< 2021.04 >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

MUT Diplomadíj


MUT Diplomadíj


FELHÍVÁS A MAGYAR URBANISZTIKAI TÁRSASÁG 2020. ÉVI DIPLOMADÍJ PÁLYÁZATÁRA

A Magyar Urbanisztikai Társaság pályázatot hirdet főiskolák és egyetemek urbanisztikai és ahhoz kapcsolódó témájú szakirányán végző alap- és mesterképzésben résztvevő hallgatók kiemelkedő szakdolgozatainak/diplomaterveinek díjazására.

Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2021. január 18. 23:59

A Magyar Urbanisztikai Társaság pályázatot hirdet főiskolák és egyetemek urbanisztikai és ahhoz kapcsolódó témájú szakirányán végző alap- és mesterképzésben résztvevő hallgatók kiemelkedő szakdolgozatainak/diplomaterveinek díjazására az alábbi témakörökhöz kapcsolódóan:

  • területi- és struktúratervezés,
  • településtervezés és városépítés,
  • szabadtértervezés,
  • tájépítészet,
  • városfejlesztés és városkutatás,
  • településföldrajz és vonatkozó társadalomtudományok,
  • városkommunikáció és városmarketing.

A pályázaton a 2019/20-as tanév őszi és tavaszi félévében megvédett munkák indulhatnak. A Magyar Urbanisztikai Társaság Bíráló Bizottsága kiemelt figyelemben részesíti a gyakorlati hasznú (tervet, tervi szintű javaslatot, módszertant, a szakma gyakorlói számára közvetlen hasznossággal bíró) munkákat.

A JELENTKEZÉS MENETE

A jelentkezés a www.mut.hu weboldalon keresztül online történik; a jelentkező itt töltheti ki a jelentkezési űrlapot, valamint feltöltheti pályázatának mellékletét. A jelentkezéskor nem kérünk nyomtatott példányt a dolgozatból, de amennyiben az értékelés során bírálónk kifejezetten kéri, akkor felvesszük a kapcsolatot a pályázóval.

Jelentkezési lap

Mellékletek feltöltése

Beadandó mellékletek

1. A diplomadolgozat és rajzi munkarészei, mellékletei

2. Bírálatok - a dolgozat bírálásakor a tanszék által bekért és adott (un. belső) opponenciák

3. Tanszékvezetői ajánlás – a pályázó hallgató munkájának ajánlása

A mellékleteket kérjük egy darab, legfeljebb 60MB méretű összefűzött .pdf-ként feltölteni az online feltöltő felületen keresztül.

A JELENTKEZÉS HATÁRIDEJE MEGHOSSZABBÍTVA

A jelentkezés és a pályázat mellékleteinek feltöltési határideje: 2021 január 18. 23:59.

AZ ELBÍRÁLÁS MENETE ÉS A DÍJAZÁS

A dolgozatokat két gyakorló szakmai opponens értékeli egységes pontozólap segítségével és javaslatát a Bíráló Bizottság elé terjeszti 2021 január 31-ig, aki dönt az elismerések odaítéléséről. A Bizottság a beérkezett pályázatok számának és minőségének függvényében legfeljebb 7 díjat és további dicséreteket ad ki.

A díjakat ünnepélyes keretek között a Társaság elnöke adja át, a járványhelyzet függvényében, várhatóan március-április hónapban megrendezésre kerülő MUT Juniorkonferencián. A Diplomadíjasok az elismerés mellett egy éves tagdíjmentességet élvezve felvételt nyernek a Magyar Urbanisztikai Társaságba is.

Az időközben bekért dolgozatokat a díjátadó ünnepségen kapják vissza a pályázók. Az ünnepség után személyes átvétel lehetséges a MUT Titkárságán.

Kérdésed van?
Fordulj bátran Tóth Bálinthoz!
+36 20 538 8261
b.toth@mut.hu


Kiosztottuk a 2019-es Diplomadíjakat

Február 10-én, Hétfőn rendeztük a Magyar Urbanisztika Hónapja második eseményét, a MUT Junior Kamarakonferenciát, amelyen kiosztottuk a Diplomadíjakat. A konferencián előadást tartott a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) alelnöke Kocsis János Balázs, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont (MUTK) ügyvezetőigazgatója Szkordilisz Flóra, valamint a négy kategória díjazottjai. 
Dr. Salamin Géza
 MUT-elnök köszöntőjében kitért arra, mennyire fontos a diplomadíj a MUT életében. Kiemelte, hogy a diplomadíj rendkívül népszerű a szakmához kapcsolódó tudományterületeken diplomázók körében. Ezt jól bizonyítja, hogy évről-évre egyre több oktatási intézmény egyre több különböző urbanisztikához kapcsolódó szak végzőseitől érkeznek pályaművek. Kiemelte, hogy a MUT számára a fiatalok bevonása a szakmai életbe, párbeszédbe rendkívül fontos, ezért is rendezi meg évről évre a Juniorkonferenciát és éleszti újra a Fiatal Urbanisták Tagozatát, amely eseményeivel kifejezetten a fiatal pályakezdőkre koncentrál majd és várják a lelkes jelentkezőket a tagozat körébe.Salamin Géza MUT-elnök köszöntőjét követően Kocsis János Balázs alelnök gondolatébresztő előadására került sor.

Előadásában a lakosság, fejlesztések előkészítésébe és megvalósításába való bevonásának gyakorlatairól, fontosságáról, feltételeiről, veszélyeiről, korlátjairól beszélt. Ezen kívül ismertette a bevonás eszközkeretét is. Miért hasznos a bevonás? Megalapozottabbak lehetnek a döntések, csökken a kudarc esélye, mélyebben megérthetjük a lakosság problémáit erősíti a helyi közösségeket és a fejlesztés hosszú távon is sikeres lehet, ha a lakosság megismeri a döntések hátterét.

Alelnök úr előadását követően Szkordilisz Flóra a MUTK ügyvezetőigazgatója a városok zöldfelületszemléleti átalakulásáról beszélt. Kiemelte, hogy a történelem korábbi szakaszaiban a városok a városi életmód teljesen külön állt a természettől és a természetközeli élet inkább a falvakra volt jellemző. Napjainkban az figyelhető meg, hogy a vidéki falusias helyeken is városi életmódot szeretnének élni az emberek (alvótelepülések), míg a városban falusias életmódra vágynak (közösségikertek). Ezért újraértékelődtek a városi zöldfelületek jelentőségei is, melyhez a klímaváltozás is jelentősen hozzáadott pozitív irányba. Mindezek következtében a zöldfelületek tervezése kiemelt fontosságú lett az urbanisztika területein is.

A két bevezető előadást követően megtörtént a díjak átadása. Az eredmények a következőképpen alakultak:

Területi és struktúratervezés kategória:

 1. helyezett:

 Csia Márton (98/100) 

Verseny vagy (és) együttműködés, három kelet-magyarországi középváros lehetőségei 
Településtervezés és városépítés kategória:

 1. helyezett:

 Frits Barbara (98/100)

Biodiverz zöldfelületek települési gyűjtőutak menti alkalmazása Budakeszi példáján


 

Dicséretben részesült:

Ulbert Dzsenifer (87/100)

Pestszentlőrinc, Három király kulturális és rekreációs alközpont


 Dicséretben részesült:

 Lakatos Luca (88/100) 

A Gubacsi Domb - A Gubacsi úti egykori sertésközvágóhíd területének szabadtérépítészeti terve

(betegség miatt sajnos nem tudott megjelenni a helyszínen)

 Településföldrajz és vonatkozó társadalomtudományok kategória:

 1. helyezett:

 Kurucz Krisztián (98/100) 

Budapest közigazgatási változásai és kerületeinek fejlettségi viszonyai (1950-2016)

Városgazdálkodás:

 1. helyezett:

 Mayer Balázs (96/100) 

Köztervezői optimizmus költség-haszon elemzésben a MOL Bubi példáján keresztül


Ezt követően a díjazottak is tartottak egy-egy rövid előadást, melyben összefoglalták szakdolgozatuk vagy diplomamunkájuk főbb eredményeit. Rendkívül izgalmas délután volt, melynek során színes előadásokat hallgathatott meg a szép számú közönség. 
A díjazottak színvonalas előadásait a kapcsolódó dokumentumokban a lap alján meg is tekinthetik.


Salamin Géza elnök úr zárszavában kiemelte: a díjazottak MUT-taggá válva a MUT megújulásának részeseivé lehetnek. A MUT elnöksége számít az ő ötleteikre, gondolataikra, arra, hogy pályakezdőként mit várnak a MUT-tól.

2020.02.11.