tudományos főmunkatársa. A konferencia szakmai partnere a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz, Geoökonómia És Fenntartható Fejlődés Tanszék és a Magyar Regionális Tudományi Társaság.
Részletek »

Köztérmegújítási Nívódíj


Köztérmegújítási Nívódíj 2021

A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület meghirdeti a Köztérmegújítási Nívódíj 2021 nyilvános pályázatát. A Nívódíjat az arra érdemesnek talált megújult közterek nyerhetik el.

A pályázat beadási határideje 2021. július 29. 14:00 óra, munkanapokon 10.00 és 14.00 óra között a MUT Titkárságán (1094 Budapest, Liliom u. 48.).  Kérjük, a pályázat beadása előtt egyeztessen időpontot Joó Erzsébet irodavezetővel a +36 20 619 13 70 telefonszámon, ugyanis a koronavírus-járvány miatt nem tartózkodunk minden nap az irodában.

A köztér a közösségi élet formálásának talán legalapvetőbb eszköze, egyszerre frontvonal az együttélés konfliktusaiban, de eszköz is ezek leküzdésére. Mediátor, ami akár kezelhetővé tudja szelídíteni a közös tér használatának feszültségeit és képes lehet az együttműködés új formáinak a megteremtésére. Egyszerre része a közösség önreprezentációjának és ilyen formán az identitásának, de fontos eszköze is, a társadalmi adaptációnak. Ebből fakadóan egy megkerülhetetlen dimenzió korunk társadalmi kihívásainak a leküzdésében, legyen szó akár egy környezettudatosabb, fenntarthatóbb települési, közösségi kultúra megteremtéséről, a társadalmi kohézióról, vagy egész egyszerűen „csak” egy egészségesebb települési lét feltételeinek a megteremtéséről.

A pályázat legáltalánosabb célja ezért a tényleges társadalmi igényeket kielégítő, a meglévő örökségi és épített értékekre építő, azokat magas színvonalon bemutató és továbbfejlesztő, a település szerkezetébe illeszkedő, gazdaságilag is fenntartható módon megújult közterek feltárása, azok jó példaként való bemutatása, ezáltal a köztértervezési és fejlesztési tevékenység színvonalának emelése, kultúrájának terjesztése.

A teljes pályázati felhívás ide kattintva letölthető Köztérmegújítási nívódíj 2019 évi díjazottjai


2019. november 6-án, a XXV. Országos Urbanisztikai Konferencián kiosztásra kerültek a Köztérmegújítási Nívódíjak. A 2019 évi nyertes Ferencváros Önkormányzata lett a Nehru part megújításáért, Hévíz, Újpest és Budafok-Tétény Önkormányzatai pedig dicséretben részesültek.A Köztérmegújítási Nívódíjat a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsának Magyar Nemzeti Bizottsága) alapította 2009-ben, és 2010 óta évente kerül kiadásra három kategóriában. 
A Bíráló Bizottságban részt vesznek a MUT, az ICOMOS és a Magyar Tájépítészek Szövetségének képviselői. A Zsűri tagjai voltak idén: a MUT részéről Körmendy Imre, örökös tiszteletbeli elnök, dr. Salamin Géza elnök, Zábránszkyné Pap Klára, Szerdahelyi-Németh Klára; az Icomos részéről Nagy Gergely elnök, Szikra Éva, Kovács Erzsébet, Klaniczay Péter; a Magyar Tájépítész Szövetséget Fekete Albert képviselte, valamint BME Urbanisztika Tanszék részéről Szabó Árpád, tanszékvezető egyetemi docens vett részt a zsűrizés folyamatábanIdén 11 pályázat érkezett be összesen 7 pályázótól, így a zsűrinek nem volt könnyű dolga, mert sok kiváló projekt érkezett be.

A zsűri 2019. október 11-én hozta meg döntését a pályázatokról és a díj megítélése mellett három projekt esetében elismerő dicséretről döntött.

Az OUK’19 dr. Salamin Géza és Nagy Gergely adták át a díjakat.

 A 2019 évi Köztérmegújítási Nívódíjat a központi vagy alközponti jelentőségű közterek, közparkok, sétálóutcák kategóriában „Budapest Főváros, IX. kerület, Ferencváros Önkormányzata kapja a NEHRU part felújítása” című pályázatáért

A zsűri indoklása szerint Ferencváros Önkormányzata  „A széles körű társadalmi egyeztetés eredményeképp létrejövő parkszerkezeti átalakításért” ítélte meg a díjat

A 2016-ban megvalósult átfogó felújítás sikere részben a terület elhelyezkedésének és adottságainak köszönhető, hiszen a Nehru part teljes hosszában közvetlen Duna kapcsolattal, előnyös települési beágyazódással rendelkezik. Fontos zöldfelületi elem mind kerületi, mind fővárosi léptékben.

A projekt gondos előkészítése, a tervezést megelőző átfogó települési vizsgálatok, a széles körű társadalmi egyeztetés és az eredményorientált és jól megfogalmazott célkitűzés egyértelműen hozzájárult a felújítás sikeréhez. A funkcionális, ökológiai és esztétikai alapokon nyugvó parkszerkezeti átalakítás és rehabilitáció nem csak a környéken lakók számára, hanem budapesti viszonylatban is kortárs és jövőbe mutató zöldfelületi és urbanisztikai megoldásokat eredményezett.

A díjat átvették a tervező és a kivitelező cégek, valamint az önkormányzat képviselői:

  • E-Builder Kft. képviseletében                                 Esze György
  • ZÖFE Kft. képviseletében                                       Szecsődi György
  • FŐKERT Mérnökiroda Kft. képviseletében                  Szalkai Adrienn
  • S-TÉR Kft. képviseletében                                     Sándor Tamás
  • VALYO - Város és Folyó Egyesület képviseletében      Tömör Miklós, Kornai-Varga Dávid
  • BLOKK Építész Műhely Kft. képviseletében                Nagy Nándor, Börzsei Tamás, Szabó Bulcsú
  • D1618 Műhely Kft. képviseletében                          Kukucska Gergő
  • Valamint az Önkormányzat képviseletében               Baranyi Krisztina polgármester

 

A zsűri a díj adományozása mellett három dicséret adományozása mellett is döntött.

 

Dicséretben részesül Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzata:

A MUT – ICOMOS „központi jelentőségű közterek” kategóriában dicséretben részesíti Budafok-Tétény Önkormányzatát a Szent István tér komplex megújításáért

A köztérmegújítás folyamatában kiemelendő, a fejlesztési program összeállítását megelőző társadalmi részvételért és minőségi közösségi tér létrehozásáért.  

Budapest XXII. kerületében, Budafok-belvárosban a Szent István tér komplex megújítása a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ városrehabilitációs programjának keretében valósult meg. A köztérmegújítás folyamatában kiemelendő a fejlesztési program összeállítását megelőző társadalmi részvétel, a fővárosi és kerületi önkormányzatok együttműködése.

A tér megújított funkciói, a pihenőpark, a Szent István tematikával létesített mese játszótér, a kinti tanórák tartására alkalmas köztér jól kapcsolódnak a térre nyíló általános iskola térhasználatához. Mindemellett, a továbbiakban a zsűri támogatja a térkapcsolatok Savoyai Jenő tér, illetve Piactér irányában való fejlesztését.

A Szent István tér megújításával Budafok-belváros szabadtér rendszere és a helyi lakosság új, minőségi közösségi térrel gazdagodott, ezért a MUT-ICOMOS központi vagy alközponti jelentőségű közterek, közparkok, sétálóutcák tematikához kapcsolódóan dicséretben részesíti.

 

A díjat dr. Neszmélyi Lászlóné főmérnök asszony  vette át.

 

Dicséretben részesül Hévíz Önkormányzata

A MUT – ICOMOS „lakókörnyezet közterei” kategóriában dicséretben részesíti Hévíz Város Önkormányzatát a Széchenyi utca megújításáért.

A Város infrastrukturális főgerincének mélyreható rekonstrukciójának megvalósításáért, és tervezés során következetesen végigvitt a példaértékű és széleskörű együttműködésért.

 

Dicséretben részesül Budapest Főváros IV. Kerület Újpest Önkormányzata:

A MUT – ICOMOS „lakókörnyezet közterei” kategóriában dicséretben részesíti Újpest Önkormányzatát a tudatos, zöldfelületi rendszerben való gondolkodásért.

A lakótelepek élhetőbbé tételéért, a lakókörnyezetek, és a zöldfelületek felújításárért. A zsűri kiemelte, hogy az általános, elsődleges hasznosítások mellett, különlegességek is szerepelnek, mint pl. a Rózsavirág téren ún., ’Madár-kertet ’ alakítottak ki, az Ugró Gyula – Erdősor út megújított parkjában pedig ’Retró - játszóteret’ hoztak létre, és a Semsey parkban futópályát építettek.

 

Gratulálunk az elismerésekhez!