< 2022.09 >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
2022.09.29. 14:30

Példaértékű épületek a Balatonnál | 4. rendezvény

A Balatoni Szövetség rendezvénysorozatot indít, melyen megtekinthetők az Év Balatoni Háza (ÉBH) 2021 építészeti pályázat díjazott épületei. Kapcsolódó építészeti előadás mellett az épület tervezőjeismerteti a tervezési folyamatot, a közös gondolkozást az építtetővel és a kivitelezővel, majd a helyszínen tervezői épületlátogatásra-épületbemutatásra is sor kerül.
Részletek »
2022.09.30. 14:30

Robert Szmytkie, a Wrocław-i Egyetem professzorának vendégelőadása a lengyelországi szuburbanizációról.

Robert Szmytkie, a Wrocław-i Egyetem vendégprofesszora 2022. október 30. 14:30-kor előadást tart a Magyar Urbanisztikai Társaság székházában a lengyelországi, worclaw-i szuburbanizációs folyamatókról.
Részletek »
2022.09.30. 16:15

Városismereti séták a Fiatal Urbanisták Tagozatával: 1. alkalom | Budafok-Tétény; a Janus-arcú borváros

Lebilincsel a város és nem tudsz szabadulni? Érdekel az urbanisztika; a környezeted és az abba karcolt érdekes történetek, izgalmas, rejtett kincsek? Mitől kísérleti egy lakótelep, mitől vörös Csepel, vagy megnéznéd Havannát, de csak néhány órád van rá? Szeretsz a dolgok mélyére ásni és mindezt nem a képernyő előtt tennéd? Ha igen, akkor városismereti séta-sorozatra hív téged és minden kedves érdeklődőt, városbarátot a Magyar Urbanisztikai Társaság Fiatal Urbanisták tagozata. Ehhez nincs is szükség másra, csak nyitott szemre és fülre, no meg egy jó cipőre.
Részletek »
2022.10.03. 09:00

Idősödő társadalom: lehetőségek és kihívások

A Hegyvidéki Önkormányzat, a Barankovics István Alapítvány, a Hétfa Kutatóintézet és a Magyar Urbanisztikai Társaság közösen idősügyi konferenciát szervez azzal a céllal, hogy körüljárjuk, milyen kihívásokat tartogat az idősödés és a meghosszabbodott életkor az önkormányzati- és az állami szektorok, valamint az egészségügyi ellátórendszer számára, továbbű hogy megvizsgáljuk, milyen innovatív válaszok születtek, születnek helyi szinteken.
Részletek »
2022.10.07. 16:15

Városismereti séták a Fiatal Urbanisták Tagozatával: 2. alkalom | A Büdi-tótól, Kubán át az Alacskára

Lebilincsel a város és nem tudsz szabadulni? Érdekel az urbanisztika; a környezeted és az abba karcolt érdekes történetek, izgalmas, rejtett kincsek? Mitől kísérleti egy lakótelep, mitől vörös Csepel, vagy megnéznéd Havannát, de csak néhány órád van rá? Szeretsz a dolgok mélyére ásni és mindezt nem a képernyő előtt tennéd? Ha igen, akkor városismereti séta-sorozatra hív téged és minden kedves érdeklődőt, városbarátot a Magyar Urbanisztikai Társaság Fiatal Urbanisták tagozata. Ehhez nincs is szükség másra, csak nyitott szemre és fülre, no meg egy jó cipőre.
Részletek »
2022.10.13. 14:30

Példaértékű épületek a Balatonnál | 5. rendezvény

A Balatoni Szövetség rendezvénysorozatot indít, melyen megtekinthetők az Év Balatoni Háza (ÉBH) 2021 építészeti pályázat díjazott épületei. Kapcsolódó építészeti előadás mellett az épület tervezőjeismerteti a tervezési folyamatot, a közös gondolkozást az építtetővel és a kivitelezővel, majd a helyszínen tervezői épületlátogatásra-épületbemutatásra is sor kerül. A rendezvényeken megtekinthető az ÉBH 2021 díjazott épületeit bemutató kiállítás.
Részletek »
2022.10.20. 10:00

XXVIII. Országos Urbanisztikai Konferencia 2022

A városfejlesztéssel és tervezéssel fél évszázada foglalkozó Magyar Urbanisztikai Társaság évente megrendezi az Országos Urbanisztikai Konferenciát. Az idei, immár 28. konferencia a Pécsi Tudományegyetem társszervezésével, 2022. október 20-21. között kerül megrendezésre Pécsett, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban! A konferencia idei témája: Az egyetemek változó szerepe a tudásipari forradalom városaiban.
Részletek »

Köztérmegújítási Nívódíjazottak 2021


KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. – Történelmi tér Kiskunfélegyháza – 2021

A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület 2021-ben Köztérmegújítási Nívódíjban részesíti a Kész Építő és Szerelő Zrt. Történelmi tér Kiskunfélegyháza – 2021 c. pályaművét a belvárosi tereket egységbeszervező főtérmegújításáért.

A díjban részesül: 

 • Csányi József, polgármester, Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata
 • Vincze Attila, vezető tervező, Pagony Táj- és Kertépítész Kft
 • Sáray Zoltán, vezérigazgató, KÉSZ Építő és Szerelő Zrt
 • Kesztner Andor, mély- és vízépítési igazgató, KÉSZ Építő és Szerelő Zrt

A zöld város program keretében megújult belvárosi téregyüttes a helyi közösség igényeit szem előtt tartva került kialakításra. A tér jelenleg a közösségi élet szerves részét képezi, köszönhetően a megfelelő számú árnyékos ülőhelynek, a rekreációt segítő, biodiverzitásban gazdag zöldfelületeknek. A tér a kor elvárásainak megfelelően került kialakításra, megfelelő anyag és növényhasználattal. Minőségi összeköttetést biztosít a városháza és a Sarlós Boldogasszony Templom között és egyben a Kossuth Lajos utca zöld folyósólyának kezdőpontja is. A téren áthaladó kerékpárút és a parkolók racionalizálása hozzájárult egy zöld, emberközpontú belváros kialakításához. Az esztétikusan, zöld formában megújított tér érzékelhetően hozzájárult a város közösségi életének kibontakozásához.

A díjat Salamin Géza, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke adta át a díjban részesülő szakembereknek 2021. október 22-én Debrecenben, a XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencián. 
Komló Város Önkormányzata – Petőfi tér és környezetének megújítása

A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület 2021-ben Köztérmegújítási Nívódíjban részesíti Komló Város Önkormányzatának Petőfi tér és környezetének megújítása c. pályaművét.

A díjban részesül:

 • Polics József, polgármester, Komló Város Önkormányzata
 • Tamás Anna Mária DLA, felelős tervező, A+ Építész Stúdió Kft.
 • Kovács-Andor Krisztián DLA, felelős tervező, A+ Építész Stúdió Kft.

Komló identitása bizonyosan értelmezhetetlen lenne a szénbányászat értékei nélkül, városépítészeti értelemben azonban ez a korszak ellentmondásos nyomot hagyott a városon. Egyszerre látunk ugyanis kiemelkedő építészeti (Piramis ház) és városépítészeti (Kökönyös városrész) alkotásokat, de ekkor „kap léket” a belváros hajója, a bányaüzemhez kapcsolódó technológiai terek zátonyain. Ebben a kontextusban különösen érzékeny és szakmailag helyes döntés a Petőfi tér és környezetének a rekonstrukciója. A Kökönyös városrész ugyanis nem csak városépítészeti értelemben Komló talán legértékesebb épített öröksége, de közösségi értelemben a város jelentős ingázó közössége számára az elindulás és a megérkezés tere. Ez a fejlesztés azonban nem csak a polgármester és a főépítész összhangját és munkáját dicséri, hanem a tervezőkét is, akik nem csak jó építészeti érzékkel nyúlnak a feladathoz, hanem a mindennapok szintjén tudnak érdemben hozzáadni, a téren megforduló több ezer ember életének minőségéhez.

A díjat Polics József, Komló Város polgármestere vette át Salamin Gézatól, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnökétől Debrecenben, a XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencián 2021. október 22-én.  


TSPC Kft. – Millenáris Széllkapu park

A Magyar Urbanisztikai Társaság 2021-ben Köztérmegújítási Nívódíjban részesíti a TSPC Kft. Millenáris Széllkapu park c. pályaművét a mintaszerű zöldterületi fejlesztésért.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság különvéleménye a Széllkapu megítéléséről ide kattintva elérhető (PDF)

A díjban részesül: 

 • Kádár Mihály, felelős építész tervező, TSPC Kft
 • Könözsi Szilvia, felelős építész tervező, TSPC Kft
 • Balogh Andrea, felelős tájépítész tervező, 4D Tájépítész Iroda
 • Majoros Csaba, tájépítész tervező, 4D Tájépítész Iroda
 • Sós Gergely, út és közlekedés tervező, FŐMTERV Zrt

A Széllkapu projekt a Millenáris Parkot kiegészítő, teljessé tevő nagyléptékű közteret létrehozó projekt, amely az egyik legjelentősebb ilyen jellegű városfejlesztési beruházás Magyarországon és a belvárosi barnamezős megújítás új minőségét hozza magával. A közösségi tér jelentősen kibővült, új funkciók jelentek meg, melyek a Széll Kálmán tér tágabb környezetének állapotát nagy mértékben javították. A sűrű városi szövet lazításával, az átszellőzés javításával, zöldfelületek növelésével nagy térséget tett élhetőbbé és magas színvonalúvá, javítva a levegőminőséget és a városi klímát. A projekt nagysága, felvonultatott technikák, eljárások és módszerek a legkorszerűbb megközelítéseket vonultatják föl a kertépítészet, városépítészet és várostervezés terén.

A díjat Salamin Géza, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke adta át a díjban részesülő szakembereknek 2021. október 22-én Debrecenben, a XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencián. 


Paks Város Önkormányzata – Atom tér és park megújítása – I. ütem

A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület 2021-ben dicséretben részesíti Paks Város Önkormányzatának Atom tér és park megújítása – I. ütem c. pályaművét a környezetébe illeszkedő helyi igényeket kielégítő térmegújításért.

A dicséretben részesül: 

 • Rádóczy (F) László, vezető építész tervező, Pécsépterv Stúdió Kft.
 • Szabó Péter, polgármester, Paks Város Önkormányzata
 • Kreiter Ádám, projektvezető, Soltút Kft.
 • Ganczer Gábor, projektvezető, Alisca Bau Zrt.

A paksi Atom tér megújítása visszafogott stílusban, mégis jelentős funkcionális fejlődést hozóan történt meg, modernizmusával harmonikusan illeszkedve települési környezetébe. A korábbi szintkülönbségeket lépcsőmentesen a domborzattal játszva oldották meg, ami kellemesebb emberközelibb érzést ad a tér használóinak. Fontos megemlíteni, hogy a felújítás során nem csak a köztér, de az ott található szolgáltató épületeket is megújították. A városlakók láthatóan előszeretettel használják a teret és az ott létrejövő szolgáltatásokat, ami a sikeres fejlesztés egyik legfontosabb ismérve.