< 2022.05 >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
2022.06.02. 15:00

Fiatal urbanisták konferenciája – Kőbánya fejlesztési lehetőségei

2021-2022 egyetemi tanév során a Budapesti Corvinus Egyetem, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói oktatóik irányítása mellett a 2021-ben Hild János-díjjal kitüntetett Kőbányán végezték terepgyakorlataikat, kutatásaikat. Kutatásuk eredményeit a hallgatók a Magyar Urbanisztikai Társaság Székházában mutatják be 2022. június 2-án 15:00 órától. Az előadások után kerekasztal beszélgetést szervezünk Kőbánya Önkormányzata, Budapest Főváros, valamint a Budapest Fejlesztési Központ képviselőinek részvételével.
Részletek »
2022.06.09. 16:00

Világörökség és romlásveszély a Terézvárosban

A Magyar Urbanisztikai Társaság Budapesti és Pest megyei Területi Csoportja tisztelettel meghívja Önt Világörökség és romlásveszély a Terézvárosban témájában tartandó beszélgetésre! A beszélgetés résztvevői: Matus István, Terézváros főépítésze, Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, valamint Szaló Péter, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnökségi tagja.
Részletek »

Kiadványaink


A Magyar Urbanisztikai Társaság 2021-ben megjelent Városok –Tervezés – Ingatlanpiac – Az urbanisztikai aktuális kérdései című tanulmánykötete. 

A kötet ide kattintva online megtekinthető

A kötet ide kattintva elérhető, letölthető.


Elnöki köszöntő

Köszöntöm az olvasót a Magyar Urbanisztikai Társaság nevében. A háromszáz tagot számláló Társa-ság 1966-ban jött létre, s az alapító atyák tizenegy szakmát képviseltek. A tekintélyes múlt és hagyo-mányok mellett a fiatalos lendület és megújulás is ugyanilyen fontos jellemzőnk, amit pl. az is jelez, hogy egyik tagozatunkat, a Fiatal Urbanisták Tagozatát hetven ifjú szakember alkotja. A sokszínű-séget, az interdiszciplináris jelleget sikerült máig megőriznünk, hiszen amellett, hogy számos szer-vezettel működünk együtt, pl. az elnökségben is több szakma képviselőjét megtaláljuk: a geográfus, a tájépítész, az építész és a hazánkban viszonylag friss településmérnök. Meggyőződésem, hogy az interdiszciplinaritásra óhatatlanul szükségünk van akkor, amikor korunk globálisan jelentkező kihí-vásaira keresünk helyi válaszokat. A kézben tartott kötet maga is különböző szakterületről, különböző országokból és tapasztalatokkal érkező szakemberek közös munkája...


ELŐSZÓ

Ez a könyv az 5 évvel ezelőtt készült „A Magyar Urbanisztikai Társaság 45 éve” című
kiadvány javított, bővített, aktualizált változata. Az akkori kiadvány Előszavában az
alábbiakat írtam:
„A 45 nem túlzottan kerek szám, de ennek a könyvnek a megírását már nem lehetett tovább halogatni. Úgy gondoltam, hogy a 24. órában vagyunk. Még közöttünk van néhány „alapító atya”, akik vissza tudnak emlékezni a „hősi időkre”, talán még nem veszett el minden dokumentum és emlék a rendszerváltás, a költözködések és a történelem egyéb viharaiban.
Sajnos tévedtem, nem a 24. hanem a 25. órában vagyunk. E könyv írása – helyesebben szerkesztése - közben rá kellett jönnöm, hogy a felkutatott dokumentumok csak meglehetősen hézagosan tudják bemutatni a MUT első 45 évét; sok anyag elveszett, ami pedig megvan, az sem teljes. Remélem azonban, hogy még így is érzékeltetni lehet, milyen gazdag örökséggel rendelkezünk abban a szellemi műhelyben, amit úgy hívunk, hogy Magyar Urbanisztikai Társaság....