< 2022.01 >
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
2022.02.15. 17:00

Urbanisták felsőfokon: Aczél Gábor DLA

A Magyar Urbanisztikai Társaság Budapesti és Pest megyei területi csoportja a hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő Urbanisztikai Hónapja eseménysorozat, valamint a területi csoport saját eseménysorozatának keretében látja vendégül Aczél Gábor DLA építészmérnököt, a Magyar Urbanisztikai Társaság korábban öt cikluson keresztül tevékenykedő örökös, tiszteletbeli elnökét.
Részletek »
2022.02.22. 17:00

A Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyház - Magyarország legnagyobb ipari műemlékének újjászületése

A Magyar Urbanisztikai Társaság Örökséggazdálkodási Tagozata tisztelettel meghívja Önt Ács István vezető tervező, projektvezető építész, műemlékvédelmi szakmérnök „A Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyház - Magyarország legnagyobb ipari műemlékének újjászületése" című előadására.
Részletek »
2022.03.23. 16:00

Könyvbemutató | Kálnoki Kis Sándor: Kereszteződések

„Kereszteződések” címmel (alcím: Család és hivatás) – magán kiadásban - megjelenik Kálnoki-Kis Sándor (85) emlékirata. A szerző szakmai tevékenységét és családja történetét összefonódva, sztorizva meséli el, amint azt teszi számtalanszor, fehér asztal mellett családi, baráti, vagy szakmai körben. Kálnoki Kis Sándor kötete 2022. március 23-án a MUT társrendezésében kerül bemutatásra a Társaság székházában. A megjelenteket Salamin Géza, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke köszönti. A kötet a könyvbemutató után a helyszínen is átvehető 5.000 forintos áron.
Részletek »
XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencia - Újraiparosodó városaink
2021.10.21 - 2021.10.22


A konferencia helyszíne: Debreceni Egyetem Műszaki Kar (4028 Debrecen, Ótemető u. 2-4.)

A konferencián plenáris előadást tart

 • Papp László, Debrecen Polgármestere
 • dr. Nagy Ádám, iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkár
 • Tóth Attila, a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkárság Településfejlesztési Osztályának osztályvezetője
 • dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár
 • Gaál József, Kecskemét alpolgármestere
 • Dr. Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánja
 • Dr. Lux Gábor, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének tudományos főmunkatársa
 • Király Tamás, a Debrecen International Airport repülésbiztonsági és compliance igazgatója

ÜZEMLÁTOGATÁS A DEBRECEN INTERNATIONAL AIRPORTRA A KONFERENCIA MÁSODIK NAPJÁN

A konferencia programjának zárásaként üzemlátogatást szervezünk a Debrecen International Airportra.

A reptérre a konferencia után különjárattal történik az eljutás. A reptéri látogatás végén a különjárat a vasútállomás érintésével a Debreceni Egyetem Műszaki Karáig közlekedik. Tájékoztatom, hogy – a vasútállomásnál leszállva – a különjárattal elérhető a 17:07-kor induló InterCity-járat Budapestre.

Felhívjuk figyelmét, hogy a törvényi szabályozás és a Debrecen Airport által megkövetelt biztonsági előírások miatt a reptér utasforgalom elől elzárt területére történő belépés csak személyes adatok megadásával lehetséges. A reptérlátogatásra való jelentkezési határidő lezárult, így további érdeklődők regisztrációja már nem lehetséges.

A konferencia részvételi díja magában foglalja az üzemlátogatási lehetőséget.


Regisztráció ide kattintva

Foglalja le időben szállását a konferenciára!

A konferencia programja

A konferencia helyszínének megközelítése

Absztraktfüzet

 
A konferencia az ipari nagyvállalatok hazánk városaira – és azok térségeire – gyakorolt hatását vizsgálja. A kétnapos konferencia plenáris, valamint szekcióelőadásai többek között arra keresik a választ, hogy milyen hatással vannak az ipari nagyvállalatok hazánk városaira, milyen változásokat indukál jelenlétük a város társadalmi, gazdasági, környezeti szférájában. Hat szekciónkban hangsúlyosan fogjuk vizsgálni a hazai és nemzetközi nagyvállalatok szerepét a városfejlődésben, hatásukat a helyi önkormányzatok és intézmények működésére, az oktatásra, valamint a helyi döntéshozatalra.
 
Ki fogunk térni a rendszerváltás ipari válságából levonható tanulságokra, hogy milyen lenyomatokat hagyott és hagy az ipari tevékenység hazánk településein, hogy milyen változásokat indukálnak a korábbiakhoz képest az újfajta technológiák – az ipar 4.0 –, valamint, hogy ebből adódóan milyen új kihívásokkal kell szembenézniük a városoknak az „újraiparosodás” során.
 
A városban megjelenő ipari nagyvállalatok befolyása, valamint a város fejlődésének hatásai nem állnak meg annak határain belül: a Magyar Regionális Tudományi Társaság szekciójában azt vizsgáljuk, hogy az „újraiparosodó” városban kialakuló társadalmi, gazdasági fejlődési folyamatok, konfliktusok, esetleg problémák miként képződnek le a város agglomerációs, tágabb térségében, régiójában.

A konferencia szakmai partnere a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz, Geoökonómia És Fenntartható Fejlődés Tanszék.

A konferencia hét szekciója

 • A területi- és városfejlesztés kihívásai
 • MRTT – A városok újraiparosodásának területi hatásai
 • "Újraiparosodás": összeomlás, újrakezdés, kitettség
 • A városok átalakulására ható új ipari technológiák
 • Metropolisz-régiók átalakulása
 • Nagyvállalatok és a város
 • A nagyipari fejlődés társadalmi lenyomata
A Magyar Urbanisztikai Társaság  konferenciakötetet publikál, amelyben az Országos Urbanisztikai Konferencia előadásai alapján elkészített tanulmányokat közli, lektorálást követően.
 
További részletek és részletes program hamarosan!
 
A legfrissebb információkért kövesse az esemény Facebook-oldalát: https://fb.me/e/1dXVUAAcw
 
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Tájékoztatjuk, hogy a konferencia csak koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal látogatható, melyet belépéskor személyi igazolvánnyal együtt fel kell mutatni a szervezők részére. 
 
A konferencia a mindenkori hatályos járványügyi jogszabályok és előírások szerint kerül megrendezésre!

Tájékoztatjuk, hogy amennyiben egészségügyi korlátozások miatt nem lehetséges a konferencia megrendezése, a szervező visszatéríti a konferencia regisztrációs díjat!