top of page

Beszámoló a XXVIII. Országos Urbanisztikai Konferenciáról

Frissítve: 2022. nov. 3.



A városfejlesztéssel és tervezéssel fél évszázada foglalkozó Magyar Urbanisztikai Társaság évente megrendezi az Országos Urbanisztikai Konferenciát. A 2022-es, 28. konferencia a Pécsi Tudományegyetem társszervezésével, 2022. október 20-21. között került megrendezésre Pécsett, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban!


A konferencia programfüzete


programfuzet_10_17online
.pdf
Download PDF • 4.44MB

A konferencia absztraktfüzete

absztraktfuzet_2022_pdf_optimized
.pdf
Download PDF • 487KB



A konferencia témája: Az egyetemek változó szerepe a tudásipari forradalom városaiban.


A konferencián köszöntőt mondott Decsi István, a PTE kancellára, valamint Dr. Szili Katalin, a PTE kurátora. Plenáris előadást tartott Perényi Lóránt, építészeti stratégiáért felelős helyettes államtitkár, Mayer Gábor, területfejlesztésért felelős államtitkár.


Az utóbbi években egy új korszak, a tudásipari forradalom körvonalai kezdtek kirajzolódni, ami sok szempontból az egyetemet látszik az urbanizáció középpontjába állítani. Az egyetemek, mint tudásközpontok kiemelt szereplők a tudástőke gyarapításában, piaci alapú hasznosításában. Kritikus tudásipari tőkéjükkel, jelentős ingatlanvagyonukkal, szolgáltatásaikkal meghatározó módon befolyásolják a város működését, folyamatait, ingatlanpiaci helyzetét, társadalmi, gazdasági fejlődését. Az Országos Urbanisztikai Konferencia 2022-ben az egyetem és város viszonya köré szerveződött, igyekezett megérteni és láttatni a benne rejlő lehetőségeket és kihívásokat.


A konferencia nyitónapján Decsi István, a PTE kancellára, Dr. Szili Katalin, a PTE kurátora mondott köszöntőt, melyet Dr. Salamin Géza MUT-elnök rövid plenáris előadása, témafelvetése követetett. Az előadások után sor került a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Magyar Urbanisztikai Társaság közötti együttműködési megállapodás aláírására.


Ugyanezen a napon került aláírásra a Budapest XVIII. kerület Önkormányzata, valamint a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont közti együttműködési megállapodás is.


A nyitónap egészen kora estig a konferencia 7 szekciójának munkájával, valamint 2 panelbeszélgetéssel folytatódott, melyet vacsora követett a méltán híres Zsolnay-negyedben.


Második napon plenáris előadást tartott Mayer Gábor, a miniszterelnökség területfejlesztésért felelős helyettes államtitkára, Dr. Csaba Ders, a PTE főépítésze, a MUT alelnöke, valamint Dr. Schreck Ákos, a Minusplus Generáltervező kft. építész vezető tervezője, alapítója.


A konferencia záróprogramjaként az érdeklődők vezetett sétán vehetettek részt az Uránvárosban.


Kapcsolódó médiamegjelenések







314 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page