< 2022.07 >
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
2022.10.20. 10:00

XXVIII. Országos Urbanisztikai Konferencia 2022

A városfejlesztéssel és tervezéssel fél évszázada foglalkozó Magyar Urbanisztikai Társaság évente megrendezi az Országos Urbanisztikai Konferenciát. Az idei, immár 28. konferencia a Pécsi Tudományegyetem társszervezésével, 2022. október 20-21. között kerül megrendezésre Pécsett, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban! A konferencia idei témája: Az egyetemek változó szerepe a tudásipari forradalom városaiban.
Részletek »

Diplomadíjasok 2021


2021-es Dicséret szabadtértervezés kategóriában: Pór Kata

A Magyar Urbanisztikai Társaság 2021. évi Diplomadíj Pályázatán szabadtértervezés kategóriában Pór Katát, A balatonboglári Vörösmarty tér tájépítészeti megújítása c. diplomamunkájáért Dicséretben részesítjük.

A Balaton-part térségének felértékelődése folyamatosan zajlik, melynek része a part menti települések fejlődési versenye, egymáshoz való felzárkózása. A szezonalitás helyét átveszi a kiterjedtebb turisztikai időszak, melyhez minden település igyekszik a szolgáltatásait igazítani. A szerző kiemeli, hogy tervével a használati egyenlőtlenségre is megoldást kíván nyújtani.

A terv átfogó, komplex gondolkodásmódot képvisel, mely szinte maradéktalanul kiterjed a terv urbanisztikai szintű települési szövetbe illesztésére. Amellett, hogy a lehatárolt terület tájépítészeti kidolgozottsága részletes és átgondolt, a szerző a gépjárműforgalmi beavatkozásokra, illetve a gyalogos megközelíthetőségek hangsúlyaira is figyelmet fordít.

A diplomaterv legnagyobb érdeme, hogy logikus felépítésével a tervezés egyre részletesebb elemeibe vezet be.


2021-es Diplomadíj szabadtértervezés kategóriában: Vámosi Lívia Blanka

A Magyar Urbanisztikai Társaság Diplomadíjat adományoz szabadtértervezés kategóriában Vámosi Lívia Blanka részére A kőbányai Csajkovszkij park szabadtér-építészeti megújítása c. diplomamunkájáért.

A pályázó témaválasztásának újszerűségét az akusztikus környezet hatásának felismerése és a parkhasználókra gyakorolt hatása adja. A zene és a hangzások vizuális megjelenítése új gondolat a tájépítészet eszköztárában is.

A tervezési koncepció szervesen épül rá az elvégzett vizsgálatokra. Az akusztikus elemek tervezése több szempontból emelik a helyszín értékét. A pályázó úgy tud markáns zenei pluszt kölcsönözni a helynek, hogy az egyéb rekreációs és közparki használatot is megoldja. A funkcionalitás mellett az esztétikai-arculati megoldások is magas színvonalon és részletekbe menően kidogozottak. Mindezt úgy, hogy a terv messzemenően figyelembe veszi a települési beágyazódást, kapcsolatokat, számol a park szomszédságában elhelyezkedő oktatási intézményekkel, továbbá az önkormányzat hasznosítási terveivel is. Összességében egy kivételesen magas színvonalú, jól átgondolt, működőképes megoldást vázol fel.


Előző