< 2021.09 >
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
2021.10.05. 16:00

A köztérhasználat kultúrájának változása

A Magyar Urbanisztikai Társaság Környezetesztétikai Tagozata 2021. október 5-én (kedd) 16,00 órakor beszélgetés-sorozatot szervez „Lehetőségek és korlátok a közösségi terek és létesítmények fejlesztésében" témakörben, amelyre tisztelettel meghívja Önt. A következő tagozati összejövetel témája: „A köztérhasználat kultúrájának változása”
Részletek »
2021.10.13. 17:00

Könyvbemutató: Városképek

A szerzők, Izsák Éva, Halász Levente, Békési László és S. Nagy Katalin, valamint a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ELTE Városkutató Tudományos Műhely tisztelettel meghívja Önt és barátait a Városképek című kötet bemutatójára.
Részletek »
2021.10.21.

XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencia - Újraiparosodó városaink

A Magyar Urbanisztikai Társaság a Debreceni Egyetem Műszaki Karának társszervezésével 27. alkalommal rendezi meg az Országos Urbanisztikai Konferenciát a Debreceni Egyetem Műszaki Karán 2021. október 21-22-én. A konferencia idei témája Újraiparosodó városaink, melyet több plenáris előadás és számos szekcióelőadás keretében járunk körül. A konferencián többek között plenáris előadást tart: Papp László, Debrecen Polgármestere, Dr. György László az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár, Füleky Zsolt építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere. valamint Dr. Lux Gábor, a Közgazdaság- És Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének tudományos főmunkatársa. A konferencia szakmai partnere a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz, Geoökonómia És Fenntartható Fejlődés Tanszék és a Magyar Regionális Tudományi Társaság.
Részletek »

Kiadványaink


A Magyar Urbanisztikai Társaság 2021-ben megjelent Városok –Tervezés – Ingatlanpiac – Az urbanisztikai aktuális kérdései című tanulmánykötete. 

A kötet ide kattintva online megtekinthető

A kötet ide kattintva elérhető, letölthető.


Elnöki köszöntő

Köszöntöm az olvasót a Magyar Urbanisztikai Társaság nevében. A háromszáz tagot számláló Társa-ság 1966-ban jött létre, s az alapító atyák tizenegy szakmát képviseltek. A tekintélyes múlt és hagyo-mányok mellett a fiatalos lendület és megújulás is ugyanilyen fontos jellemzőnk, amit pl. az is jelez, hogy egyik tagozatunkat, a Fiatal Urbanisták Tagozatát hetven ifjú szakember alkotja. A sokszínű-séget, az interdiszciplináris jelleget sikerült máig megőriznünk, hiszen amellett, hogy számos szer-vezettel működünk együtt, pl. az elnökségben is több szakma képviselőjét megtaláljuk: a geográfus, a tájépítész, az építész és a hazánkban viszonylag friss településmérnök. Meggyőződésem, hogy az interdiszciplinaritásra óhatatlanul szükségünk van akkor, amikor korunk globálisan jelentkező kihí-vásaira keresünk helyi válaszokat. A kézben tartott kötet maga is különböző szakterületről, különböző országokból és tapasztalatokkal érkező szakemberek közös munkája...


ELŐSZÓ

Ez a könyv az 5 évvel ezelőtt készült „A Magyar Urbanisztikai Társaság 45 éve” című
kiadvány javított, bővített, aktualizált változata. Az akkori kiadvány Előszavában az
alábbiakat írtam:
„A 45 nem túlzottan kerek szám, de ennek a könyvnek a megírását már nem lehetett tovább halogatni. Úgy gondoltam, hogy a 24. órában vagyunk. Még közöttünk van néhány „alapító atya”, akik vissza tudnak emlékezni a „hősi időkre”, talán még nem veszett el minden dokumentum és emlék a rendszerváltás, a költözködések és a történelem egyéb viharaiban.
Sajnos tévedtem, nem a 24. hanem a 25. órában vagyunk. E könyv írása – helyesebben szerkesztése - közben rá kellett jönnöm, hogy a felkutatott dokumentumok csak meglehetősen hézagosan tudják bemutatni a MUT első 45 évét; sok anyag elveszett, ami pedig megvan, az sem teljes. Remélem azonban, hogy még így is érzékeltetni lehet, milyen gazdag örökséggel rendelkezünk abban a szellemi műhelyben, amit úgy hívunk, hogy Magyar Urbanisztikai Társaság....